ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το Βαρώσι ακολουθούν νέα τουρκικά σχέδια»

«Την νέα φάση του ανοίγματος του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ακολουθήσουν νέα σχέδια που ενορχηστρώνουν από κοινού Τουρκία και τ/κ ηγεσία». Αυτό μας προειδοποιεί μια πηγή, η οποία πριν από δυο εβδομάδας μοιράστηκε μαζί μας, την απαράδεκτη για τον αρθρογράφο, θέση ότι «οι ε/κ πρέπει να πονέσουν στην νέα περίοδο του Κυπριακού». Ισχυριζόμενη ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη δεν κατανοεί την σοβαρότητα της όλης κατάστασης και δεν εστιάζει στα μηνύματα που εκπέμπουν Άγκυρα και ηγεσία του Ερσίν Τατάρ, η πηγή μας προβάλλει την άποψη ότι προς τα τέλη αυτού του έτους η ένταση τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα της Κύπρου θα κορυφωθεί.

Ποια είναι τα νέα σχέδια της τουρκικής πλευράς, τα οποία ακολουθούν το άνοιγμα νέων περιοχών του Βαρωσιού; Η πηγή μας δεν παρέχει μας λεπτομέρειες για το όλο ζήτημα και αποφεύγει να αποκαλύψει το περιεχόμενο των νέων τουρκικών σχεδιασμών. Ωστόσο, επιμένει στο γεγονός ότι στο επίκεντρο των νέων σχεδίων εξακολουθεί να υπάρχει η άποψη των Τούρκων και τ/κ διπλωματών ότι «η ε/κ πλευρά πρέπει να πονέσει και άλλο για να κατανοήσει την σημασία μιας συμβιβαστικής λύσης στο Κυπριακό Ζήτημα». Με τον όρο «κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση», η πηγή αναφέρεται στο συνομοσπονδιακό μοντέλο, χωρίς να αποκλείει μελλοντικά την υιοθέτηση της μοναδικής διεθνούς σκέπης και του χαλαρού μοντέλου συνεργασίας των δυο κοινοτήτων σε συγκεκριμένα πεδία.

Οι παραπάνω επισημάνσεις της πηγής μας, μας έρχονται πλαισιωμένες από την προειδοποίηση ότι «στα ανοιχτά της Κύπρου προς τα τέλη αυτού του έτους ενδέχεται να παρακολουθήσουμε την ανάδυση νέων εστιών έντασης». Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που η Κ ακούει να αναπαράγεται όλο και συχνότερα τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Στην Τουρκία, διπλωματικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Λευκωσία ξεκινά νέο κύκλο εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Την συγκεκριμένη δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς συνοδεύει ο ισχυρισμός ότι «η Λευκωσία παραγνωρίζει την σιωπηλή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον έλεγχο της έντασης στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για την περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η πανδημία και το κλίμα γενικής της αβεβαιότητας».
Εν συντομία λοιπόν, τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες ώρες τόσο από την Τουρκία όσο και από την τ/κ πλευρά, κυρίως από τους κύκλους της ηγεσίας Τατάρ, έχουν στο επίκεντρο τους την αναμενόμενη κορύφωση της έντασης στο Κυπριακό προς τα τέλη αυτού του έτους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην Τουρκία θεωρούνται δεδομένες οι νέες κινήσεις της Άγκυρας παράλληλα με την έναρξη των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, και στους κύκλους της ηγεσίας Τατάρ ακούγεται όλο και εντονότερα η άποψη ότι «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Κύπρο και στα περίχωρα της».

Με αφορμή την συνοπτική αναφορά μας στο κλίμα που επικρατεί σε Άγκυρα και τ/κ ηγεσία στις απαρχές του Αυγούστου του 2021, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να σημειώσουμε ένα ακόμη ζήτημα με το οποίο θα ολοκληρώσουμε την σημερινή μας τοποθέτηση. Τούρκοι και τ/κ αναλυτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόσφατη τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου σχετικά με το ενδεχόμενο της τροποποίησης της ονομασίας των κατεχομένων. «Από τώρα και στο εξής για εμάς δεν τίθεται πλέον ζήτημα Βορρά ή Νότου (στην Κύπρο)», δήλωσε στον τουρκικό τύπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από λίγες ημέρες. Στην Κωνσταντινούπολη διπλωματικές πηγές σχετίζουν αυτήν την δήλωση με το τουρκικό σχέδιο για το νέο «πολίτευμα» των τ/κ. Σύμφωνα με την άποψή τους, το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» έρχεται να πυροδοτήσει νέες εστίες αντιπαράθεσης τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα ολόκληρης της Κύπρου. Σε αυτήν την άκρως προβληματική προειδοποίηση προσθέτουμε την άποψη ορισμένων τουρκικών δημοσιογραφικών πηγών ότι «τόσο οι τουρκικές όσο και οι κυπριακές εκλογές του 2023 (στην Τουρκία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν νωρίτερα) δεν πρόκειται να λάβουν χώρα σε ομαλές συνθήκες, αν όχι σε ότι αφορά πολλά από τα ανοικτά μέτωπα τότε τουλάχιστον σίγουρα όσον αφορά το Κυπριακό Ζήτημα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ