ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επίσημη διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ανέκαθεν θεωρούσα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ειδικά όταν δράστες της διαστρέβλωσης είναι αξιωματούχοι κρατών ή θεσμών, που στοχεύουν στην παραπλάνηση της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί πέραν από την υποτίμηση της νοημοσύνης όλων, η διαστρέβλωση αντανακλά αυτή την προκλητική άνεση του κατόχου της εξουσίας, που θεωρεί ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει, γνωρίζοντας ότι απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, αλλά εκλαμβάνει ως δεδομένο ότι θα αναπαραχθεί ως η απόλυτη αλήθεια και θα εμπεδωθεί ως τέτοια.

Αυτό ακριβώς έγινε στο Προεδρικό, μετά τη συνάντηση του προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προτρέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά «να κάνει περισσότερα». Και απάντησε ο κ. Λετυμπιώτης, «δεν νομίζω να προτρέπει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» η κα Ολγκίν, και παρέπεμψε στον Ερσίν Τατάρ και στην άρνησή του να συναινέσει σε τριμερή συνάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλες οι πιέσεις της Κολομβιανής επίσημης του ΟΗΕ, εξαντλούνται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική πλευρά.

Δυστυχώς, οι τοποθετήσεις του κ. Λετυμπιώτη αποτελούν την πλέον επίσημη εκδοχή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Διότι, η αλήθεια είναι ότι η κα Ολγκίν έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «να κάνει περισσότερα» και να προβεί σε ανοίγματα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, στα οποία μάλιστα προσέδωσε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Κ», η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εισηγήθηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να συναινέσει σε απευθείας εμπόριο από το ψευδοκράτος προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στη βάση της γνωστής πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν που υποβλήθηκε πριν από 20 χρόνια και στοχεύει στην «ταϊβανοποίηση» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Η κα Ολγκίν συνέστησε ακόμη στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε νομιμοποίηση του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου.

Όλα αυτά που εισηγήθηκε η κα Ολγκίν είναι απαράδεκτα, γιατί θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε «κλείσιμο» του Κυπριακού πριν καν τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης και χωρίς αντάλλαγμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, το να τα κρύβουμε και να θεωρούμε ότι μπορούμε να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, με τόση άνεση, όση αυτή που αισθάνεται ο κ. Λετυμπιώτης όταν ισχυρίζεται αναληθώς ότι η κα Ολγκίν δεν έχει προβεί σε προτροπές προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά μόνο προς τον Τατάρ, ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας και αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.

Θα ανέμενε κανείς ότι όσοι δημοσιογράφοι άκουσαν ζωντανά τον κ. Λετυμπιώτη να ζωγραφίζει ένα τέτοιο ανειλικρινές πορτρέτο, «δεν θα το αγόραζαν». Και ακόμη περισσότερο «δεν θα το πωλούσαν», στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του κ. Λετυμπιώτη μπήκε στα σπίτια όλων μας, χωρίς κριτική. Ως να έχουν πάθει όλοι «επιλεκτική αμνησία». Και κυρίως ο κ. Λετυμπιώτης, ο οποίος δείχνει να μην θυμάται τι ζητάει η Ολγκίν και τι είχε πει ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, δημοσίως και σε συνέντευξη στην «Κ», καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά «να κάνει περισσότερα».

Η ίδια η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. ΟΗΕ, στην πλέον πρόσφατη συνέντευξή της, στη Μαρίνα Οικονομίδου, στην «Κ», ήταν αρκούντως αποκαλυπτική: «Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μια πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η κα Ολγκίν.

Γνωρίζει λοιπόν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με την κα Ολγκίν, τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία. Ο κ. Λετυμπιώτης που είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης, ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατά συνέπεια με την ενημέρωση της κοινής γνώμης, πώς είναι λοιπόν δυνατόν να ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμιά εικόνα; Και αντί να τοποθετείται με ειλικρίνεια, να εκτρέπει τις προτροπές της κας Ολγκίν αποκλειστικά και μόνον στον Τατάρ;

Όλοι οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να απαιτούμε την πραγματικότητα. Την αλήθεια. Ωμή και ψυχρή, όπως την έχει μεταφέρει η κα Ολγκίν προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Όχι στο τρίτο της ταξίδι, αλλά πολύ νωρίτερα. Κι αν δεν μπορεί ο κ. Λετυμπιώτης να λέει την αλήθεια, ας φροντίσει να αλλάξει τίτλο και ας ονομάζεται κάτι άλλο. Γιατί αυτό που κάνει, δεν είναι, ούτε και μπορεί να εκλαμβάνεται, επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, ενός πραγματικού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση