ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το χρέος της Κίνας για τον Covid-19 και ο Μπάιντεν

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ επισημαίνει ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, στην Κίνα, ζήτησαν ιατρική βοήθεια τον Νοέμβριο του 2019 και νοσηλεύθηκαν, έχοντας συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ένα μήνα προτού το Πεκίνο γνωστοποιήσει το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Wall Street Journal και λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του νέα έκθεση, εντός 90 ημερών, η οποία να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κατά πόσον ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν ή από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο.

Είναι προφανές ότι επί του παρόντος και με βάση τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κανείς δεν μπορεί να πάρει θέση και συνεπώς δεν είναι ορθό και δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στο Πεκίνο για την προέλευση του ιού. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει αναμφίβολα ευθύνη για την άρνησή του να επιτρέψει μια πλήρη και διαφανή έρευνα, ούτως ώστε όλοι να μάθουμε, πώς και γιατί έχουν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι, γιατί μπήκε σε καραντίνα ο πλανήτης και γιατί έχει φρενάρει η οικονομία, προκαλώντας απώλεια τεράστιου αριθμού θέσεων εργασίας και οδηγώντας σε φτωχοποίηση εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κίνα, λοιπόν, δεν συνεργάστηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτρέψει τη διενέργεια μιας τέτοιας διεξοδικής έρευνας. Αντίθετα, καθυστέρησε να γνωστοποιήσει στοιχεία για τον ιό και τη διασπορά του στον υπόλοιπο πλανήτη και απέκρυψε την αλήθεια για τον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονότα που εκ των πραγμάτων λειτουργούν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε θα επιθυμούσε να χαρακτηρίσει τη χώρα ως πορτρέτο ειλικρίνειας. Όλα αυτά, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και ανάλογες εντυπώσεις. Αν μάλιστα συνδυαστούν με το κύμα διασποράς ψευδών ειδήσεων με αφετηρία το Πεκίνο (και τη Μόσχα), τα ερωτηματικά εντείνονται. Πόσω μάλλον όταν κάποιος ψεύδεται με κραυγαλέο τρόπο, υποστηρίζοντας μέσω κρατικών ΜΜΕ και κινέζων διπλωματών ότι δήθεν ο ιός ήταν ένα βιολογικό όπλο και ότι δεν ξεκίνησε από την Κίνα…

Στο ίδιο καζάνι με την Κίνα, βράζει δυστυχώς και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, στον οποίο επενδύει η υφήλιος για το υπέρτατο αγαθό. Τον Ιανουάριο έστειλε στην Κίνα ομάδα ειδικών του ΠΟΥ, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες στη Γουχάν και στα περίχωρά της, για τέσσερις εβδομάδες. Η ομάδα του ΠΟΥ υιοθέτησε πλήρως την επιχειρηματολογία του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανόν ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω αποστολών κατεψυγμένων τροφίμων. Η έκθεση της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συντάχθηκε από κοινού με κινέζους επιστήμονες, διατύπωνε τη θέση ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη», υπογράμμισε η έκθεση, αθωώνοντας την Κίνα. Στη συνέχεια πάντως και υπό το φως αντιδράσεων αναφορικά με το περιεχόμενο της αμφιλεγόμενης έκθεσης, ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, ζητώντας μάλιστα πρόσθετες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν. Κάτι βεβαίως που δεν ανατρέπει το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονές του ΠΟΥ και ο επικεφαλής του, είχαν σχεδιάσει μια αποστολή που κατέληξε σε μια αμφιλεγόμενη έκθεση 400 σελίδων, η οποία επιχείρησε να κατευθύνει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αθωώνοντας την Κίνα…

Σε κάθε περίπτωση, εάν το Πεκίνο είναι τόσο σίγουρο και θεωρεί ότι η όποια έρευνα θα καταδείξει ότι όλο αυτό που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα επαφής ανθρώπου με μολυσμένο ζώο, έχει ένα ακόμη λόγο για να στηρίξει πραγματικά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, πέραν του χρέους του προς την ανθρωπότητα. Ένα πρώτο βήμα του Πεκίνου θα μπορούσε να είναι η κοινοποίηση των ιατρικών αρχείων εννέα ατόμων, τα οποία σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση του Covid-19. Τα αρχεία αφορούν στους τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, που νοσηλεύθηκαν τον Νοέμβριο 2019 και έξι εργάτες ορυχείου, οι οποίοι αρρώστησαν το 2012, μετά την είσοδό τους σε σπηλιά, με νυχτερίδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση