ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσοχή στο φλερτ των αγγλοσαξόνων με τον Ακάρ

Ας ξεκινήσουμε με μια αξιοσημείωτη πληροφορία από μια «μακρινή» χώρα. Τουρκικές πηγές μοιράζονται την πληροφορία ότι Τουρκία και Ομάν συζητούν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας στον Αραβικό Κόλπο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας μιας τουρκικής βάσης στην αραβική χώρα. Εάν επέλθει τελική συμφωνία, τότε η Τουρκία θα αποκτήσει την δεύτερη βάση της στον Αραβικό Κόλπο. Η πρώτη τουρκική βάση οικοδομήθηκε στο Κατάρ, όταν το μικρό αραβικό βασίλειο βρισκόταν αντιμέτωπο με την συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία.

«Το Ομάν παραδοσιακά ακολουθεί ανεξάρτητη γραμμή στην περιοχή και διακρίνεται για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το Ισραήλ, την Βρετανία και τις ΗΠΑ», συμπληρώνει μια πηγή, η οποία προβάλλει την άποψη ότι η νέα κίνηση της Άγκυρας σχετίζεται άμεσα με την δράση του ιρανικού παράγοντα στην περιοχή. «Ενώ στο Ιράν σημειώνονται ανεξήγητες μέχρι στιγμής εκρήξεις, η Ουάσιγκτον εντατικοποιεί την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη, και το Ισραήλ βομβαρδίζει ιρανικούς στόχους στα συριακά εδάφη. Για αυτό λοιπόν, η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ομάν θα πρέπει να αναλυθεί πολυδιάστατα», καταλήγει η πηγή.

Είναι γεγονός ότι οι νέες κινήσεις της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο έρχονται σε μια στιγμή που Ουάσιγκτον και Λονδίνο διατηρούν στενή παρασκηνιακή συνεργασία και διάλογο με την Άγκυρα, σε πληθώρα ζητημάτων. Παρά τα προβλήματα, τα οποία οφείλονται κυρίως σε σειρά αμφιλεγόμενων κινήσεων της Άγκυρας, οι τρεις πρωτεύουσες συντονίζουν τα βήματά τους σε διάφορα μέτωπα.

Στην Λιβύη, δεν πρέπει δεν ξεχνάμε ότι η Βρετανία εδώ και μήνες επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για τον πυρήνα της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Τουρκία. Η εν λόγω συμμαχία πολιορκεί σήμερα την γραμμή Σίρτης-Τζούφρα την οποία η Αίγυπτος έχει ορίσει ως κόκκινη γραμμή.

Στην Συρία δε, υπάρχουν ενδείξεις ότι Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Τελ Αβίβ και Άγκυρα συντονίζουν βήματα για την αναχαίτιση του ιρανικού παράγοντα. Ο ρωσοτουρκικός διάλογος και η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους προκαλεί επιπλοκές σε αυτήν την προσπάθεια. Παρόλα αυτά, και οι τέσσερις χώρες εμφανίζονται αποφασισμένες να απωθήσουν τον ιρανικό παράγοντα από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκηνικό παρασκηνιακής συνεννόησης συναντάμε και στο Ιράκ. ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία υποστηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει αγώνα δρόμου για να θέσει υπό έλεγχο τις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Επίσης, η πρόσφατη νατοϊκή άσκηση - επίδειξη ισχύος στην Μαύρη Θάλασσα και η συνεργασία της συμμαχίας με την Ουκρανία στην ανοιχτή αντιπαράθεσή της με την Ρωσία είναι εξελίξεις που δεν περνάνε απαρατήρητες. Σε αυτήν την περιοχή υπενθυμίζουμε, η Άγκυρα απέφυγε να πάρει θέση απέναντι στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, ως σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η ανάληψη της διοίκησης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών από τον μέχρι πρότινος Πρέσβη της Βρετανίας στην Άγκυρα. Ο πρώην Πρέσβης ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική γλώσσα και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας βρίσκεται πλέον στο τιμόνι μιας εξαιρετικά κρίσιμης υπηρεσίας της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στέλνει το τελευταίο διάστημα μηνύματα φιλίας και συνεργασίας στην Ουάσιγκτον. Σε διαδικτυακό «event» που οργανώθηκε πρόσφατα από το «Ίδρυμα Τουρκικής Κληρονομιάς» με έδρα την Ουάσιγκτον, ο κ. Ακάρ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της ασφάλειας της Τουρκίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι τους οποίους απέκτησε η χώρα του δεν προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Δύσης και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να «απαντήσει» στους σχετικούς προβληματισμούς της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το γεγονός ότι οι εν λόγω φιλικές «κινήσεις» προέρχονται από τον κ. Ακάρ έχει την δική του σημασία. Ο κ. Ακάρ είναι ο τέως Επιτελάρχης των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και ένας από τους λιγοστούς ισχυρούς πολιτικούς άνδρες οι οποίοι διατηρήθηκαν στην εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Πρόκειται για μια προσωπικότητα, για την οποία γίνεται ειδική αναφορά σε νέα έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία έθεσε πρόσφατα υπό το μικροσκόπιο της η Κ. Για το έργο του κ. Ακάρ στο Υπουργείο Άμυνας εκφράζουν σήμερα προβληματισμό εν αποστρατεία αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες για την επιμονή του στην τήρηση μιας φιλοαμερικανικής και φιλονατοϊκής γραμμής.

Ολοκληρώνουμε υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη της στήλης ότι όλα τα προαναφερόμενα συμβαίνουν την στιγμή που η εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Τουρκίας σημειώνει τους τελευταίους μήνες κατακόρυφη πτώση. Η Άγκυρα περιορίζει την ενεργειακή εξάρτηση της από την Μόσχα και στρέφει το ενδιαφέρον της προς εναλλακτικούς ενεργειακούς προορισμούς.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, μας οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: «Κάτι ψήνεται» στον άξονα αγγλοσαξόνων-Άγκυρας. Μπορεί ορισμένες κινήσεις της συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να προκαλούν προβληματισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο σε ζωτικής σημασίας ζητήματα τα «αστέρια» των αγγλοσαξόνων και των Τούρκων «ευθυγραμμίζονται» σε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο ξεκινά πλέον από τα βάθη της Αφρικής (βλπ. Κυριακάτικη έκδοση της Κ), περνά τα παράλια της βόρειας Αφρικής (βλπ. Λιβύη) και της Α. Μεσογείου (βλπ. Συρία), εκτείνεται στα εδάφη της Μεσοποταμίας (βλπ. Ιράκ και Αραβικός Κόλπος), και απλώνεται μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και Κεντρική Ασία (βλπ. Ρωσικό παράγοντα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ