ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο φόβος του Ερντογάν

«Όσοι δεν παρακολουθούν από κοντά, με πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, τις εξελίξεις στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την σημασία και τις δραματικές διαστάσεις της περιόδου που διανύει η Τουρκία», επισημαίνουν στις αρχές της νέας εβδομάδας οι πηγές της «Κ» από διάφορες τουρκικές επαρχίες. Εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αντιμετωπίζει μια περίπλοκη και άκρως προβληματική πραγματικότητα.

Στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, η πρωτοκαθεδρία της αντιπολίτευσης συνεχίζεται και ενδέχεται να λάβει νέες διαστάσεις μέσα από την συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) με διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στις κουρδικές επαρχίες, παρά τις μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις των εκπροσώπων του κουρδικού κινήματος και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της χώρας ταυτίζει ένα πολιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζουν περίπου 6 εκ. ψηφοφόροι με την τρομοκρατία, οι Κούρδοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ανοίξει την ψαλίδα με τους υποψήφιους του ΑΚΡ.

Και στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα «προπύργια» του ΑΚΡ παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα. Σε διάφορες επαρχίες οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Στην δε, Άγκυρα, νέες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης να βρίσκεται πιο μπροστά από τον υποψήφιο του ΑΚΡ στην κούρσα για τις δημοτικές εκλογές.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με μικρή διαφορά, η οποία δεν παρέχει πολλά περιθώρια εφησυχασμού για την κυβερνητική παράταξη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που τόσο στην οικονομία όσο και στην διπλωματία, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Στην οικονομία οι «δυσάρεστες εξελίξεις», η εκτίναξη του πληθωρισμού, η πτώχευση χιλιάδων τουρκικών επιχειρήσεων, τα νέα προβλήματα της τουρκικής καθημερινότητας είναι γνωστά εδώ και καιρό. Την ίδια ώρα, στο διπλωματικό πεδίο, κυρίως στο ζήτημα της Συρίας, η θέση της Τουρκίας είναι αρκετά δύσκολη. Η χώρα ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί για να εξασφαλίσει τους στόχους της στο Κουρδικό Ζήτημα. Σε αυτήν την προσπάθεια από την μια δέχεται τις πιέσεις της Μόσχας για τον έλεγχο της έντασης στο Ινλτίπ και από την άλλη επιχειρεί να έρθει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας. Εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που δέχεται, η Άγκυρα στην νέα περίοδο υποχρεώνεται να συνομιλήσει με την Δαμασκό και να αναμείνει το αποτέλεσμα της νέας τριμερούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας.

Και σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Τουρκία παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται στην μακρινή Βενεζουέλα, με την κυβέρνηση της οποίας η Άγκυρα διατηρεί το τελευταίο διάστημα στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ, οι οποίες πριν από λίγο καιρό απείλησαν την Τουρκία με «οικονομική καταστροφή» και οικονομικά αντίποινα σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν εκ νέου στην Συρία, σήμερα δρομολογούν την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλα.

«Οι τελευταίες (προαναφερόμενες) εξελίξεις δημιουργούν μια εκρηκτική ύλη-εικόνα στην Άγκυρα. Άνθρωποι του προεδρικού θεωρούν ότι το μοντέλο της Βενεζουέλα μακροπρόθεσμα θα χρησιμοποιηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις είτε για τον εκφοβισμό είτε για την ανατροπή καθεστώτων, όπως αυτό της Τουρκίας, που έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το διεθνές κατεστημένο», επισημαίνουν οι πηγές μας. Σύμφωνα με τις πηγές μας, με βάση αυτήν την θεωρία, σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη για την λήψη όλων των μέτρων για την εξασφάλιση της διαιώνισης της παρουσίας της στην εξουσία. Πρώτος σταθμός για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι δημοτικές εκλογές. Μια πιθανή «πανωλεθρία» του ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές, στις 1η Απριλίου θα αποτελούσε σημείο εκκίνησης για συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην χώρα, ένα σενάριο που επιχειρεί να αποφύγει το ΑΚΡ. Για αυτόν λοιπόν, τον λόγο η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα, δημοκρατικά και μη, με αρχηγούς της μαφίας να καλούν τους Τούρκους πολίτες να αποκτήσουν όπλα εν όψει των επικείμενων εκλογών, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρατηρούν κύμα παρανομιών στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για λογαριασμό της Αθήνας και της Λευκωσίας ξεχωρίζει ένα βασικό ερώτημα: Ποια επιλογή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας; Η κορύφωση της έντασης ή σειρά συμβιβαστικών λύσεων; Ο συγγραφέας της συγκεκριμένης στήλης είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κάποιοι κύκλοι σε Αθήνα και Λευκωσία αυτό το διάστημα θεωρούν η Άγκυρα δεν επιθυμεί και δεν είναι έτοιμη για «λύσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ξεχωρίζει λοιπόν, το εξής ερώτημα: Αν όντως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για συμβιβαστικές λύσεις στο ενιαίο μέτωπο Α. Μεσογείου-Αιγαίου, σήμερα, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει την προαναφερόμενη δύσκολη συγκυρία, τελικά πότε θα είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μήπως τελικά ο απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών δεν είναι η τακτοποίηση των «ανοικτών» ζητημάτων, αλλά η διαιώνιση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο των κατεστημένων, εσωτερικού και εξωτερικού τύπου;

ΥΓ-κουΐζ. Ποια κυβέρνηση της περιοχής διεξάγει μυστικές, πρώτες επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Αληθεύει η πληροφορία ότι στο πλαίσιο αυτών των πρώτων, διερευνητικού χαρακτήρα επαφών τέθηκαν στο τραπέζι και μια σειρά πολιτικών-διπλωματικών «ανταλλαγμάτων» σε διάφορα σημαντικά ζητήματα της περιοχής;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X