ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ούτε ο επίτροπος V rhelyi έμαθε για τη «διασύνδεση» Χριστοδουλίδη;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Γνωρίζει κανείς στη Λευκωσία ποια ήταν η πρώτη κίνηση των Βρυξελλών, πριν καν στεγνώσει η μελάνη των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία οι «27», περιλαμβανομένης της Κύπρου, ενέκριναν την «προώθηση της εργασίας» για εγκαθίδρυση μιας νέας μακρόπνοης ευρωτουρκικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, που ανέλαβε την παραπληροφόρηση δημοσιογράφων, γνωρίζει ποια ήταν η πρώτη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που στηρίζεται από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν, μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους εν Κύπρω δύο υποστηρικτές της, ποια θα ήταν η πρώτη κίνηση της Ε.Ε.; Λοιπόν, όπως πληροφορούμαστε η πρώτη κίνηση έγινε κατ’ εντολή Φον ντερ Λάιεν από τον αρμόδιο επίτροπο διεύρυνσης Olivér Várhelyi, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, κατόπιν μίνι υπηρεσιακής σύσκεψης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Τι είπαν; Το λέει ο ίδιος ο επίτροπος: «Συζητήσαμε πώς να προχωρήσουμε τις συστάσεις του κοινού μας εγγράφου (joint communication), για να προχωρήσουμε μπροστά τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας». Ποιες είναι όμως αυτές οι συστάσεις, επί των οποίων θα προχωρήσει η εργασία και τις οποίες επικαλείται και επιστρατεύει ο επίτροπος; Τις καταγράφει ευκρινώς το κοινό έγγραφο που ετοίμασε ο ίδιος ο επίτροπος Várhelyi μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο Γιοσέπ Μπορέλ, το οποίο συστήνει:

1) Επανέναρξη όλων των ευρωτουρκικών υψηλών διαλόγων.

2) Συμμετοχή της Τουρκίας σε άτυπες συνόδους των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης.

3) Πλήρη επανενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία.

4) Επέκταση της ευρωτουρκικής συμφωνίας στο μεταναστευτικό.

5) Διευκόλυνση παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων.

6) Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

7) Εγκαθίδρυση ευρωτουρκικής Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας.

Ε, και το Κυπριακό; Η «διασύνδεση» Κυπριακού-ευρωτουρκικών σχέσεων που θριαμβευτικά ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και παπαγάλιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης; Δεν έπρεπε ο κ. Várhelyi να εξηγήσει στον Χακάν Φιντάν ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και τα δώρα που προτείνονται να παραχωρηθούν στην Άγκυρα έχουν «διασυνδεθεί» πλέον με το Κυπριακό και ότι μόνο ως πακέτο θα προχωρήσουν, όπως κατάλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής; Και τι σόι επίτροπος είναι αυτός που δεν λέει να αντιληφθεί όσα επιθυμεί να καταλαβαίνει ο πρόεδρός μας και –κυρίως– όσα διοχετεύει η μηχανή παραπληροφόρησης του Προεδρικού;

Λοιπόν, ο κ. Várhelyi δεν άρθρωσε λέξη για τη «διασύνδεση», γιατί απλούστατα τέτοια «διασύνδεση» δεν υπάρχει. Αυτή την εμπνεύστηκε και τη διοχέτευσε στο εσωτερικό ακροατήριο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, την προώθησε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και 1-2 άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, και την αναπαρήγαγαν κάποιοι δημοσιογράφοι.

Κανένας άλλος δεν αντιλαμβάνεται τη «διασύνδεση» του προέδρου Χριστοδουλίδη. Και δυστυχώς, όπως μαθαίνω από τις Βρυξέλλες, σύντομα, ο πρόεδρος και η ομάδα που έχει μαζέψει γύρω του, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρακτικά το αποτέλεσμα των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Διότι όσα συζήτησαν ο κ. Várhelyi και ο Τούρκος ΥΠΕΞ για την «προώθηση της εργασίας» επί των συστάσεων της νέας ευρωτουρκικής σχέσης θα δρομολογηθούν σύντομα. Και όταν έρθει στο τραπέζι ομάδας του Συμβουλίου το θέμα του ξεπαγώματος όλων των ευρωτουρκικών υψηλών διαλόγων, τι θα πει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης που δέχθηκε σύμφωνα με τα Συμπεράσματα «να προωθηθεί η εργασία»; Ή τι θα πει όταν τεθεί επί τάπητος η πλήρης επανενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία; Θα θυμηθεί να πει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί η Τουρκία δεν έχει συνεργαστεί στη λύση του Κυπριακού; Δηλαδή θα προσπαθήσει να διασυνδέσει τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό σε μια ομάδα εργασίας, όταν έχει αποτύχει παταγωδώς να το πράξει στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Και όταν έχει ανάψει πράσινο για την «προώθηση της εργασίας», σε όλα αυτά τα ευρωτουρκικά ντοσιέ, περιλαμβανομένων των συστάσεων/δώρων των Várhelyi-Μπορέλ;

Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. έλεγε στην «Κ» ότι «όταν εκδίδεις μια λευκή πολιτική επιταγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορείς να αναμένεις να ‘διασυνδεθεί’ με τον λογαριασμό του κυριότερου οφειλέτη σου, όταν αυτή η λευκή επιταγή φτάσει στα ταμεία ενός τμήματος που ασχολείται κατά κύριο λόγο με την εξαργύρωση». Με τις υγείες μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση