ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«It’s the Turkish Cypriot community, stupid!»

Το ημερολόγιο έδειχνε το 2015 όταν στην συνάντησή του με τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε επιστράτευσε μια χαρακτηριστική φράση για να εκφράσει την αγανάκτησή του για την τροπή των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση ενός πρώην Αμερικανού Προέδρου, «It’s the economy, stupid!», ο Γερμανός πολιτικός είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, «It’s the implementation, stupid!» («Είναι η εφαρμογή, ανόητε!»), ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αν θέλετε να κάνετε ισχυρότερη την Ελλάδα, πρέπει να εφαρμόσετε ό,τι έχουμε συμφωνήσει!».

Μελετώντας με προσοχή τα τελευταία μηνύματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, και των διεθνών παραγόντων σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και συνδυάζοντας αυτά τα μηνύματα με τις εξελίξεις που τρέχουν στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, θυμήθηκα αυτή την χαρακτηριστική ατάκα του κ. Σόιμπλε.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με το μεγάλο χάσμα στο Κυπριακό να παραμένει στο προσκήνιο και με τις δυο ηγεσίες να πηγαίνουν στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών έχοντας διαφορετικές προτεραιότητες, τότε μια παραλλαγή την γνωστής φράσης μπορεί να επιστρατευτεί και για το Κυπριακό. Στον μέσο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας λοιπόν, ο οποίος επιμένει στην επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση του νησιού μέσα από την αποστρατικοποίησή του μπορεί κάποιος να πει: «It’s the Turkish Cypriot community, stupid!».

Για ποιο λόγο τοποθετούμε την δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού στο επίκεντρο των εξελίξεων; Γιατί απλούστατα, αν δεν προκύψει σύντομα η λύση του Κυπριακού, η τ/κ κοινότητα θα εξαφανιστεί από το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό προσκήνιο της ιστορίας. Ή για να το θέσουμε όπως μας το επισημαίνουν οι εθνικιστικοί κύκλοι της τ/κ κοινότητας, «η τ/κ κοινότητα αλλάζει, παραιτείται από συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος και υιοθετεί μια νέα κοσμοθεωρία σε στενή συνεργασία με την Τουρκία». Με άλλα λόγια, η τ/κ κοινότητα μετεξελίσσεται από συν-ιδρυτικό στοιχείο του νέου κυπριακού συνεταιρισμού, σε ένα στοιχείο του ανανεωμένου τουρκικού κράτους, το οποίο πλέον στοχεύει σε νέου είδους συνεργασίες με τα βόρεια κομμάτια της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ.

Την παρούσα στιγμή έχουμε τουλάχιστον δυο εξελίξεις που υποστηρίζουν την παραπάνω θέση. Πρώτον, το συγκεκριμένο μέσο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον δυο ή και περισσότερες μεγάλες τ/κ εταιρίες βρίσκονται στο χείλος, είτε του περιορισμού των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, είτε της τελικής διακοπής των εργασιών τους, δηλαδή το περίφημο λουκέτο.

Τουλάχιστον μια από αυτές τις εταιρίες έχει ανακοινώσει στους συνεργάτες της ότι προχωρά άμεσα σε περικοπή εργασιακών θέσεων, ωραρίων και δραστηριοτήτων. Η δεύτερη συνομιλεί με το ανερχόμενο τουρκικό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο της άμεσης εξαγοράς της.

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να αγνοούμε την σημασία της νέας οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψε η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την Τουρκία. Μετά την συμφωνία, νέο κύμα νεοφιλελεύθερων πρωτοβουλιών και ιδιωτικοποιήσεων θα πλήξει την τ/κ κοινότητα. Με τον όρο «ιδιωτικοποιήσεις» αναφερόμαστε στην σταδιακή πώληση μεγάλων τ/κ επιχειρήσεων σε τουρκικές εταιρίες. Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η διάλυση του τ/κ τραπεζικού συνεταιρισμού για να ανοίξει ο δρόμος της εδραίωσης του μονοπωλίου των τουρκικών τραπεζών και των νέων ισλαμικών τραπεζών.

Σε τελική ανάλυση όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην δική μας «Ρώμη». Χωρίς την άμεση λύση του Κυπριακού, η Κύπρος χάνει ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικότητας της, την τ/κ κοινότητα. Χωρίς την λύση, και χωρίς την οικονομική και πολιτική ενίσχυση της θέσης της, η τ/κ κοινότητα δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του νησιού στο μέλλον. Και με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση λύσης δυο κρατών ή μιας άλλης φόρμουλας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα «μάθει» να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, με μια αυτόνομη επαρχία της Τουρκίας (πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει ήδη δρομολογηθεί).

Για την δραματική τροπή των εξελίξεων μεγάλη ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι τ/κ και τα μεγάλα λάθη που έπραξαν οι ηγεσίες τους. Σημαντικά κενά παρουσιάζει και η σημερινή ηγεσία η οποία με την απειρία και την αναποτελεσματικότητά της σε ότι αφορά την σωστή πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της πολιτικής ισότητας και άλλων πτυχών του Κυπριακού δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης. Την ίδια στιγμή, ιστορικές ευθύνες φέρουν και όλες οι αποτυχημένες ηγεσίες της ε/κ πλευράς, αυτές που προσέγγισαν με υπεροψία το τ/κ στοιχείο με το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος συνεταιρισμός.

Για όσους λοιπόν, επιμένουν στην γνωστή θέση «ας χάσουμε τα Κατεχόμενα αλλά τουλάχιστον το μισό νησί και το επίσημο κράτος να παραμείνει υπό τον έλεγχό μας», η απάντηση μας είναι μια και μοναδική: «It’s the Turkish Community, stupid!». Τρέξε αύριο λοιπόν, να προλάβεις τις εξελίξεις στην Πράσινη Γραμμή (αν και εφόσον θα εξακολουθήσει να υφίσταται όπως την γνωρίζουμε σήμερα) με γείτονα μια υπερδύναμη (παρά τις μεγάλες αδυναμίες της), την Τουρκία!...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ