ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τουρκικό παρακράτος αναμετριέται στην Κύπρο

Το όνομα «Σεντάτ Πεκέρ» βρίσκεται υψηλά στην λίστα του τουρκικού Twitter τις τελευταίες ημέρες. Ο γνωστός άνθρωπος της νύχτας, έχοντας χωρίσει τους δρόμους του με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες της, την τελευταία περίοδο δημοσιεύει βιντεοσκοπημένες ομιλίες στο διαδίκτυο και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις που αφορούν την δράση του τουρκικού παρακράτους.

Η ομάδα Πεκέρ τις τελευταίες δεκαετίες συγκρούεται με μια άλλη μαφιόζικη ομάδα της Τουρκίας, αυτή του Αλααττίν Τσακιντζί, για την αποφυλάκιση του οποίου, πριν από σύντομο χρονικό διάστημα διαμεσολάβησε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Ενότητας (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Πέκερ, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες, τοποθέτησε την Κύπρο στο επίκεντρο των επικείμενων ανακαλύψεων. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις που αφορούν την εκτέλεση του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί το 1996.
Ποιος ήταν ο Ανταλί; Ο δημοσιογράφος της τ/κ εφημερίδας «Γιενί Ντουζέν» που το 1996 εστίασε στην μεγάλη κλοπή στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Απόστουλου Βαρνάβα. Σύμφωνα με τον Ανταλί η μεγάλη κλοπή ήταν έργο του τουρκικού παρακράτους, του στρατιωτικού κατεστημένου και της τουρκικής μαφίας που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου από το Καλοκαίρι του 1974. Ο Ανταλί θα πλήρωνε το «αντίτιμο» αυτών των αποκαλύψεων με την ζωή του, στο κατώφλι της οικίας του, το Καλοκαίρι του 1996, σε μια εκτέλεση που ενορχήστρωσαν επαγγελματίες δολοφόνοι.

Παρά το γεγονός ότι την δεκαετία του 2000 η Τουρκία καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την δολοφονία του Ανταλί, ύστερα από προσφυγή της συζύγου του δολοφονημένου δημοσιογράφου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, οι δολοφόνοι και οργανωτές της δολοφονίας δεν οδηγήθηκαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τις προηγούμενες ημέρες, η νέα, σχετική δήλωση του Σεντάτ Πεκέρ προκάλεσε την άμεση αντίδραση των τ/κ δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων ομάδων. Διάφοροι πολιτικό όπως λ.χ. ο πρώην αρχηγός της τ/κ κεντροαριστεράς, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και ο αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ ζήτησαν την παρέμβαση της «δικαιοσύνης» για νέα έρευνα σχετικά με την δολοφονία του Ανταλί, έτσι ώστε στο μέλλον καμία παρακρατική ομάδα να μην έχει το θράσος να επισκιάσει την ελευθεροτυπία και τις δημοκρατικές αρχές.

Ανεξάρτητα από το αν ο Σεντάτ Πεκέρ κατά τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την δολοφονία Ανταλί ή θα κινητοποιηθεί η «δικαιοσύνη» ή όχι, στις τελευταίες εξελίξεις ξεχωρίζει ένα στοιχείο, το οποίο κατά την γνώμη του αρθρογράφου πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την κυπριακή κοινή γνώμη: Το βόρειο κομμάτι της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης-αναμέτρησης διάφορων τουρκικών παρακρατικών ομάδων. Πρόκειται για ομάδες που στα κατεχόμενα ελέγχουν τα καζίνο, την πορνεία, τα ναρκωτικά καθώς και διάφορες άλλες επιχειρήσεις και στην Τουρκία, από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος δίνουν αγώνα δρόμου για να σταθούν δίπλα στην κυβέρνηση Ερντογάν και να επωφεληθούν από τις «δυνατότητες» του τουρκικού κράτους.

Το σύντομο κύμα-πείραμα του εκδημοκρατισμού, με κεντρικό άξονα την οπισθοχώρηση του στρατού και του παρακράτους στο τουρκικό κοινωνικοπολιτικό προσκήνιο, σε μεγάλο βαθμό δεν «άγγιξε» το βόρειο κομμάτι του νησιού. Την ίδια στιγμή, η προοπτική της τελικής διχοτόμησης της Κύπρου, παρέχει σε διάφορες ομάδες (βλπ. Παρακράτος, μαφία) ευκαιρίες για την διαιώνιση σειρά παράνομων δραστηριοτήτων στο 37% του νησιού.

Η προοπτική της διχοτόμησης συνοδεύεται και από μια άλλη αρνητική εξέλιξη. Τα τελευταία δημοκρατικά προπύργια της τ/κ κοινότητας, κυρίως οι δυνάμεις της τ/κ Αριστεράς και του κεντρώου χώρου παραμένουν δίχως όραμα λύσης, υποστηρικτές και συμμάχους στον αγώνα έναντι του κατεστημένου των κατεχομένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ