ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι φοβούνται οι δυτικές πρωτεύουσες για την Κύπρο

Δυο βασικούς προβληματισμούς προβάλλουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι δυτικών πρωτευουσών σχετικά με την τροπή των μελλοντικών εξελίξεων στο «μικρό» νησί της Μεσογείου που ακούει στο όνομα «Κύπρος». Δυτικές πηγές με τις οποίες διατηρεί διάλογο η συγκεκριμένη στήλη εστιάζουν τόσο στις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο του νησιού.

Σε ότι αφορά το πρώτο «μέτωπο», στις δυτικές πρωτεύουσες έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό. Η συζήτηση αφορά κυρίως το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που αποσυρθεί επισήμως από το τραπέζι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

Καλά ενημερωμένη πηγή που χαρακτηρίζει ως «εφιαλτικό» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση της τελικής διχοτόμησης της Κύπρου, η Ε.Ε. θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Σε αυτήν την περίπτωση, στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργηθεί de facto ένα είδος «κερκόπορτας», η οποία θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε περίπτωση τελικής διχοτόμησης της Κύπρου, στο βόρειο τμήμα του νησιού θα επικρατήσει ένα καθεστώς που θα ελέγχεται από την Τουρκία και στο οποίο δεν θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την Ε.Ε.. Εν ολίγοις, μια σειρά ζητημάτων, όπως το προσφυγικό ζήτημα και την απειλή των εξτρεμιστικών οργανώσεων θα τεθούν εκτός του ελέγχου της Ε.Ε..

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε σε μια υπόθεση που πριν από λίγο καιρό προκάλεσε έντονη ανησυχία σε διάφορες ξένες πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα, πριν από λίγα χρόνια, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής χάθηκαν τα ίχνη δεκάδων «φοιτητών» που έφτασαν στην «ΤΔΒΚ» από μια αφρικανική χώρα. Μετά την άφιξη τους, οι δεκάδες «φοιτητές» εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία. Η διπλωματική αντιπροσωπεία της αφρικανικής χώρας αναζήτησε τα ίχνη των εξαφανισμένων «φοιτητών» στο βόρειο τμήμα του νησιού χωρίς όμως να πετύχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

«Τέτοιου είδους ιστορίες ήρθαν στην αντίληψη μας τα τελευταία χρόνια όταν ο πόλεμος στην Συρία λάμβανε νέες διαστάσεις και οι δυτικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την μετάβαση ξένων μαχητών στην πολύπαθη χώρα δια μέσου της Τουρκίας και άλλων γειτονικών χωρών», τονίζει μια καλά ενημερωμένη πηγή.
Σε περίπτωση τελικής διχοτόμησης λοιπόν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι παρόμοιες ιστορίες θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για τα δυτικά διπλωματικά σώματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ε.Ε. Και αυτό διότι, όπως μας εξηγούν οι πηγές μας, κανένα σύγχρονο μέτρο και μέσο ασφαλείας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μιας μεγάλης διαχωριστικής ζώνης (εφόσον δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος των οδοφραγμάτων) σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος.

Το δεύτερο «μέτωπο» το οποίο προβληματίζει σειρά μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και κυρίως τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Λευκωσία αφορά τις αρνητικές εξελίξεις στα πεδία της οικονομίας και της πολιτικής. Όταν η Ε.Ε. συμφώνησε την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση το νησί είχε μια εύρωστη οικονομία. Όταν δε, λίγα χρόνια πριν η οικονομική κρίση χτύπησε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οικονομία του νησιού όχι μόνο κατόρθωσε να επανέλθει αλλά ως ένα «success story» αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πόσο όμως έχει επανέλθει η κανονικότητα στην Κύπρο; Στο οικονομικό πεδίο, μπορεί σε πρώτο επίπεδο να έχει ξεπεραστεί η ύφεση της προηγούμενης πενταετίας, ωστόσο τα συστημικής υφής προβλήματα παραμένουν. Οι αντοχές των μεγάλων επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος δοκιμάζονται, ενώ την ίδια στιγμή η διαφθορά, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία και οι βασικές πτυχές του συνταγματικού φιλελευθερισμού παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στην Κύπρο όπως και στο σύνολο της Ε.Ε.

«Να μοιραστώ μαζί σας μια σημαντική πληροφορία», υπογραμμίζει μια καλά ενημερωμένη πηγή από μια δυτική πρωτεύουσα, «τα τελευταία χρόνια, αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την δράση των ακροδεξιών ομάδων σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η προσοχή μας εστιάζεται σε χώρες της Ένωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως λ.χ. η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και τα άλλα προβλήματα συμβάλλουν στην μεγέθυνση του φαινομένου της ακροδεξιάς που θέτει σε κίνδυνο τα ιδεολογικά - ιδρυτικά θεμέλια του εγχειρήματος της Ε.Ε.»

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η πηγή μας επισημαίνει τα εξής: «Το φαινόμενο της ακροδεξιάς έχει λάβει διαστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην Κύπρο. Εκτός από το Κυπριακό, η οικονομική κρίση και τα συστημικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκλογικών ποσοστών της ακροδεξιάς. Από το 2-3% φτάσαμε στα διψήφια ποσοστά, τα οποία καταγράφουν σήμερα ξεχωριστές έρευνες-εκθέσεις δυτικών χωρών και υπηρεσιών».

Εν συντομία, η τελική διχοτόμηση και ο σταδιακός εκτροχιασμός των εξελίξεων στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας αποτελεί ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυτικών πρωτευουσών. Η διαιώνιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, της κρίσης των θεσμών και της κρίσης της ίδιας της δημοκρατίας, προκαλεί έντονο προβληματισμό στις δυτικές δυνάμεις οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Άραγε οι δικές μας υπηρεσίες προβληματίζονται καθόλου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ