ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όσα δεν γράφτηκαν στην συνέντευξη Τσαβούσογλου

Στα φοιτητικά μου χρόνια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου οι καθηγητές μας υπογράμμιζαν με επιμονή ένα χρυσό κανόνα της δημοσιογραφίας. Ένα δημοσίευμα δεν αποτελείται μονάχα από το κομμάτι που «δημοσιοποιείται» σε μια εφημερίδα, σε μια ιστοσελίδα, σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή άλλο μέσο. Την δική τους ιδιαίτερη σημασία έχουν πάντα τα στοιχεία όπως ο χώρος, ο χρόνος, το κοινωνικοπολιτικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, και φυσικά τα στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο το δημοσίευμα. Με άλλα λόγια, και το ίδιο το «περιβάλλον» στο οποίο «δημιουργείται» το δημοσίευμα έχει την δική του σημασία για τον δημοσιογράφο και τον αναγνώστη.

Τον εν λόγω «κανόνα» της σύγχρονης δημοσιογραφίας είχα στο νου όταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από μεγάλες προσπάθειες, ολοκλήρωνα την συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για την Κ. Σε αυτή την συνέντευξη, η επίσημη τοποθέτηση της Άγκυρας έρχεται πιστεύω να αλλάξει πολλά δεδομένα στο Κυπριακό.

Στο σημερινό σύντομο άρθρο γνώμης δεν πρόκειται να επαναλάβω τα όσα μας επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης, δεν πρόκειται να παραθέσω όλα τα «κομμάτια» που έμειναν έξω από την συνέντευξη. Παρόλα αυτά θα επιχειρήσω να προϊδεάσω τον αναγνώστη για πέντε βασικά στοιχεία του «περιβάλλοντος» του δημοσιεύματος, τα οποία κατά την άποψη μου φέρουν σημασία για το μέλλον του Κυπριακού. Στην ουσία πρόκειται για μηνύματα, εντυπώσεις, διατυπώσεις, στρατηγικές, ιδέες που έφτασαν στον δημοσιογράφο πριν, κατά την διάρκεια, και μετά τη συνέντευξη.

Πρώτον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το βεβαρυμμένο του πρόγραμμα επέλεξε να αφιερώσει λίγο χρόνο για να συναντήσει την Κ και το ακροατήριο της και να τοποθετηθεί για μια σειρά πολλών και φλεγόντων ζητημάτων. Ενώ αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου μας επεσήμανε ότι θα δεχόταν μονάχα μια ερώτηση, ωστόσο τελικά αποδείχθηκε ότι η Άγκυρα επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν αναλυτικής υφής διάλογο-διαπραγμάτευση τόσο με την Λευκωσία όσο και με την Αθήνα.

Δεύτερον, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, λίγα λεπτά μετά την πρώτη ιστορική είσοδο του Τούρκου ΥΠΕΞ και ενώ την ίδια ώρα τα τουρκικά σκάφη συνέχιζαν τις εργασίες τους στα περίχωρα της Κύπρου. Το μήνυμα της Άγκυρας δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο: Τίποτα πλέον δεν θα είναι, και ήδη δεν είναι, ίδιο στο Κυπριακό.
Τρίτον, μπορεί η ε/κ πλευρά να θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διχάσει την ε/κ πολιτική ηγεσία και κοινή γνώμη κάνοντας συχνές αναφορές στα εναλλακτικά μοντέλα που «υποτίθεται ότι άγγιξε» κατά διαστήματα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες έχουν κλείσει πλέον το κεφάλαιο της ομοσπονδίας. Από την δική τους σκοπιά, μόνο ένα θαύμα (η πλήρη αποδοχή των όρων της τουρκικής πλευράς) θα μπορούσε να επιστρέψει τις πλευρές στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ).

Τέταρτον, μπορεί η ΔΔΟ να αποτελεί παρελθόν για την τουρκική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η τουρκική πλευρά κατανοεί την σημασία του διαλόγου με την Λευκωσία και την Αθήνα. Θεωρεί ότι κάθε είδους εναλλακτικό σενάριο που να αφορά την Κύπρο θα μπορούσε να έρθει στο προσκήνιο μόνο με την συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και κυρίως της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ. Μπορεί κάποιοι αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως «ανορθολογικές» πολλές από τις νέες κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας στην περιοχή, ωστόσο ο Τούρκος διπλωμάτης δεν παύει «να παίζει το παιχνίδι με τους κανόνες του».

Τέλος, το άκρως προβληματικό πλαίσιο εντός του οποίου σήμερα διεξάγονται οι σχέσεις Άγκυρας-τ/κ κοινότητας προβληματίζει την τουρκική πλευρά. Για να το θέσουμε έτσι όπως μας το επισημαίνει μια τουρκική πηγή: «Στη νέα εποχή, το Κυπριακό και οι διάφορες πτυχές του, αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ αποτελούν την αχίλλεια πτέρνα της τουρκικής πλευράς». Τι εννοεί ο «ποιητής»; Εννοεί ότι αυτή την περίοδο, η τ/κ πλευρά καλείται να ακολουθήσει μια πορεία στην περιοχή, η οποία θα είναι μεν ελεγχόμενη από την Άγκυρα, αλλά και σχετικά αυτόνομη (από την ε/κ πλευρά και την Ε.Ε., εφόσον η ΔΔΟ τοποθετείται στο ράφι της ιστορίας). Σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, μεγάλη σημασία έχουν τα σημερινά δεδομένα και οι τρέχουσες εξελίξεις όπως λ.χ. η στάση της τ/κ κοινής γνώμης απέναντι στην συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, τα οικονομικά δεδομένα της τ/κ κοινότητας (το νέο κύμα νεοφιλελεύθερων πρωτοβουλιών), και οι σχέσεις των τ/κ με τους πολίτες της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ