ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κατώφλι ενός «θερμού» καλοκαιριού

Η φράση «θερμό Καλοκαίρι» αρέσει πολύ στους Κύπριους, Έλληνες και Τούρκους συναδέλφους. Το τελευταίο διάστημα, στις αναλύσεις που αφορούν τις εξελίξεις στα περίχωρα της Κύπρου, συναντάμε όλο και περισσότερο την συγκεκριμένη φάση. Κάποιοι δημοσιογράφοι και αναλυτές προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και αναφέρονται σε υποτιθέμενα, επικείμενα «θερμά επεισόδια». Κάποιοι άλλοι επιλέγουν πιο επιφυλακτική στάση. Σε κάθε περίπτωση το «θερμό Καλοκαίρι» εξακολουθεί να αφήνει το στίγμα του στις τελευταίες αναλύσεις.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την τροπή των εξελίξεων στα ανοιχτά της Κύπρου, κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν. Ωστόσο, μπορώ να αποκλείσω «θερμά επεισόδια», αν και εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιλέξουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και «να παίξουν το παιχνίδι με τους κανόνες του». Σε περίπτωση που δηλαδή, υποθέσουμε όλα όσα διαδραματίζονται αυτό το διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται για έναν και μοναδικό στόχο, την τελική «διπλωματική» διαπραγμάτευση για τον διαμελισμό των κερδών από το μεγάλο παζάρι της ενέργειας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε τελική ανάλυση το πολεμικό ναυτικό, τα όπλα, οι στρατοί δεν διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη αντιπαράθεση.

Στην περίπτωση του δικού μας πεδίου ενδιαφέροντος, της Τουρκίας, οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες και αναπάντητα ερωτήματα. Το σίγουρο και δεδομένο είναι και μοναδικό: Η Τουρκία, με απώτερο στόχο την ήδη καθυστερημένη εμπλοκή της στο ενεργειακό παζάρι της Ανατολικής Μεσογείου (εξαιτίας σειρά δικών της λαθών που ξεπερνούν τα όρια αυτού του άρθρου γνώμης) πραγματοποιεί «προσεκτικά» βήματα, με βάση ενός προκαθορισμένου σχεδίου δράσης. Αυτό το σχέδιο αποτελείται σε γενικές γραμμές, από πέντε βασικά σκέλη.

Πρώτον, στο προπαρασκευαστικό στάδιο, η Άγκυρα έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα προς την Λευκωσία και την ευρύτερη περιφέρεια για τις επιπτώσεις του επιφύλασσε ο αποκλεισμός της από το ενεργειακό παζάρι της περιοχής. Παράλληλα, εντατικοποίησε τις διπλωματικές ενέργειες της και δια μέσου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων πραγματοποιήθηκαν όλες οι προετοιμασίες για να αναπτύξει η χώρα τις δικές της ικανότητες για έρευνες και γεωτρήσεις στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσόγειο. Την ίδια περίοδο, οι κύκλοι του τουρκικού στρατού πρόβαλλαν την στρατηγική «Γαλάζια Πατρίδα» και η Άγκυρα εντατικοποίησε την πίεση της προς την Αθήνα (βλπ. Εξελίξεις στο Αιγαίο).

Δεύτερον, στην πρώτη φάση των δικών της κινήσεων-αντίποινων, η Άγκυρα επέμενε στην σημασία της πολιτικής ισότητας τόσο για την λύση του Κυπριακού όσο και για την διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων, μια επιμονή που μαζί με άλλους παράγοντες είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, τα σκάφη της Τουρκίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα περίχωρα της Κύπρου. Το Μπαρμπαρός ξεκίνησε εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, την στιγμή που στα τουρκικά λιμάνια και στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων τα τουρκικά «τρυπάνια» πραγματοποιούσαν ασκήσεις. 

Σε τρίτη φάση, η Τουρκία προχωρά σε ξεχωριστές έρευνες, εργασίες και γεωτρήσεις σε περιοχές που σύμφωνα με την ίδια βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, και στα υποτιθέμενα οικόπεδα της «συμφωνίας» Ερντογάν-Έρογλου. Πρόκειται για την φάση που διανύουμε σήμερα στα ανοιχτά της Πάφου. Ουσιαστικά, τα τουρκικά σκάφη πραγματοποιούν τις τελικές δοκιμές, τρέχουν να ανταποκριθούν στις αδυναμίες και ελλείψεις, που εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλά επίπεδα, και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αγκυροβολεί για τα καλά στα «νερά» της Κύπρου, με απώτερο στόχο την προβολή ισχύος και την άσκηση πίεσης στην Λευκωσία.

Σε τέταρτη φάση, ακολουθεί σειρά γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία. Οι νέες πληροφορίες αυτής της στήλης θέλουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, σε περίπτωση που φυσικά ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους, να πιάνουν δουλειά στα ανοιχτά της Αμμοχώστου. Κάποιες φωνές στην τ/κ πλευρά και την Άγκυρα αναφέρονται στο υποτιθέμενο οικόπεδο «G». Κάποιες άλλες φωνές αναφέρονται σε περιοχές που γειτνιάζουν με την «ΤΔΒΚ». Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία εστιάζει σε περιοχές, οι οποίες δεν πρόκειται να την φέρουν αντιμέτωπη με διεθνείς κολοσσούς και ξένες κυβερνήσεις (για αυτό άλλωστε χαρακτηρίζουμε ως «προσεκτικές» τις κινήσεις της Άγκυρας).

Μετά τις γεωτρήσεις που αναμένονται να πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία (όχι αποκλειστικά σε ένα σημείο), με βάση το τουρκικό σχέδιο, ακολουθεί η τελική φάση, το στάδιο της τελικής μοιρασιάς στην γη και στην θάλασσα της Κύπρου. Σε περίπτωση που ο ΟΗΕ λάβει τις τελικές αποφάσεις του, για την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο θα τεθεί επί τάπητος το εξής ερώτημα: Ποιο μοντέλο συνεργασίας, σύμπραξης θα τεθεί σε εφαρμογή για την τελική αξιοποίηση όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων και την μεταφορά του αερίου στην Δύση; Με ποιον τρόπο το φυσικό αέριο θα περάσει από τα περίχωρα, τα νερά, την γη της Κύπρου, θα διανύσει την Τουρκία, την Ελλάδα και θα φτάσει στις δυτικές αγορές;

Ολοκληρώνουμε τονίζοντας ότι από την οπτική γωνία της Τουρκίας υπάρχουν διάφορα μοντέλα για να αναδυθεί περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας. Αυτά τα μοντέλα θα καθορίσουν και την τελική έκβαση του Κυπριακού.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ