ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο πραξικόπημα στην Τουρκία;

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έθεσε υπό την κηδεμονία του τον στρατό και τον κρατικό μηχανισμό. Ποιος θα πραγματοποιήσει το νέο πραξικόπημα; Όλοι λαμβάνουν εντολές από τον Πρόεδρο». Κάθε φορά που συναντάμε έναν ξένο διπλωμάτη σε ένα από τα στέκια της Λευκωσίας, της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, αυτή είναι η απάντηση που λαμβάνουμε σχετικά με το ενδεχόμενο-ερώτημα ενός νέου στρατιωτικού κινήματος στην Τουρκία. 

Διπλωμάτες των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, που δεν εστιάζουν στις λεπτές ισορροπίες στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό ή δεν επιθυμούν να «χάσουν πολύτιμο χρόνο» με λεπτομέρειες που αφορούν το τουρκικό πολιτικό προσκήνιο, επιλέγουν την πιο «ασφαλής» συνταγή, την συνταγή «στην Τουρκία διαπραγματευόμαστε με τον Ερντογάν».

Παρόμοια είναι η αντίδραση και Ελλήνων και Κύπριων διπλωματών. Εκείνοι, προσεγγίζουν τις τελευταίες εξελίξεις μέσα από το πρίσμα του ελληνικού εθνικισμού, τον οποίο πλαισιώνουν με ένα είδος «ευρωπαϊκού μεγαλοϊδεατισμού», ο οποίος, όπως έδειξαν οι τελευταίες ευρωεκλογές φέρει μεγάλα προβλήματα. Οι Κύπριοι και Έλληνες συνομιλητές μας, μας τονίζουν το εξής: «Μπορεί να μην συμφωνούμε τον Ερντογάν και την αυταρχική διακυβέρνηση του, ωστόσο, στην Τουρκία δεν υπάρχει άλλος συνομιλητής, με τον οποίο μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα μας». Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για μια ευκαιριακού τύπου προσέγγιση, η οποία παραμένει απομακρυσμένη από τις βασικές αρχές της Ευρώπης και του φιλελεύθερου συνταγματισμού. Σε αντίθεση με τους «δικούς μας» διπλωμάτες, οι ιδρυτικοί πατέρες της Ευρώπης γνώριζαν πολύ καλά ότι οι καλές γειτονικές σχέσεις στηρίζονται στην συνεργασία δημοκρατικών καθεστώτων και όχι σε ευκαιριακού τύπου αναζητήσεις τύπου Chamberlain.

Η λανθασμένη «ανάγνωση» των Αθηνών και της Λευκωσίας, αγνοεί και μια άλλη διάσταση του όλου ζητήματος. Στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν είναι πλέον παντοδύναμος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας και στενούς συνεργάτες του, εκτίθεται σε μεγάλους κινδύνους, όπως λ.χ. μια μετομοντέρνα εκδοχή ενός στρατιωτικού κινήματος.

Στο παραπάνω ζήτημα εστιάζει με ένα ιστορικής σημασίας, άρθρο γνώμης, μια Τουρκάλα αρθρογράφος, η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Τούρκου Προέδρου και στο παρελθόν τον συνόδευσε σε ταξίδια και σημαντικές εκδηλώσεις. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα, η Ναγκεχάν Αλτσί μας προειδοποιεί για τις συνέπειες της νέας, «επικίνδυνης» κινητοποίησης σκοτεινών δυνάμεων στους κόλπους του τουρκικού κράτους. Σε μια περίοδο που το τουρκικό κράτος επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου τους Κούρδους, την στιγμή που ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν συναντά εκ νέου τους δικηγόρους του, ύστερα από σειρά ετών απομόνωσης και ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ στέλνει μηνύματα φιλίας στους Κούρδους από το Ντιγιάρμπακιρ, δήμαρχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προχωρούν στην ισοπέδωση όλων των κουρδικών επιγραφών και τοπωνυμιών στις κουρδικές επαρχίες.

«Υποστηρίξαμε το νέο προεδρικό σύστημα για να τεθεί τέλος στην κηδεμονία της γραφειοκρατίας (του στρατού) και να μετεξελιχθεί η εκλεγμένη κυβέρνηση σε μοναδική αρχή του κράτους που λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο η υφιστάμενη κατάσταση δεν μας δικαίωσε. Το ΑΚΡ αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται μόνο του στην εξουσία. Δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται, δεν επιθυμούν την επίλυση του Κουρδικού με ειρηνικό και φιλελεύθερο τρόπο», προειδοποιεί η Τουρκάλα δημοσιογράφος.

Στην συνέχεια, η ίδια αναφέρεται στις πρόσφατες επαφές της με κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ, οι οποίοι μας προειδοποιούν από την πλευρά τους ότι η Τουρκία επέστρεψε στην περίοδο 2006-2007, όταν ο στρατός απειλούσε την κυβέρνηση με το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος.

Σήμερα, το τουρκικό βαθύ κράτος, έχοντας αναθεωρήσει τις στρατηγικές του, δεν προωθεί εκ πρώτης όψεως ένα στρατιωτικό κίνημα. Στοχεύει στην συνεργασία με τον Ερντογάν, με τελικό στόχο τον έλεγχο όλων των αποφάσεων και πρωτοβουλιών του.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και η ηγεσία των Γκρίζων Λύκων, η οποία δια μέσου της στήλης της κ. Αλτσί, τονίζει ότι οι σκοτεινές δυνάμεις, που πριν το πραξικόπημα του 1980 έδιναν την εντύπωση ότι «πίστευαν» στο εθνικιστικό κίνημα και μετά το πραξικόπημα έστειλαν στα κρατητήρια και βασάνισαν στελέχη του κινήματος, έχουν εμφανιστεί εκ νέου στο προσκήνιο του εθνικιστικού κόμματος.

Οι Γκρίζοι Λύκοι προειδοποιούν και για μια άλλη εξέλιξη: Στο κατεστημένο ασφάλειας-άμυνας της Τουρκίας ο έλεγχος περνά στα χέρια ατόμων που «φλερτάρουν» με το εθνικιστικό και αντινατοϊκό, φιλορωσικό κίνημα του Ντογού Περίντσεκ.

Εν ολίγοις, το ερώτημα «θα μπορούσε να εκδηλωθεί νέο πραξικόπημα στην Τουρκία», χάνει τον επίκαιρο χαρακτήρα του, όχι επειδή ο κ. Ερντογάν «ελέγχει τα πάντα», αλλά αντιθέτως, επειδή πλέον έχει παραδοθεί στα «καπρίτσια» και στα σχέδια του εκσυγχρονισμένου τουρκικού βαθύ κράτους. Η Τουρκία δεν προετοιμάζεται για πραξικόπημα, αλλά διανύει το προοίμιο μιας εναλλακτικής, μεταμοντέρνας εκδοχής του.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ