ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πολυδιάστατο παρασκήνιο του εμβολίου

Για τον Jan Fleischhauer από το γερμανικό «Focus» η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχική φάση των μαζικών εμβολιασμών στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη. Ο Γερμανός αρθρογράφος χρεώνει στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο μεγάλα λάθη σε ότι αφορά την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στην νέα φάση του εμβολιασμού. Ο κ. Fleischhauer εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι ο γερμανικός τύπος δεν εστιάζει στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία σε λίγους μήνες ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της 15ετους πρωθυπουργίας της.

«Καμία απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ στα 15 χρόνια της καγκελαρίας της δεν έχει τέτοιες συνέπειες όπως η απόφαση να μείνει στα χέρια της ΕΕ ο εφοδιασμός της Γερμανίας με εμβόλιο του κορωνοϊού. Ούτε ο απότομος τερματισμός του προγράμματος της πυρηνικής ενέργειας, αλλά ούτε το κλείσιμο των συνόρων όταν χιλιάδες πρόσφυγες διέσχιζαν τις Άλπεις, δεν συγκρίνεται με το μέγεθος αυτής της λανθασμένης κίνησης», επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, στην ελεύθερη μετάφραση της πρόσφατης τοποθέτησης του, την οποία μοιράστηκαν με αυτήν την στήλη πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μοιραζόμενη την ανάλυση του κ. Fleischhauer, πηγή μας, η οποία για πολλές δεκαετίες παρακολουθεί τα θέματα ασφαλείας και διπλωματίας για λογαριασμό μιας γειτονικής αραβικής πρωτεύουσας πρόσθεσε ότι όπως σε πολλές πρόσφατες μεγάλες κρίσεις έτσι και σε αυτήν του κορωνοϊού η διπλωματία και κυρίως τα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα πρωταγωνιστούν για μια ακόμη φορά.

Όλες οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από ξένες ανοιχτές πηγές μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το νέο πρόβλημα των μαζικών εμβολιασμών στην ΕΕ, φέρει τρεις σημαντικές διαστάσεις που αντιστοιχούν στην παραγωγή του εμβολίου, στην πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής και τέλος στην φάση της αποτελεσματικής μεταφοράς του εμβολίου στην κοινωνία.
Ως προς την πρώτη διάσταση του προβλήματος, οι πηγές μας συμφωνούν με τον κ. Fleischhauer ότι την παρούσα στιγμή η πόλη Mainz της Γερμανίας αποτελεί το επίκεντρο-πρωτεύουσα του δράματος. Και αυτό διότι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά μια ισραηλινή πηγή, «η πορεία που επέλεξαν η Pfizer και η Biontech έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι η καταλληλότερη και η πιο αποτελεσματική». Όλα δείχνουν ότι οι δυο εταιρίες έχουν αφήσει πίσω τους ανταγωνιστές τους στην πρώτη φάση της παροχής του εμβολίου του Covid-19.

«Το πρώτο στάδιο της νέας μάχης κατά του κορωνοϊού ήταν αυτό της παραγωγής του εμβολίου. Η φάση της παραγωγής συνοδεύτηκε από τον αγώνα δρόμου των κυβερνήσεων για την εξασφάλιση άμεσης πρόσβαση στο εμβόλιο», τονίζει η αραβική πηγή της στήλης μας, η οποία με πικρία παραδέχεται ότι μαζί με τον «νούμερο 1» ανταγωνιστή του αραβικού κόσμου, το Ισραήλ, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισλανδία και το Μπαχρέϊν πραγματοποίησαν επιτυχημένα βήματα για την εξασφάλιση μεγάλου αριθμού εμβολίων στην αρχική φάση. Όπως δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες οι συγκεκριμένες χώρες «πάτησαν» πάνω στην αποτελεσματική και διεξοδική δουλειά των ντόπιων επιστημόνων και αξιωματούχων για τον εντοπισμό του κατάλληλου εμβολίου και την δρομολόγηση της κρίσιμης διαδικασίας της τροφοδότησης του συνόλου των ντόπιων κοινωνιών με το νέο εμβόλιο.

Το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κατάφερε να εμβολιάσει σχεδόν το 10% της κοινωνίας του, μιλά από μόνο του. Στο πεδίο της διπλωματίας, το Ισραήλ κινητοποίησε όλες τις δυνατότητες του για έγκαιρη πρόσβαση στο εμβόλιο εδώ και αρκετούς μήνες (η πλήρης κινητοποίηση της ισραηλινής διπλωματίας σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2020). Το Ισραήλ ξεκίνησε εντατικές συνομιλίες με το Mainz, την Pfizer, την Biontech και άλλες εταιρίες στηριζόμενο στις κατευθυντήριες γραμμές των ντόπιων επιστημόνων και ειδικών. Παράλληλα, η χώρα προετοιμάστηκε πλήρως για την παροχή του εμβολίου στο σύνολο της ισραηλινής κοινωνίας. Για το εγχείρημα της παροχής του εμβολίου επιστρατεύτηκαν το ανθρώπινο δυναμικό του IDF (στρατός), κρίσιμες υπηρεσίες του ισραηλινού κράτους, οι δομές εθνικού συστήματος υγείας και φυσικά οι Ισραηλινοί επιστήμονες οι οποίοι με καινοτομίες όπως λ.χ. το «repackaging» του εμβολίου στο εσωτερικό του Ισραήλ συνεισέφεραν στην διάθεση του εμβολίου. Φυσικά, στις επιτυχείς προσπάθειες χωρών όπως το Ισραήλ, η Ισλανδία και το Μπαχρέιν σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το μικρό τους μέγεθος.

Τι έπραξε η ΕΕ και ο υπόλοιπος πλανήτης την στιγμή που το Ισραήλ και οι λίγες χώρες που αναφέρθηκαν δρομολογούσαν τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών τους; Για μια πρώτη απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, επιστρέφουμε στην ανάλυση του κ. Fleischhauer και συγκεκριμένα στους λανθασμένους χειρισμούς των Βρυξελλών. Ο Γερμανός αναλυτής προσεγγίζει ως τραγικό λάθος το γεγονός ότι η ΕΕ αρχικά επικεντρώθηκε σε εταιρίες για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι τελικά δεν θα κατάφερναν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις. Ο κ. Fleischhauer αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση μιας γαλλικής εταιρίας και αφήνει αρκετά υπονοούμενα για την ευνοϊκή επιμονή της ΕΕ πίσω από την οποία κρύβεται η εμπλοκή -διπλωματική και οικονομική- του Παρισιού στην όλη υπόθεση. Σε αυτήν την παρατήρηση η συγκεκριμένη στήλη έρχεται να προσθέσει και την εμπλοκή -παρασκηνιακή πάντα- του Βερολίνου και των «συνεργατών» του, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες πηγές «πόνταρε» αρχικά σε μια άλλη εταιρία που στην πορεία αποδείχτηκε ότι δεν επρόκειτο να παρέχει εγκαίρως το πολυπόθητο εμβόλιο.

Σε πιο συμπέρασμα λοιπόν, μας οδηγούν όλα τα προαναφερόμενα; Κατά την ταπεινή άποψη του αρθρογράφου η τελική αναμέτρηση με τον κορωνοϊό είναι πολυδιάστατη και αποτελείται-εξαρτάται από τρία κρίσιμα στάδια. Πρώτον, την έγκαιρη παραγωγή εμβολίου, δεύτερον την πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής και τρίτον, την πειθαρχημένη διαχείριση της παροχής του εμβολίου στην κοινωνία. Το Ισραήλ με το μικρό του μέγεθος, την πυκνοκατοικημένη επικράτεια του, την αποτελεσματική διπλωματία του και φυσικά την στρατιωτικής υφής οργάνωση των δομών και της κοινωνίας του κατάφερε να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στο πρώτο στάδιο του εμβολιασμού. Σε αντίθεση, η ΕΕ φάνηκε να «υποκύπτει» στον πειρασμό των «αιώνιων» πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών «πειρασμών» που υπαγορεύουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Κλείνοντας, εύχομαι ότι μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα και η «δική» μας Ευρώπη θα βγει τελικά νικήτρια από την τελική φάση της καταπολέμησης του κορωνοϊού στις αρχές του νέου έτους.

ΥΓ1. Σύμφωνα με ξένες πηγές οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίου της προαναφερόμενης γερμανικής εταιρίας είναι περιορισμένες.

ΥΓ2. Για τους γερμανόφωνους φίλους αναγνώστες της στήλης το λινκ της τοποθέτησης του Jan Fleischhauer με ημερομηνία δημοσίευσης την 4η Ιανουαρίου 2021, στο https://www.focus.de/politik/deutschland/schwarzer-kanal/focus-kolumne-von-jan-fleischhauer-merkels-impfstoff-versagen-die-verheerendste-entscheidung-in-15-jahren-amtszeit_id_12827637.html

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Νίκος Στέλγιας: Τελευταία Ενημέρωση