ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσοχή στα ελληνοτουρκικά

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων φτάνουν πληροφορίες που μας προβληματίζουν. Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στο Κυπριακό και τις επικείμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η σταδιακή κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά ενδέχεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας της Ανατολικής Μεσογείου. Η χρονική συγκυρία της εκ νέου κορύφωσης της έντασης στην περιοχή φέρει την δική της ιδιαίτερη σημασία.

Στα ελληνοτουρκικά το κλίμα άρχισε να επιδεινώνεται στα μέσα του Καλοκαιριού όταν Τούρκοι αξιωματούχοι και πολιτικοί άρχισαν και πάλι να βάλλουν κατά της Αθήνας. Πιστή στην ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μετονομάζοντας το Αιγαίο σε «Θάλασσα των Νησιών», η Άγκυρα υπενθυμίζει το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα την σημασία της δίκαιης μοιρασιάς.

Παράλληλα, η Άγκυρα επαναλαμβάνει το πόσο σημαντικό είναι οι προσεγγίσεις της Αθήνας να λαμβάνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες όλων των πλευρών στο μεγάλο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το οποίο σύμφωνα πάντα από το πρίσμα της τουρκικής πλευράς, απλώνεται από τον Έβρο μέχρι τα βάθη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου καταλήγοντας στην Κύπρο και τα περίχωρα της. Σε αυτό το μεγάλο μέτωπο, η Τουρκία επιμένει στις δικές της θεωρίες για μια σειρά ζητημάτων όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και ο εναέριος χώρος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας εμφανίζονται δημοσιογράφοι και πρώην στελέχη του τουρκικού στρατού που εστιάζουν στο μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Αθήνα και την Άγκυρα όσον αφορά τα προαναφερόμενα ζητήματα. Ορισμένα τουρκικά μέσα φτάνουν στο σημείο να αναρωτηθούν για το αν οδηγούμαστε σταδιακά σε έναν «ελληνοτουρκικό πόλεμο». «Μήπως η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο», αναρωτιόταν το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Haber Global» την προηγούμενη εβδομάδα. «Το εν λόγω μέσο φιλοξένησε σε ενημερωτική του εκπομπή τον εν αποστρατεία ναύαρχο Τζιχάντ Γιαϊτζί ο οποίος είναι ένας από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Οι υπόνοιες του τουρκικού φιλοκυβερνητικού τύπου για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά ήρθαν σε μια περίοδο κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία αντάλλαξαν κατηγορίες και ναυτιλιακές οδηγίες στα ανοιχτά της Κρήτης με αφορμή με τις εργασίες ενός ερευνητικού σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα την ίδια περίοδο, η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη και έσπευσε να διαψεύσει τον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με το ενδεχόμενο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την Αθήνα, η συγκεκριμένη συνάντηση δεν είχε «κλείσει» μέχρι και την περασμένη Κυριακή.

Άποψη του αρθρογράφου είναι ότι η χρονική συγκυρία των προαναφερόμενων μηνυμάτων είναι σημαντική. Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και εξελίξεων την παρούσα στιγμή διανύουμε μια μεταβατική φάση. Οι ΗΠΑ μετρούν τις πληγές τους από την κρίση του Αφγανιστάν και στρέφουν την προσοχή τους στην αναμέτρηση με την Κίνα. Στην Γερμανία κλείνει το κεφάλαιο της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία οδηγείται σε προεδρικές εκλογές. Το προσφυγικό ζήτημα προβληματίζει εκ νέου τις χώρες που γειτνιάζουν με «προβληματικές» γεωγραφίες. Το μέτωπο της Συρίας παρουσιάζει εκ νέου σημάδια ανάφλεξης. Και η διεθνή κοινότητα επανεστιάζει στα πυρηνικά του Ιράν. Το σίγουρο είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες η κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Η χρονική συγκυρία της επιδείνωσης του κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο φέρει ενδιαφέρον και από «τοπικής» απόψεως. Στο Κυπριακό, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί πλέον από ένα «θαύμα». Αλλά και στα περίχωρα του νησιού αναμένεται ότι σύντομα θα πιάσουν δουλειά ξένα σκάφη. Η δε Τουρκία οδηγείται σύντομα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023, έμπειροι Τούρκοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του 2022. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να συμμετάσχει σε αυτές σε αυτές τις εκλογές έχοντας ένα νέο σύνταγμα και εκλογικό σύστημα.

Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την περιοχή μας, η αβεβαιότητα στο Κυπριακό, το ενδεχόμενο της κορύφωσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και η μεταβατική περίοδος στην Τουρκία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό. Οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζονται διαύγεια, ηρεμία και διπλωματική ωριμότητα για την διαχείριση αυτής της άκρως εύθραυστης διπλωματικής συγκυρίας και φυσικά την αποφυγή περιπετειών παρόμοιων με αυτές του Καλοκαιριού του 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ