ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «ναυάγιο» Μπάϊντεν-Ερντογάν επιφυλάσσει επιπτώσεις

Ξεκινώ με μια διευκρίνιση. Ο όρος «ναυάγιο» δεν ανήκει στον συγγραφέα του συγκεκριμένου άρθρου γνώμης. Έρχεται από μια πηγή που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό Προεδρικό. Η πηγή, η οποία για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, μας επισημαίνει τα εξής: «Μπορεί να μην βρήκε συζητήθηκε ιδιαιτέρως στον τύπο, ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα μίνι-ναυάγιο στα αμερικανοτουρκικά. Παρά την επιμονή της τουρκικής πλευράς, ο Λευκός Οίκος δεν επέλεξε να εστιάσει μαζί μας αναλυτικά σε σειρά ζωτικής σημασίας ζητημάτων. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην προοπτική της συνάντησης των δυο προέδρων, αλλά σε ουσιαστικές συνομιλίες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, σε Ιράκ και Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι εξελίξεις τρέχουν στον Καύκασο και φυσικά στο προσφυγικό ζήτημα».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας λοιπόν, επέστρεψε στην χώρα του χωρίς να έχει την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος τα παραπάνω ζητήματα με τον Αμερικανό ομόλογο του και τους στενούς του συνεργάτες. Στις ΗΠΑ, το μόνο που κατάφερε η τουρκική πλευρά στον αμερικανοτουρκικό άξονα ήταν η συνάντηση των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας των Προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Jake Sullivan συναντήθηκε με τον Δρ. Ιμπραχίμ Καλίν, τον εκπρόσωπο και κύριο σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας. Σε αυτήν την συνάντηση ο κ. Sullivan εξέφρασε την εκτίμηση της αμερικανικής πλευράς για την αμερικανοτουρκική συνεργασία στο Αφγανιστάν, ενώ οι δυο αξιωματούχοι «συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, της απειλής της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, αντάλλαξαν «απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, καθώς και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον απόηχο της παραπάνω εξέλιξης, επιστρέφοντας στην χώρα του, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επέλεξε να στείλει προειδοποιητικού τύπου μηνύματα στην Ουάσιγκτον. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι για την κυβέρνησή του η συνολική τοποθέτηση της νέας αμερικανικής ηγεσίας στα αμερικανοτουρκικά είναι απογοητευτική. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αμερικανοτουρκικού διαλόγου.

«Είναι σίγουρο ότι στην Αθήνα, στην Λευκωσία, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πρωτεύουσες θα υπάρξουν εθνικιστικοί κύκλοι που θα εκφράσουν ευχαρίστηση για την παραπάνω εξέλιξη. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο προβληματικός διάλογος στον άξονα Άγκυρας-Ουάσιγκτον δεν ενισχύει την θέση των αντίπαλων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως περιπλέκει τις εξελίξεις», αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές της Κ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Οι συγκεκριμένες πηγές της εφημερίδας μας προσθέτουν δυο σημαντικές προειδοποιήσεις. Πρώτον, η Τουρκία εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά και η σύγχρονη ιστορία δείχνει ότι τέτοιου είδους μεταβατικές περίοδοι συνοδεύονται από πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις σε πολλά μέτωπα. Δεύτερον, διάφορες εστίες έντασης της ευρύτερης περιοχής εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα. Την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτυσσόταν σε διάφορα σημεία κλειδιά του Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Συρίας. Αυτή η κίνηση έρχεται ως αντίδραση στις νέες επιθέσεις της Ρωσίας σε θέσεις ισλαμιστών ανταρτών. Το κεφάλαιο του Ιντλίμπ ανοίγει εκ νέου λίγο πριν την σχεδιαζόμενη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του, την οποία οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ως ζωτικής σημασίας για πολλές απόψεις. Εκτός των άλλων, αυτή η συνάντηση θα καθορίσει και την πορεία των εξελίξεων στον Καύκασο. Την ίδια στιγμή, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Λιβύη. Την προηγούμενη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της χώρας απέσυρε την ψήφο εμπιστοσύνης από την μεταβατική κυβέρνηση λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να βρεθούμε ενώπιον αξιοσημείωτων εξελίξεων στις θαλάσσιες περιοχές Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Κύπρου.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα βρίσκονται σε συμφωνία με τα όσα υπογραμμίσαμε από αυτήν την στήλη την προηγούμενη εβδομάδα, και μας οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται στην μετά-κορωνοϊό εποχή, σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθεί ο ανταγωνισμός των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων. Οι λαοί της περιοχής χρειάζονται ψυχραιμία και πολιτική-διπλωματική διαύγεια για την διαχείριση της νέας κατάστασης. Άποψη του αρθρογράφου είναι ότι την παρούσα στιγμή, σχεδόν στο σύνολο της, η περιοχή μας υστερεί στα εν λόγω συστατικά της σύγχρονης διπλωματίας. Οι προεκλογικού τύπου πολιτικοί ελιγμοί, οι εθνικιστικές ατάκες, και ο οπορτουνισμός ενδέχεται μακροπρόθεσμα να κοστίσουν πολύ ακριβά στους λαούς της περιοχής μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ