ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν χάνει έδαφος και γίνεται πιο επικίνδυνος

Ξημερώματα της Παρασκευής. Η Άγκυρα ζει μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Από το Ιντλίμπ της Συρίας φτάνουν ειδήσεις που προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια αεροπορική επιδρομή που έχει πλήξει τον τουρκικό στρατό στα περίχωρα του Ιντλίμπ και έχει αφήσει πίσω της δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες [σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφταναν στην Άγκυρα αρχικά]- απώλειες. Όλα έδειχναν ότι στην επιδρομή συμμετείχαν δυο ρωσικά και δυο συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Την στιγμή που ο Νομάρχης της Αντιόχειας ξεκινούσε να δίνει στην δημοσιότητα την δυσάρεστη είδηση των δεκάδων νεκρών στρατιωτών, στο τουρκικό Προεδρικό έσπευδαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του επιτελείου του τουρκικού στρατού. Εκεί πραγματοποιούνταν έκτακτες συσκέψεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένες πρωτεύουσες με τις οποίες ερχόταν σε επικοινωνία τηλεφωνικώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Στο Ιντλίμπ της Συρίας η κατάσταση για την Τουρκία άρχισε να χειροτερεύει πριν λίγες εβδομάδες, στην διάσκεψη της Μόσχας. Τι συνέβη σε αυτήν την διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, της τουρκικής προεδρίας, και εκπρόσωποι της Συρίας, και των πλευρών που συγκρούονται στην Λιβύη; Η διάσκεψη της Μόσχας έλαβε χώρα κυρίως για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Λιβύη. Ωστόσο, στο περιθώριό της, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο ρωσικός παράγοντας οδήγησε σε ένα ξεχωριστό τραπέζι διαπραγματεύσεων τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και της Συρίας. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά βολιδοσκόπησε τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Ιντλίμπ.

Όλα δείχνουν ότι στην Μόσχα, Ρωσία και Συρία πρότειναν στην Τουρκία μια μικρή ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Ιντλίμπ, στην οποία θα έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια πρόσφυγες. Την ζώνη θα ήλεγχε η Τουρκία, η οποία θα εξακολουθούσε να έχει στην νέα περίοδο το δύσκολο καθήκον του ελέγχου της δράσης επικίνδυνων ριζοσπαστικών ένοπλων ομάδων. Με αντάλλαγμα την «μικρή ζώνη» στο Ιντλίμπ, η Τουρκία θα βάδιζε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων της με την Δαμασκό και σταδιακά θα αναθεωρούσε την στάση της στην κρίση της Συρίας. Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση, αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις δικές της προτάσεις θεωρίες για την κρίση της Συρίας. Σε αυτά τα πλαίσια, η Τουρκία δεν παρέλειψε να ζητήσει από την συριακή πλευρά τον συντονισμό των βημάτων στο μέτωπο της αναχαίτισης του αιτήματος της αυτονόμησης των Κούρδων.

Το αδιέξοδο στην Μόσχα ήρθε στο προσκήνιο των εξελίξεων σε μια κρίσιμη στιγμή όταν η κυβέρνηση Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπη με δυο «πονοκέφαλους». Πρώτον, οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έδειχναν ότι η Τουρκία οδεύει προς μια νέα ύφεση και ότι τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μια απλή ματιά στα όσα επισημαίνουν και προειδοποιούν οι ανεξάρτητοι αναλυτές, τα οποία συνοψίζουν το τελευταίο διάστημα η Οικονομική Κ και η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας μας, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Οι οικονομολόγοι οι οποίοι δεν συμφωνούν με την επίσημη ρητορική της κυβέρνησης, προειδοποιούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η αντιστοιχία του δολαρίου έναντι της λίρας ενδέχεται να ξεπεράσει τις 7.5 μονάδες. Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, η αντιστοιχία είχε φτάσει τις 6.25 μονάδες (πριν από λίγο καιρό η αντιστοιχία ήταν κάτω των 6 μονάδων).

Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και μελέτες οι οποίες γνωστοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), παρουσίασαν σημαντική πτώση στα ποσοστά των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Τα ποσοστά του ΑΚΡ κατρακυλούν κάτω από το 40%, την στιγμή που τα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παραμένουν στο 9-10%. Με αυτά τα ποσοστά η επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία της χώρας είναι πλέον ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Ο κ. Ερντογάν λοιπόν, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αποφάσισε να οδηγήσει σε κορύφωση την κρίση στο Ιντλίμπ και την μεταναστευτική κρίση υπό την σκιά των προαναφερόμενων εξελίξεων. Για την συγκεκριμένη εξέλιξη, δανειζόμαστε την επισήμανση μιας πηγής, η οποία βρέθηκε στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου και των συνοδοιπόρων του από την περίοδο που ο ιστορικός ηγέτης της τουρκικής συντηρητικής Δεξιάς, ο Νετζμεττίν Ερμπακάν οδήγησε το κίνημά του στην εξουσία: «Αναζητούμε διέξοδο από τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό, στην οικονομία, στην διπλωματία στην μεγάλη κρίση και την αντιπαράθεση του Ιντλίμπ.

Ελπίζουμε ότι μια γρήγορη νίκη ή τουλάχιστον οι θετικές εξελίξεις που θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην εκλογική μας βάση ως στρατιωτικές και διπλωματικές επιτυχίες, θα τερματίσουν την καθοδική πορεία του κινήματος. Πραγματοποιούμε ριψοκίνδυνες κινήσεις καθώς χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Πολύ φοβάμαι ότι η αντίστροφη μέτρηση τόσο για τον ηγέτη μας όσο και για το κίνημα έχει ξεκινήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X