ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάτι συμβαίνει στην Τουρκία

Ο αναγνώστης της συγκεκριμένης στήλης και της Κ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συγγραφέας στα πλαίσια της διεξοδικής ανάλυσης των εξελίξεων που αφορούν την Τουρκία, την σύγχρονη τουρκοκυπριακή πραγματικότητα και την ευρύτερη περιοχή, συνηθίζει να στηρίζει τις προσωπικές απόψεις και προβλέψεις του σε πληροφορίες που έρχονται από καλά ενημερωμένες πηγές. Προσωπικές υποθέσεις ή απόψεις που δεν έχουν ως σημείο εκκίνησης επιβεβαιωμένη πηγή πληροφόρησης δεν ενδιαφέρουν τον συγγραφέα και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την συγκεκριμένη δημοσιογραφική αρχή και στο μέλλον.

Παρά την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε σε καθημερινή βάση για να στηρίξουμε όλα τα δημοσιεύματα και άρθρα γνώμης μας πάνω σε μια «γερή βάση», κατά διαστήματα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «νεφελώδεις καταστάσεις», στις οποίες τα δεδομένα είναι συγκεχυμένα και οι πηγές πληροφόρησης αποφεύγουν να τοποθετηθούν με ξεκάθαρο τρόπο. Μια τέτοιου είδους εικόνα αντιμετωπίζει η Κ σε ότι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά δρώμενα των τελευταίων εικοσιτετράωρων στην γειτονική Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, όλες οι πηγές πληροφόρησης του συγκεκριμένου μέσου μας προειδοποιούν χαρακτηριστικά ότι «πολλά πράγματα δεν πάνε καλά σε πολλά μέτωπα» και προσθέτουν ότι την παρούσα περίοδο δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων ή μηνών. Επειδή η όλη νεφελώδης κατάσταση αφορά το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό μέλλον της Τουρκίας, μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρακάτω παραθέτουμε τον αναβρασμό και το τρικυμιώδη τοπίο που αντιμετωπίζουμε στην Άγκυρα σε διάφορα πεδία.

Επισημαίνοντας ότι την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο σύντομο άρθρο γνώμης, στην Άγκυρα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος προειδοποιούσε για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα από κεμαλιστικούς παράγοντες και ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθετε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέο στρατιωτικό κίνημα, ο τουρκικός λαός θα κατέβει στους δρόμους με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ζητούμε από τον αναγνώστη να εστιάσει την προσοχή του σε τέσσερα πεδία: Πρόσφατα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας, κορύφωση της κρίσης στο Ιντλίμπ, αντιπαράθεση κυβέρνησης με πρώην επιτελάρχη του τουρκικού στρατού και τα τελευταία δεδομένα στην τουρκική οικονομία.

Ως προς το πρώτο ζήτημα περιορίζουμε την αναφορά μας σε αυτά που επισημαίνουν σχεδόν όλες οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις και οι έμπειροι αναλυτές στην Τουρκία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χάνει πολύτιμους ψήφους και ο πολιτικός σύμμαχος του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) δεν είναι πλέον σε θέση να αναπληρώσει το κενό που δημιουργείται στον εκλογικό χάρτη για χάρη της συντηρητικής, εθνικιστικής κυβερνητικής συμμαχίας. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, από τους κόλπους του ίδιου του ΑΚΡ αναδύονται δυο αντιπολιτευόμενα κόμματα και κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του έργου και της προσωπικότητας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου έχει πλέον ξεπεράσει αυτό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του Ιντλίμπ, οι τελευταίες εξελίξεις μιλούν από μόνες τους και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η περιοχή, και κυρίως η Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση. Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, στην Μόσχα η τουρκική κυβέρνηση συζητούσε με την ρωσική πλευρά το ενδεχόμενο μια συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα προβλέπει μιας μικρής, ελεγχόμενη από την Τουρκία ζώνης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις έδειχναν ότι η τελική αποδοχή αυτής της πρότασης από την Μόσχα, πόσο περισσότερο από την ίδια την Δαμασκό, δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν αποκλείεται να παραμείνει αντιμέτωπη με έναν γενικευμένο, συμβατικού τύπου πολέμου σε πολλά μέτωπα (Ιντλίμπ, Αφρίν, Ταλ Άμπιαντ-Ρασουλάϊν, αν και εφόσον οι Κούρδοι ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Δαμασκό).

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν έρχεται σε δημόσια, ανοιχτή ρήξη με τον πρώην επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος ζήτησε από τις τουρκικές διωκτικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκινήσουν έρευνα για το πολιτικό σκέλος της Υπόθεσης Γκιουλέν. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεώρησε ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Μπάσμπουγ αποτελεί στην πραγματικότητα μια έκκληση-απόπειρα για ένα νέο πραξικόπημα και για αυτόν τον λόγο προσέφυγε στην δικαιοσύνη.

Τέλος, όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Κ, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση, για πολλούς έμπειρους Τούρκους και ξένους οικονομολόγους οι εξελίξεις στο μέτωπο της τουρκικής οικονομίας δεν είναι ενθαρρυντικές. Στα τέλη του 2020 η αντιστοιχία της τουρκικής λίρας-δολαρίου δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τις 7,5 μονάδες (σήμερα 1 δολάριο αντιστοιχεί περίπου σε 6 λίρες Τουρκίας).

Εν κατακλείδι, όλα τα προαναφερόμενα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στις αρχές του 2020 η Άγκυρα εκπέμπει την εικόνα μιας πρωτεύουσας, η οποία βυθίζεται μέσα σε συστημικής υφής κρίσεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε σήμερα το τελικό αποτέλεσμα-τελικό σταθμό αυτών των αλυσιδωτών εξελίξεων. Έχουμε ωστόσο μια «επιβεβαιωμένη πληροφορία»: Κάτι συμβαίνει στην Τουρκία.

ΥΓ. Για τον προσεκτικό αναγνώστη που επιθυμεί να επεκταθεί επί του ζητήματος συνιστούμε να προτρέξει στο αρχείο της Κ και να εστιάσει στο πρόσφατο ρεπορτάζ μας για την νέα έκθεση του αμερικανικού Πεντάγωνου για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X