ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ιράν και η υψηλή πολιτική του ΑΚΕΛ

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέλεξε να συναντηθεί πριν από μερικές μέρες με τον πρέσβη του Ιράν στην Κύπρο, Alireza Salarian. Του κράτους που χρηματοδοτεί και έχει αποδεδειγμένους δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία εκτέλεσε μία από τις πλέον απάνθρωπες επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου, κόβοντας κεφάλια, βιάζοντας, λεηλατώντας και σκορπώντας τον τρόμο, στο Ισραήλ. Ο δε ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη του αντίδραση, δήλωσε δημοσίως ότι «φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς», τα χέρια αυτών που έσφαξαν, λεηλάτησαν, βίασαν και πήραν τις ζωές 1.100 ανθρώπων. Απλώς και μόνο γιατί ήταν Εβραίοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επέλεξε λοιπόν σε αυτό το χρονικό σημείο να δεχθεί τον εκπρόσωπο του ιρανικού φανατικού καθεστώτος και να του σφίξει το χέρι. Στη γραπτή μάλιστα ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων» και «εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που συνεχίζεται εδώ και πέντε βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας». Και σημειώνει ότι «υπογραμμίστηκε η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της αιματοχυσίας».

Αυτό που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας είναι ότι η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία…» και «υπογραμμίστηκε η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός». Γενική λοιπόν διαπίστωση και από τους δύο. Και από τον Στέφανο Στεφάνου και από τον Ιρανό πρέσβη, η χώρα του οποίου χρηματοδοτεί την τρομοκρατική Χαμάς και χαριεντίστηκε με τους αποκεφαλισμούς και τους βιασμούς των Ισραηλινών. Και οι δύο λοιπόν ανησυχούν. Από κοινού. Ανησυχούν όμως μόνο για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Για την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, τους 239 ομήρους και τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ιράν, ανησυχία καμιά. Κι αν ο πρέσβης του Ιράν είναι αναμενόμενο να υιοθετεί μια τέτοια μονόπλευρη προσέγγιση, ο Στέφανος Στεφάνου, ηγέτης του κόμματος που επιθυμεί να ονομάζεται προοδευτικό, δεν όφειλε να αφιερώσει μια έστω γραμμή στην ανακοίνωσή του, τηρώντας –αν μη τι άλλο– τα προσχήματα;

Δεν έπρεπε να αναφέρει ότι έθεσε και το ζήτημα της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ισραήλ και της χρηματοδότησης της τρομοκρατικής Χαμάς από όσους με προθυμία βάζουν το χέρι στην τσέπη για να προκαλέσουν τον όλεθρο; Και να αφιερώσει έστω μια λέξη στη γραπτή ανακοίνωσή του;

Δεν έπρεπε ο κ. Στεφάνου να ρωτήσει τον εκπρόσωπο του ιρανικού κράτους, γιατί η χώρα του, η οποία ενημερώθηκε για την έναρξη της τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αλί Μπαρακά, όχι μόνο δεν κούνησε το δακτυλάκι της για να τη φρενάρει, αλλά ενθαρρύνει κατ’ εξακολούθηση τη διάχυση περισσότερου μίσους, τονίζοντας ότι «φιλάει τα χέρια» αυτών που έσφαξαν και βίασαν Εβραίους;

Ο κ. Στεφάνου δεν είναι δημοσιογράφος και δεν συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ιράν για να του πάρει συνέντευξη. Είναι ο ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου. Και το γεγονός ότι εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή, αλλά δεν άρθρωσε λέξη για τη δημόσια στήριξη της τρομοκρατικής Χαμάς από την Τεχεράνη, δημιουργεί την εντύπωση ότι ή δεν έχει πρόβλημα, ή δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί. Και δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο.

Το Ισραήλ, που στοχεύει να εξοντώσει τη Χαμάς, έχει υπερβεί το δικαίωμα αυτοάμυνας, βομβαρδίζει και ισοπεδώνει τη Γάζα, προκαλώντας θανάτους αμάχων και παιδιών. Κι αυτό, όποιος σέβεται τον εαυτό του, το λέει, βλέποντας στα μάτια αυτόν που έχει μπροστά του. Ακόμη κι αν είναι Ισραηλινός επίσημος. Και τονίζει ότι οι εικόνες με νεογέννητα βρέφη σε τραπέζι νοσοκομείων, αντανακλούν μόνο φρίκη και ότι η ευθύνη του Ισραήλ δεν σταματά εκεί που ψελλίζει η κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Υπάρχει και η ηθική διάσταση της ισοπεδωτικής επίθεσης του Ισραήλ και του αποκλεισμού που επέβαλε, με συνέπεια τους θανάτους πολλών ανθρώπων, αμάχων και παιδιών.

Αλλά την ίδια ώρα, όποιος επίσης σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στη δημόσια στήριξη που παρέχει το φανατικό Ιράν, στη Χαμάς. Χωρίς μάλιστα να επικρίνει όσους φιλούν τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης, που βίασε και αποκεφάλισε Ισραηλινούς και μικρά παιδιά, διότι τα παιδιά των Ισραηλινών δεν είναι διαφορετικά από αυτά των Παλαιστινίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση