ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαλί αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ»

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Όλα τα μέσα επιστρατεύει η Άγκυρα, προσδοκώντας να επιβάλει αναβάθμιση της εικόνας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», με βάση την «κυριαρχική ισότητα» που επιδιώκει να εξασφαλίσει το ψευδοκράτος, «ως προϋπόθεση» για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έβαλε στο τραπέζι της Γενεύης τα αιτήματά του, μέσω γραπτού υπομνήματος του Ερσίν Τατάρ, εξασφαλίζοντας την προκλητικότατη ανοχή του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και σημαινόντων κύκλων της Ε.Ε., κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τη Λευκωσία.

Πριν από μερικές μέρες, η Άγκυρα έστρωσε και επικοινωνιακό χαλί για υλοποίηση των σχεδιασμών της, στο Antalya Diplomatic Forum, επιδιώκοντας να περάσει μηνύματα σε δύο κατευθύνσεις: Τόσο για λύση «δύο χωριστών κυρίαρχων οντοτήτων» στην Κύπρο, όσο και για υλοποίηση του σχεδιασμού που παραπέμπει σε εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα προσκάλεσε τον «πρόεδρο» και τον «υπουργό εξωτερικών» της κατοχικής οντότητας, επιδιώκοντας να εργαλειοποιήσει το φόρουμ και προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εικόνας του ψευδοκράτους και των «θεσμικών αξιωματούχων» του...

Το γεγονός έθεσε σε συναγερμό τη Λευκωσία, η οποία κατάφερε να αποτρέψει αρκετές επαφές και συναντήσεις που προγραμματίζονταν για τους Ερσίν Τατάρ και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, συγκρατώντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες που εκ των πραγμάτων προκαλεί η προσπάθεια οικοδόμησης εικόνας κράτους της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ». Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε παράπονα για παρεμβάσεις και για προσπάθεια σαμποτάζ του Antalya Diplomatic Forum, την οποία απέδωσε στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τελικά, ο λεγόμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους είχε συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ του Πακιστάν και της Νιγηρίας και ο ούτω καλούμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού μορφώματος, με τους ΥΠΕΞ της Σομαλίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ στην ομιλία του στο διπλωματικό φόρουμ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σαφέστατο στίγμα για λύση δύο κυριαρχικών οντοτήτων, στην Κύπρο.

«Παρών» στο φόρουμ δήλωσε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιοσέπ Μπορέλ, κάνοντας άλλο ένα φάουλ, από τα πολλά που μας έχει συνηθίσει από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. «Όλως τυχαίως» και αυτό υπέρ της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας. Ο κ. Μπορέλ ενημέρωσε πάντως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έκανε «μόνο κάποιες επαφές» με την πολιτειακή ηγεσία της Άγκυρας, αποφεύγοντας να πάει στο δείπνο του φόρουμ, προκειμένου να μην παρεξηγηθεί η εκεί παρουσία του και προφανώς να «μην πέσει πάνω» στον Ερσίν Τατάρ. Σε κάθε πάντως περίπτωση, το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ, ως ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., επικεφαλής της ΕΥΕΔ, παρευρέθηκε στο Antalya Diplomatic Forum, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που στέλνει σαφή μηνύματα για τον ρόλο που τείνει να διαδραματίσει η Ε.Ε., κάτι που θα πρέπει να ηχήσει καμπανάκι και να οδηγήσει τη Λευκωσία σε ουσιαστικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Πόσω μάλλον αν στην παρουσία Μπορέλ στην Αττάλεια, συνυπολογιστούν και κινήσεις που γίνονται από διάφορους κοινοτικούς κύκλους, κυρίως της ΕΥΕΔ, οι οποίοι όπως πληροφορείται η «Κ», επιδιώκουν αυτονόμηση των σχέσεων των Βρυξελλών με το κατοχικό ψευδοκράτος. Και για να μην ξεχνιόμαστε, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΥΕΔ Αγγελίνα Άιχορστ (Angelina Eichhorst), πριν από μερικά χρόνια και ενώ στο τιμόνι της ΕΥΕΔ βρισκόταν η προκάτοχος Μπορέλ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τοποθετήθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό και μας είπε ότι στην Κύπρο υπήρχαν «δύο πρόεδροι». Υπό το βάρος των αντιδράσεων των Κυπρίων ευρωβουλευτών, η κ. Άιχορστ ανασκεύασε, χωρίς βεβαίως αυτό να «ανασκευάζει» και την τάση που φαίνεται να υπάρχει σε κάποιους σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε.

Σημείωση: Στο Antalya Diplomatic Forum είχαν προσκληθεί τόσο η πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και οι δύο, με αναρτήσεις τους στο Twitter, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, κάτι που απέδωσαν στην παρουσία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, υπό την ιδιότητα του λεγόμενου «προέδρου ΤΔΒΚ». Ο κ. Μπορέλ όμως και η ΕΥΕΔ, δεν καταλαβαίνουν τίποτα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση