ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς διευρυμένη διάσκεψη για Κυπριακό

Λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της νέας προσπάθειας για την λύση του Κυπριακού, έχουμε μια «δυσάρεστη» έκπληξη για όσους βιάζονται να φτιάξουν την «νέα ταφόπλακα» για τις συνομιλίες. Τα μεγάλα συμφέροντα του Μεγάλων Δυνάμεων και κυρίως οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής επιβάλλουν νέα απόπειρα λύσης. Έτσι, παρασκηνιακά δρομολογούνται εξελίξεις και διπλωματικές επαφές, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μετά το τέλος των δικών μας προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο διπλωματίας, η Ρωσία δηλώνει ήδη παρών σε μια νέα διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλά ενημερωμένη πηγή τονίζει σε αυτή την στήλη ότι και η Κίνα αναμένεται να τηρήσει παρόμοια στάση. Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερη σημασία φέρει η τελική στάση που θα τηρήσει η Βρετανία καθώς μια τέτοιου είδους εξέλιξη ενδέχεται να βλάψει τα δικά της συμφέροντα στην Κύπρο. Επίσης, προκύπτει και το ζήτημα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θα δει με καλό μάτι την πιο ενεργή εμπλοκή της Μόσχας στο Κυπριακό;

Στην νέα περίοδο, ιδιαίτερη σημασία φέρει ο νέος κύκλος επαφών στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των επαφών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης επαφής των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Από ότι φαίνεται σε αυτή την συνάντηση «έκλεισε» και η ενδεχόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη του Νοεμβρίου. Σε αυτή την συνάντηση αναμένεται ότι οι δυο πλευρές θα εστιάσουν εκ νέου στο Κυπριακό, κυρίως στο πεδίο της ασφάλειας. Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να θυμηθούμε το γεγονός ότι η Αθήνα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για «μεταβατικά στάδια», γεγονός που ενδέχεται να αφήσει περιθώρια ελιγμού για την τουρκική πλευρά.

Στο περιθώριο της αναμενόμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένουμε και στον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας. Οι δυο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική για την νέα περίοδο του Κυπριακού. Και αυτό θα πρέπει να συμβεί σε μια περίοδο που τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αρχίσουν να στενεύουν στο εσωτερικό κυρίως εξαιτίας των επικείμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αντίκτυπο των τελευταίων σφυγμομετρήσεων στην Ελλάδα, με την ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Νέα Δημοκρατία να παραμένει ανοιχτή-μεγάλη.

Λίγο πριν την δρομολόγηση σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό, καθοριστικής σημασίας παραμένει ο ρόλος της Άγκυρας. Θα αποδεχθεί τελικά η Άγκυρα την πρόταση περί διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό; Δηλαδή, η Άγκυρα θα δώσει την συγκατάθεση της για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας; Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος εξαρτάται από δυο παράγοντες. Πρώτον, οι τελευταίες εξελίξεις το πεδίο της διπλωματίας και οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμού και αισιοδοξίας για την Τουρκία. Η τουρκική λίρα συνεχώς υποβαθμίζεται την στιγμή που το κλίμα αβεβαιότητας σε πολλά ανοιχτά μέτωπα της τουρκικής διπλωματίας διαιωνίζεται. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, σε λίγο καιρό στις ΗΠΑ ξεκινά μια μεγάλη δίκη, η οποία ενδέχεται να δυσχεράνει την θέση της Τουρκίας στο πεδίο της διπλωματίας, μια Τουρκία η οποία ήδη βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Βερολίνου για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Από αυτή την άποψη, η πιθανή έγκριση της Άγκυρας για μια νέα διάσκεψη με σαφή ανταλλάγματα δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Όπως επισημάνουν σε αυτό το μέσο Κούρδοι συνομιλητές, οι οποίοι μας παραχωρούν συνεντεύξεις και μοιράζονται με τον αναγνώστη τις απόψεις τους για τις τελευταίες εξελίξεις σε Τουρκία, Κουρδιστάν και Μεσοποταμία, ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις προεδρικές εκλογές του 2019 διατηρώντας ή ακόμη ενισχύοντας την συμμαχία του με τις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις της Τουρκίας. Σε μια τέτοια περίοδο, οι κινήσεις του κ. Ερντογάν στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν από την πορεία των λεπτών ισορροπιών και εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιούσε νέα ανοίγματα στο Κυπριακό η Άγκυρα; Φυσικά, σε ένα μοντέλο-ενδεχόμενο που στο Κυπριακό θα πρόκυπταν νέες ευκαιρίες-εξελίξεις, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας και παρέχουν στο κόμμα του κ. Ερντογάν την ευκαιρία να «πωλήσει» την λύση στην εσωτερική κοινή γνώμη ως «νίκη» της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες ενδείξεις και εξελίξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον νέων εξελίξεων στο Κυπριακό. Το αδιέξοδο που προέκυψε στις 7 Ιουλίου δεν πρόκειται να έχει βάθος χρόνους. Αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα τύπου «έρχεται η λύση που αναμένουμε». Άλλο πράγμα η ελληνοτουρκική προσέγγιση, η διευρυμένη διάσκεψη και το νέο, «συμβιβαστικό» σχέδιο λύσης και άλλο οι «εθνικοί πόθοι» και τα οράματα στην σκιά των εθνοκεντρικών αντιλήψεων και αναγνώσεων της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X