ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγαπητέ Αβέρωφ, ο Μαργαρίτης δεν φέρνει άνοιξη... μάλλον χειμώνα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Άλλα έγραψε στην ομιλία που έστειλε στα ΜΜΕ κι άλλα είπε τελικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Στη γραπτή του ομιλία γινόταν αναφορά στη διαμόρφωση «πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην κρίση διαρκείας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο...», κάτι όμως που επέλεξε να μη διαβάσει.

Γιατί όμως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να καταπιεί τις περί κυρώσεων αναφορές κατά της Τουρκίας, αν και περιλαμβάνονταν στο αρχικό γραπτό κείμενο που έστειλε στα ΜΜΕ; Πιθανόν, διότι ο κ. Σχοινάς είναι ο αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος έσπασε τις πολιτικές κυρώσεις που αποφάσισαν ομόφωνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας (εμπάργκο «υψηλών πολιτικών διαλόγων»), πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη χώρα, εν μέσω των κανονιοφόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας… Επίσης, διότι ο κ. Σχοινάς είναι ο μοναδικός Έλληνας Επίτροπος, στον οποίο έγινε διάβημα από τη Λευκωσία (κατόπιν οδηγιών του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη). Άρα, πώς θα μπορούσε να μιλήσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, τη στιγμή που ο ίδιος ήταν ο πρώτος που τις ανέτρεψε;

Το πλέον όμως ενδιαφέρον στοιχείο στην ομιλία του κ. Σχοινά είναι η εξαφάνιση των ευθυνών που έχει η Τουρκία για τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο και η μετάθεσή τους στην τουρκοκυπριακή ηγεσία! Είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ότι «η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει ευθύνες για τη μεταναστευτική κρίση στο νησί.

Έχει μεγάλες ευθύνες και θα πρέπει κάποια στιγμή να τις αναλάβει. Κι αν δεν είναι πρόθυμη να τις αναλάβει, θα βρούμε τον τρόπο να το πετύχουμε. Γιατί κάποιοι πλουτίζουν στα Κατεχόμενα από το μεταναστευτικό και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Η ηγεσία του ψευδοκράτους έχει όντως ευθύνη. Αλλά, ο ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, που συντελείται στην Κύπρο με τις ροές προσφύγων και μεταναστών και τη δημογραφική αλλοίωση του κράτους, δεν είναι ο κάθε εγκάθετος της Άγκυρας στα Κατεχόμενα. Αλλά η ίδια η Τουρκία και η υπό τον Ερντογάν ηγεσία της, τους οποίους ο κ. Σχοινάς επιλέγει να αφήνει στο απυρόβλητο για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει.

Ο Έλληνας Επίτροπος, ο οποίος απέσπασε χειροκροτήματα και χαμόγελα από τους στενούς συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν άσκησε καμιά κριτική στην Τουρκία. Άλλωστε, έχει απορρίψει δημοσίως τα περί εργαλειοποίησης και υβριδικής επίθεσης που δέχεται η Κύπρος, παρά τις ορθές επισημάνσεις Αναστασιάδη και Νουρή. Είχε μιλήσει ο κ. Σχοινάς για αυξημένες πιέσεις στην Κύπρο, οι οποίες σε αντίθεση με την εργαλειοποίηση και την υβριδική επίθεση, δεν επισείουν κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας…

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι οι μόνες αναφορές του Αντιπροέδρου της Κομισιόν για «ένα πόλεμο από εισβολείς που αφανίζουν χωριά και γειτονιές αμάχων, που στέλνουν γυναίκες και παιδιά στην προσφυγιά, που βομβαρδίζουν ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησίες», αφορούσαν τη Ρωσία. Και ορθώς την αφορούσαν γιατί ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου.

Όμως, ο Ερντογάν τι κάνει στην Κύπρο; Μήπως θεωρείται σωτήρας για τον κ. Σχοινά; Το διαβαθμισμένο έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε. για τη διοχέτευση ροών και για τη δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου είναι τουλάχιστον σαφές. Αποδίδει (μεταξύ άλλων) εποικισμό της Κύπρου στον Ερντογάν, ο οποίος εποικισμός είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έγκλημα πολέμου. Ένα έγκλημα που συντελείται βαθμηδόν από το 1974 (πέραν της εισβολής-κατοχής) και το οποίο ο κ. Σχοινάς δεν βλέπει, επιλέγοντας να αλληθωρίζει και να εκδίδει λευκό φύλλο πορείας στην Τουρκία.

Δυστυχώς, για τον κ. Σχοινά, οι θέσεις του στο ζήτημα της Τουρκίας δεν του επιτρέπουν να στηρίξει τον «φίλο» του Αβέρωφ Νεοφύτου, στην προσπάθεια για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αντίθετα, η στήριξη που φέρεται να παρέχει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, μάλλον αφαιρεί αντί να προσθέτει. Και συνεπώς δεν μπορεί να φέρει άνοιξη. Μάλλον για χειμώνα το πάει…

Σημείωση: Ο κ. Σχοινάς επιτέθηκε κυπριαστί σε κάποιους που τον επικρίνουν για τη στάση του έναντι της Ρωσίας, λέγοντας ότι «όποιος έχει μούγια μυγιάζεται». Σε σχέση πάντως με τη στάση του στα κυπροτουρκικά, μάλλον θα πρέπει να μάθει και την έννοια της επίσης κυπριακής παροιμίας «απ’ όν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση