ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η παράτυπη μετανάστευση, οι ευθύνες της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. και θα συνεργασθεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες καθώς και με την Ε.Ε.». Η φράση αυτή δεν αποτελεί αίτημα του Νίκου Νουρή, ούτε και ευσεβοποθισμό της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι η παράγραφος 3, της Συμφωνίας που συνομολόγησαν η Ε.Ε. και η Τουρκία στο πλαίσιο της «Κοινής Δήλωσης» της 18ης Μαρτίου 2016. Και συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση της Άγκυρας, η οποία έχει μέχρι στιγμής λάβει 9 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, περιλαμβανομένων Κυπρίων (μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού) και Ελλήνων, για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, σε τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, η Τουρκία όχι μόνο δεν λαμβάνει τα «απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλασσίων ή χερσαίων οδών παράτυπης μετανάστευσης», αλλά αντίθετα, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένο έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε., επιχειρεί μέσω της διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών να προκαλέσει δημογραφική αλλοίωση στην Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, τα στοιχεία της Ε.Ε. καταδεικνύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σπάζει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και ότι είναι πρώτη στις αιτήσεις ασύλου (κατ’ αναλογία πληθυσμού) σε όλη την Ευρώπη. Κάτι που θα πρέπει να αναγνωσθεί μαζί με την παραδοχή των υπηρεσιών της Ε.Ε., ότι ο κύριος όγκος των παράτυπων μεταναστών διοχετεύεται στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Πράσινης Γραμμής και της μαύρης τρύπας των Kατεχομένων. Άλλωστε, τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την Τουρκία για εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αναγκαστεί πριν από λίγες μέρες να αποφασίσει την ενίσχυση του «φράκτη» στον Έβρο, προκειμένου να θωρακίσει τα σύνορά της.

Οι καταγγελίες πάντως δεν πτοούν την Άγκυρα, η οποία δυστυχώς θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει την «Κοινή Δήλωση» με την Ε.Ε., χωρίς καμιά συνέπεια. Και εδώ ακριβώς βρίσκονται οι ευθύνες της Κομισιόν, η οποία ήταν λαλίστατη και δρομολόγησε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας αρκείται σε φραστικές υποδείξεις, οι οποίες εκ του αποτελέσματος, κρίνονται ανεπαρκείς. Ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είχε υποσχεθεί πριν από μερικούς μήνες ότι θα έθετε προς τις τουρκικές Αρχές το ζήτημα των παράτυπων ροών που διοχετεύονται στην Κύπρο. Δεν γνωρίζουμε ούτε τον τόνο αλλά ούτε και το ύφος των παρεμβάσεων Σχοινά προς το τουρκικό κράτος. Αυτό όμως που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι έκτοτε οι ροές συνέχισαν να αυξάνονται στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι οι αιτήσεις ασύλου ξεπερνούν τις 1.500 κάθε μήνα, με αποτέλεσμα, μέχρι τον Ιούλιο του 2022 να προσεγγίσουν τις 14.000, αριθμός ο οποίος υπερβαίνει το σύνολο των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στην διάρκεια ολόκληρου του 2021.

Όλα αυτά, τα οποία δεν αμφισβητούνται και έχουν κοινοποιηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην εκδήλωση ουσιαστικής παρέμβασης προς τον Ερντογάν, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο προκειμένου να τον πειθαναγκάσουν να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, για τα οποία εξασφάλισε και κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της όποιας παρέμβασης της Ε.Ε. προς την Άγκυρα δεν μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο Ερντογάν υλοποιεί εδώ και μερικούς μήνες μια νέα στρατηγική, προεκλογικού χρώματος, για μετακίνηση Σύρων προσφύγων από το τουρκικό έδαφος. Όπως ανακοίνωσαν ο ΥΠΕΣ της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού (13 Ιουνίου), το καθεστώς της Άγκυρας στοχεύει να «κλείσει» 1200 περιοχές της χώρας σε πρόσφυγες και μετανάστες, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό τους, κατά 1 τουλάχιστον εκατομμύριο. Κάποιους τους στέλνουν «εθελοντικά» δήθεν σε δομές εντός «ασφαλών ζωνών» στη Συρία και άλλους τους στέλνουν στα χέρια των διακινητών και είναι γνωστό πού καταλήγουν.

 

Σημ.: Μήπως ο κ. Σχοινάς, που δηλώνει φίλος και υποστηρικτής του υποψηφίου προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου, πρέπει τελικά να αποφασίσει να στριμώξει την Τουρκία για τις ροές που διοχετεύει στην Κύπρο; Διότι η αδράνεια της Κομισιόν, οδήγησε τον φίλο του να τρέχει στο Κόνγκο για να διαπραγματευθεί την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, στερώντας του πολύτιμο χρόνο για προεκλογικές εξορμήσεις. Κρίμα δεν είναι να κάνει ο κ. Νεοφύτου προεκλογικό αγώνα από το Κόνγκο;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση