ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι υποκρύπτει μια προεδρική πολιτική πιρουέτα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Έβλεπα και ξανάβλεπα τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη. Την ξαφνική στροφή και τη στήριξη που επέλεξε να παράσχει στον Αβέρωφ Νεοφύτου, 80 περίπου μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Και διερωτήθηκα, τι άλλαξε; Τι μεσολάβησε τις τελευταίες εβδομάδες και ο Νίκος Αναστασιάδης αισθάνθηκε την ανάγκη αυτή, την οποία δεν είχε αισθανθεί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο;

Μήπως έπαιξε ρόλο η δημοσκόπηση του ΡΙΚ που δείχνει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να σπάει το φράγμα των 10 ποσοστιαίων μονάδων, στην προσπάθεια να προσεγγίσει τον Χριστοδουλίδη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε να σπρώξει κι αυτός λίγο, δίνοντας μια έξτρα ώθηση στον Αβέρωφ; Ή αντίθετα, μήπως είδε τη δημοσκόπηση του Άλφα, που δείχνει τον Χριστοδουλίδη να προηγείται του προέδρου του ΔΗΣΥ σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες και διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη, οπότε σου λέει ας τον στηρίξω τον Αβέρωφ, αφού τίποτα δεν θα αλλάξει;

Πιστεύω ότι η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Άλλωστε, τα ευρήματα των εν λόγω δημοσκοπήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά στους αριθμούς είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα και βρίσκονται σε τέτοια απόκλιση σε σχέση με άλλες σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, που θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άποψη οποιουδήποτε. Πόσω μάλλον αυτήν του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο οποίος πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε μάλιστα να παρευρεθεί μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκδήλωση στη Λεμεσό, εκεί όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει πρόβλημα συσπείρωσης. Και διαμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε με πειράματα» και ότι «η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα δώσουμε στην πατρίδα μας» είναι η «συνέχιση μόνο με Αβέρωφ Νεοφύτου». Όλα αυτά δεν τα ήξερε ή/και δεν τα ενστερνιζόταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν από έναν χρόνο; Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι τοποθετήσεις Αναστασιάδη κινούνται μόνο προς μία κατεύθυνση. Εκφράζουν μεν στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά την ίδια ώρα δεν στήνουν στον τοίχο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Κι αυτό καταγράφεται. Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται μάλλον «στη σφαίρα του μίνιμουμ» σε σχέση με τη στήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, αφήνοντας εν πολλοίς στο απυρόβλητο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο το μόνο αρνητικό που έχει ειπωθεί από τα προεδρικά χείλη, είναι ότι δεν δέχθηκε να προσυπογράψει ένα προσχέδιο δήλωσης που είχε ετοιμάσει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης για την εκτόνωση της έντασης, πριν από ένα χρόνο (συνέντευξη Σίγμα).

Στην όλη εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι δηλώσεις, της έστω μίνιμουμ στήριξης του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενεργοποιήθηκαν μετά τη γνωστοποίηση των αιχμών που του απέδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, περί «αοράτων ελεφάντων». Η οποία δήλωση έχει μεν ένα στοιχείο αυτογκόλ για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν στήριζε, όπως ο ίδιος επεδίωκε, την υποψηφιότητά του. Αλλά την ίδια ώρα, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και το γεγονός ότι προκάλεσε κι ένα ανακάτεμα της τράπουλας, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον Νίκο Αναστασιάδη να βγει δημόσια και να τοποθετηθεί. Είναι δε προφανές ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε το ρίσκο ενός αυτογκόλ, επενδύοντας αφενός στο ενδιαφέρον του προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ και αφετέρου γνωρίζοντας ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον ο Νίκος Αναστασιάδης και να είναι πειστικός, εάν του αποδοθούν ευθύνες, για διάσπαση, σε σχέση τη στάση που επιδεικνύει έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά συνέπεια, η προεδρική πολιτική πιρουέτα κινείται μεν στη λογική δημόσιας στήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου, έστω και την υστάτη. Αλλά δεν εξαντλείται σε αυτήν, καθώς σχετίζεται κυρίως με την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, για την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εκ των πραγμάτων «λόγο», εάν δεν χρεωθούν ευθύνες για απουσία στήριξης της επίσημης υποψηφιότητας του κυβερνώντος κόμματος και για «υποστηρικτική ανοχή» -αν μη τι άλλο– της αντίστοιχης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μία επόμενη μέρα, στην οποία αυτός ο «λόγος» του Νίκου Αναστασιάδη θα αποκτήσει βαρύτερη σημασία, εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν πετύχει στις εκλογές και ακόμη περισσότερο, εάν μείνει εκτός δεύτερου γύρου.

Σενάριο που «δεν παίζει» σύμφωνα με τον επίσημο ΔΗΣΥ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να ετοιμάζονται και να γράφουν και εναλλακτικές ομιλίες, καλύπτοντας όλα τα ενδεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση