ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#ΜένουμεστηνενωμένηΚύπρο

Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στους κόλπους της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας παρατηρείται κλίμα μεγάλης σύγχυσης και προβληματισμού. Οι τ/κ συμπολίτες μας προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την Κύπρο. Ενώπιων των μεγάλων καθυστερήσεων στην ενημέρωση, οι τ/κ ψάχνουν για πληροφορίες στα λίγα μέσα τα οποία προσπαθούν να προβάλουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης συζητώντας όλες τις πτυχές των εξελίξεων.

Το γεγονός ότι η επίσημη κυβέρνηση του τόπου δεν φροντίζει να εκδίδει ενημερώσεις στην δεύτερη επίσημη γλώσσα της δημοκρατίας, τα τουρκικά, οδηγεί χιλιάδες τ/κ συμπολίτες οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους και την κατάσταση των συγγενών τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε αγανάκτηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαγγέλματος του Προέδρου όλων των Κυπρίων που δεν μεταδόθηκε εγκαίρως και ταυτοχρόνως στα τουρκικά. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Το τι συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, στην τ/κ πλευρά, την στιγμή που ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα, είναι μια προσωπική εμπειρία που δύσκολα θα μπορούσα να μεταφέρω σε αυτήν την στήλη, στο σημερινό σύντομο άρθρο γνώμης. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω; Να αναφέρω την αγανάκτηση των τ/κ δημοσιογράφων που για αρκετή ώρα δεν είχαν πρόσβαση στα κρίσιμης σημασίας μέτρα που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία; Τα τηλέφωνα που πήραν «φωτιά», την απόγνωση τ/κ πατέρων και μητέρων που δεν ήξεραν τι να πουν στα παιδιά τους που ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στην Κύπρο από το εξωτερικό;

Χρησιμοποιώντας ένα απλό «μέσο», το twitter, δίχως να έχω καμία υποχρέωση, παρά μόνο την ευθύνη ενός «Κύπριου» προς τους συμπολίτες του, σε 20 και πλέον αράδες, το απόγευμα της Κυριακής μετέφρασα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ανακοινωθέν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στηριζόμενος στο κείμενο της ηλεκτρονικής έκδοσης Καθημερινής. Αναρωτιέται κανείς; Ολόκληρος ο κυπριακός κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να είχε φροντίσει για την ταυτόχρονη ενημέρωση στα τουρκικά, ή έστω στα αγγλικά, των χιλιάδων τ/κ συμπολιτών; Φυσικά, όταν συζητάμε για μια κυβέρνηση που φρόντισε να περάσει ένα μέτρο (αυτό του τεστ του κορωνοϊού στο εξωτερικό) χωρίς να έχει λάβει υπόψη της τα δεδομένα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα το αν δύνανται οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και που δεν εμφανίζουν συμπτώματα να υποβληθούν στο τεστ του κορωνοϊού το οποίο είναι αναγκαίο για να τους επιτραπεί το να ταξιδέψουν στην Κύπρο, νομίζω ότι τέτοιου είδους ερωτήματα χάνουν την σημασία τους. Η έλλειψη κριτικού μυαλού, αναλυτικής σκέψης, διεξοδικού σχεδιασμού είναι η ασθένεια από την οποία νοσεί εδώ και χρόνια το κυπριακό κράτος.

Δίχως να δώσω διαστάσεις στην «γκρίνια» και στον προβληματισμό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές «κλείνω» με ένα μήνυμα ελπίδας. Επιστρατεύοντας την παραλλαγή του hashtag των τελευταίων ημερών -#μένουμεσπίτι- σε Ελλάδα και Κύπρο, ολοκληρώνω με το μήνυμα #ΜένουμεστηνενωμένηΚύπρο.

Μπορεί στο μέτωπο της κοινής αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού η Κύπρος να «έμεινε» μετεξεταστέα, να μην παρουσίασε τον καλύτερο εαυτό της, ωστόσο μεγάλες κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα δείχνουν την σημασία της επανένωσης και της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε λίγες εβδομάδες ή μήνες (προσωπική μου ελπίδα είναι ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο τα νέα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά) ο κορωνοϊός θα λάβει την θέση του στην σύγχρονη ιστορία της υφηλίου και της Κύπρου ως μια «μαύρη ανάμνηση». Μετά το τέλος αυτής της κρίσης, και τις «προεδρικές» στα Κατεχόμενα, αυτός ο τόπος θα κληθεί να αντιμετωπίσει «κατάματα», για μια και τελευταία φορά (δεν το λέω εγώ αλλά ο ΟΗΕ, βλπ. σχετικές, τελευταίες τοποθετήσεις Γ.Γ. του ΟΗΕ) το Κυπριακό. Τότε οι ηγεσίες που σήμερα δεν κατάφεραν να συντονίσουν τα βήματά τους στην κρίση του κορωνοϊού θα έχουν στην διάθεσή τους ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να λάβουν ιστορικές αποφάσεις.

Για αυτό λοιπόν, τονίζουμε και επιμένουμε «#ΜένουμεστηνενωμένηΚύπρο». Σε μια Κύπρο που δεν θα αντιμετωπίζει κάποιους συμπολίτες ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει φυσικές καταστροφές και ασθένειες ενωμένη, δυνατή, και με αποφασιστικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ