ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τ/κ Ευρωβουλευτές

Αυτό το διάστημα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα και πολιτικές συμμαχίες ανακοινώνουν τις υποψηφιότητες τους για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια εκλογική διαδικασία που επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Στα πλαίσια της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, στην Λευκωσία ξεχωρίζει μια σημαντική εξέλιξη. Δυο πολιτικοί σχηματισμοί εντάσσουν στις λίστες τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες.

Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, ξεκαθαρίζουμε από εξής: Χαιρετίζουμε τις δυο υποψηφιότητες της τ/κ κοινότητες, το προφίλ του, την σημαντική συμβολή τους στην σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και φυσικά την απόφαση των δυο σχηματισμών. Ευχόμαστε επιτυχία στο νέο «εγχείρημα» όπως άλλωστε σε όλους τους υποψήφιους που θα δηλώσουν παρών στην σημαντική αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την νέα εξέλιξη, στα πλαίσια αυτού του σύντομου άρθρου γνώμης, επιλέγω να εστιάσω σε μια σειρά προβληματισμών-επιφυλάξεων, δίχως φυσικά η εν λόγω προβληματισμοί να «μειώνουν» ή επισκιάζουν την σημασία της όλης εξέλιξης.

Πρώτον, σημαντικά ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια ως προς την νομιμοποίηση του νέου εγχειρήματος από την σκοπιά της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας αυτού του νησιού. Με απλά λόγια: Σε ποιο βαθμό οι δυο υποψήφιοι εκπροσωπούν μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινής γνώμης; Ένας δημοσιογράφος-πολιτικός ακτιβιστής (που τάσσεται υπέρ της διαιώνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι όπως συστάθηκε το 1960) και ένας ακαδημαϊκός εκπροσωπούν με εύλογο και πειστικό τρόπο μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας; Διατηρούν τα κατάλληλα προσόντα για να επικοινωνήσουν-να μεταφέρουν το «ευρωπαϊκό εγχείρημα της Κύπρου» στο σύνολο της σύγχρονης τ/κ κοινότητας, με τους πολίτες που έχουν κυπριακές ρίζες, αλλά και αυτούς που απέκτησαν μετά το 1974 (μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, η σύγχρονη τ/κ πραγματικότητα δεν αποτελείται μονάχα από τους καταλόγους πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960);

Δεύτερον, αληθεύει το γεγονός ότι οι ε/κ πολιτικοί σχηματισμοί έθεσαν συγκεκριμένα, αυστηρά κριτήρια για τον καθορισμό των υποψηφιοτήτων; Λ.χ. ζητήθηκε από τους τ/κ υποψήφιους να μην φέρουν δεσμά με τ/κ πολιτικούς σχηματισμούς και να έχουν μόνιμη κατοικία στις ελεύθερες περιοχές; Αν ναι, προκύπτουν μεγάλα προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση του όλου εγχειρήματος από την ε/κ πλευρά. Και αυτό διότι, δημιουργείται η αντίληψη ότι η προσέγγιση της ε/κ πλευράς είναι ευκαιριακού χαρακτήρα-αναλώσιμη, με την τ/κ πλευρά να αναλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ ρόλο μαριονέτας.

Τρίτον, πως θα ψηφίσουν οι τ/κ συμπολίτες στις επικείμενες εκλογές, με βάση ποιους καταλόγους, ποιες προϋποθέσεις; Αν ο τελικός στόχος της τ/κ πλευράς ήταν η πραγματική και ουσιαστική εμπλοκή των τ/κ σε νόμιμες, δημοκρατικές διαδικασίες, δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν στρατηγικές και διαδικασίες για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου στις ευρωεκλογές; Λ.χ. δεν θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες στην Πράσινη Γραμμή, σε οδοφράγματα, σε σημεία που είναι ευκολότερα προσβάσιμα στους τ/κ; Ελπίζω πως ναι.

Τέταρτον, εφόσον πραγματοποιούμε, παρά τις προαναφερόμενες, πιθανές-συζητήσιμες, αδυναμίες ένα σημαντικό βήμα, το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν θα έπρεπε να έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου; Με άλλα λόγια και ανεξάρτητα από την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για την επιστροφή του τ/κ Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, των τ/κ υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο, των τ/κ βουλευτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και των τ/κ γραφειοκρατών σε όλες τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τους κανονισμούς του 1960, οι οποίοι θα αναπροσαρμοστούν στις πραγματικότητες του σήμερα;

Με λιτά και κατανοητά λόγια: Ποιους τ/κ επιθυμούμε-επιλέγουμε; Τ/κ που θα «στολίζουν» ένα προβληματικό-νοθευμένο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο (βλπ. Διαφθορά, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη) και θα του παρέχουν σε αυτό νέα μέσα νομιμοποίησης (μια αντίληψη που αποτελεί το φυσικό αποτέλεσμα της διαχωριστικής γραμμής εμείς, η πλειοψηφία-εκείνοι, η μειοψηφία) ή «αυτόνομους» συμπολίτες που θα είναι σε θέση να καθορίσουν την δική τους, ξεχωριστή πορεία, πάντα εντός του πλαισίου της ενιαίας Κύπρου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X