ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήπως τον παρεξηγήσαμε τον Κόλιν Στιούαρτ;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. ΟΗΕ, ο κ. Κόλιν Στιούαρτ έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Έχει λάβει αποφάσεις και έχει δρομολογήσει ενέργειες, οι οποίες προκαλούν κόστος στη Λευκωσία, η οποία στο Κυπριακό βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο:

● Δεν είναι τυχαίο, ότι «επί των ημερών» του κ. Στιούαρτ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει για πρώτη φορά απωλέσει έδαφος της νεκρής ζώνης. Όχι λόγω επέκτασης των θέσεων των κατοχικών δυνάμεων, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αλλά, λόγω «εκχώρησης» προς την τουρκική πλευρά, τμήματος της νεκρής ζώνης καθ’ υπέρβαση εξουσίας από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Και τον κ. Στιούαρτ που έχει την υποχρέωση επιτήρησης της νεκρής ζώνης και θα έπρεπε να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

● Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στιούαρτ αφού «εκχώρησε» τμήμα της νεκρής ζώνης στην τουρκοκυπριακή ομάδα Τσετίνκαγια, αρνήθηκε –επί προηγούμενης κυβέρνησης– να πάει στο ΥΠΕΞ για διάβημα, προφασιζόμενος αδιαθεσία, η οποία πάντως αδιαθεσία δεν είχε αποτρέψει τον κ. Στιούαρτ να συμφάγει το προηγούμενο βράδυ με επίσημο της Ε.Ε. και την επόμενη μέρα να ταξιδέψει από την Κύπρο μέχρι και τον Καναδά.

● Και επί νέας όμως κυβέρνησης, ο κ. Στιούαρτ έδειξε διάθεση να συνεχίσει στο ίδιο τροπάριο. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έδωσε άδεια στην τ/κ ομάδα Τσετίνακγια να χρησιμοποιεί τμήμα της νεκρής ζώνης για «αθλητικούς» σκοπούς. Και όταν η νέα κυβέρνηση τον κάλεσε για διάβημα, πήγε μεν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το απέρριψε. Ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαιοδοσία στη νεκρή ζώνη, ότι αρμοδιότητα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και ότι το καθεστώς της (νεκρής ζώνης) θα αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις. Και δεν έφταναν αυτά, δεν δίστασε να αναφέρει ότι όταν λαμβάνει τις επιστολές του ΥΠΕΞ, χαμογελάει.

Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ο κ. Στιούαρτ αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς καμιά συνέπεια. Και δεν είναι βεβαίως ούτε τρελός, ούτε ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε μόνος του να εκχωρεί τμήματα της νεκρής ζώνης στην τουρκική πλευρά. Ο Κόλιν Στιούαρτ ενεργεί, έχοντας τις πλάτες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Διότι εάν δεν τις είχε, θα ήταν και αντικειμενικός, που δεν είναι. Και θα ήταν και μαζεμένος, που επίσης δεν είναι.

Άρα, αυτόν που βλέπει μπροστά της η Λευκωσία να «χαμογελά», όταν εισπράττει τις επιστολές της και να την ειρωνεύεται, δεν είναι ο κ. Κόλιν Στιούαρτ μόνος του, ένας απλός υπάλληλος του ΟΗΕ. Είναι ο κ. Στιούαρτ «παρέα» με τις πλάτες του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Ο οποίος του παρέχει κάλυψη για τις ενέργειές του στη νεκρή ζώνη. Και ο οποίος υπογράφει τις εκθέσεις ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που συγγράφει ο κ. Στιούαρτ, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης δικοινοτικής/ διζωνικής ομοσπονδίας έχει εξαφανισθεί. Όπως βεβαίως έχει πλήρη επίγνωση ο κ. Γκουτέρες και των ιδεών του Κόλιν Στιούαρτ για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως άλλωστε και τη στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη σταδιακή δρομολόγηση εποικισμού της περίκλειστης Αμμοχώστου από την Άγκυρα.

Αυτός είναι λοιπόν ο κ. Κόλιν Στιούαρτ. Ο αντιπρόσωπος ενός διεθνούς οργανισμού που απλώς έχει την άνεση να περιπαίζει την ηγεσία ενός κράτους. Μια ηγεσία που τόσο επί κυβέρνησης Αναστασιάδη, όσο και επί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη επιλέγει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Στιούαρτ δεν ενεργεί αυτόνομα. Αντίθετα, όλες του οι ενέργειες κινούνται στο πλαίσιο μιας υπόσχεσης που μας έχει δώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, όταν είχε αποφασίσει να παραλάβει την πρόταση της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη, προσδίδοντάς της επίσημη υπόσταση, αντί να την επιστρέψει ως απαράδεκτη. Όταν είπε δημόσια ο γ.γ. ότι θα επιχειρήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο, φωτογραφίζοντας ευκρινέστατα την υπαναχώρηση από τους όρους εντολής του για διζωνική/ δικοινοτική ομοσπονδία προκειμένου να συναντήσει, την τουρκική πρόταση για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα.

Αυτό λοιπόν προσπαθεί να πετύχει ο Κόλιν Στιούαρτ. Για λογαριασμό του κ. Γκουτέρες. Οπότε ας μην τον παρεξηγούμε. Κι ας αρχίσει κι αυτή η κυβέρνηση να του κάνει διαβήματα σε καφετέριες, όπως έκανε η προηγούμενη, για να είναι πιο λάιτ και το περιπαίξιμό του και η χώνεψή μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση