ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επάρκεια του Υπουργού Υγείας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Δεκαεπτά τουλάχιστον κράτη μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Σουηδίας, συμπαρασκευάστριας χώρας του AstraZeneca, θέτουν ηλικιακό όριο για τη χορήγησή του. Αιτία της απόφασης αυτής είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, για πρόσωπα ηλικίας άνω των 55 ετών. Παρά το γεγονός αυτό, τόσο η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρίνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ηλικιακό όριο, κάτι που γεννά εύλογα ερωτηματικά. Πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε ότι ούτε ο ΕΟΦ, ούτε ο ΠΟΥ αιτιολόγησαν επαρκώς τη θέση τους.

Άλλωστε ουδείς γνωρίζει εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επαρκές για τις προαναφερθείσες ηλικίες.

Οι αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του ΠΟΥ και της αρμόδιας Επιτροπής του ΕΟΦ δεν ικανοποίησαν σοβαρές και μεγάλες χώρες, με ισχυρές δομές στο κομμάτι της υγείας, περιλαμβανομένων και των επιστημονικών τους ομάδων. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στη «Κ» ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσώπων 45-50 ετών (για τα οποία υπάρχουν δεδομένα στην έρευνα για το εμβόλιο AstraZeneca), δεν μπορεί να εξισώνεται με το ανοσοποιητικό σύστημα προσώπων 65 - 70 ετών (για τα οποία δεν κατατέθηκαν δεδομένα). «Συνεπώς κανένα σοβαρό κράτος δεν θα έπρεπε να χορηγήσει ένα εμβόλιο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, για τις οποίες δεν είναι γνωστή η επάρκεια του», κατέληξε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Τα σοβαρά λοιπόν κράτη, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, έθεσαν ηλικιακό όριο, θέση την οποία στη συνέχεια ορθώς ακολούθησαν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Πολωνία, η Μάλτα, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, επιδεικνύοντας ανάλογη σοβαρότητα. Δηλαδή, 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έθεσαν ηλικιακό όριο στη χορήγηση του AstraZeneca (τα περισσότερα μέχρι 64 ετών), ενώ ακόμη πιο αυστηρή η (εκτός Ε.Ε.) Ελβετία που απέρριψε τη χορήγησή του.

Η Κύπρος έχει διαφορετική άποψη. Το υπουργείο Υγείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος Κωνσταντίνος Ιωάννου αποφάσισαν να υποβάλουν την τρίτη ηλικία στη χορήγηση ενός εμβολίου, την επάρκεια του οποίου αγνοούν. Εικάζοντας ότι αφού είναι αποτελεσματικό για ηλικίες μέχρι 55 ετών, θα είναι εξίσου καλό και για ηλικίες 70, 80 και πάει λέγοντας. Το Υπουργείο Υγείας οχυρώθηκε πίσω από την έγκριση του ΕΟΦ και του ΠΟΥ στο εμβόλιο της AstraZeneca και δεν έλαβε υπόψη τα «ψιλά γράμματα» που αναφέρουν ότι δεν έχουν κατατεθεί δεδομένα (data) για άτομα άνω των 55 ετών.

Από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και τις δηλώσεις μελών της επιστημονικής ομάδας που πλαισιώνουν τον κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, καθίσταται σαφές ότι πρώτιστος στόχος είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί των Κυπρίων πολιτών και ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί βασικό εργαλείο της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων των μεγάλων ποσοτήτων που επιλέγηκε να παραγγελθούν από το Υπουργείο Υγείας. Θα μπορούσε κάποιος να εκλάβει την τακτική αυτή, ως επικέντρωση στην ποσότητα. Χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό θα αποβεί εις βάρος της ποιότητας… καθώς απλούστατα δεν υπάρχουν δεδομένα. Και για αυτό άλλωστε ουδείς γνωρίζει εάν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επαρκές για τις προαναφερθείσες ηλικίες.

Η επάρκεια όμως δεν αποτελεί ερωτηματικό μόνο για το εμβόλιο της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας και του πανεπιστημίου Οξφόρδης (στις ηλικίες άνω των 55). Αποτελεί δυστυχώς ερωτηματικό και για τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας στην Κύπρο, στον οποίο εκ των πραγμάτων εναποτίθενται οι ελπίδες του καθενός μας για ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα στοχεύει όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά κυρίως στην ποιότητα, για όλες τις ηλικίες και δη για τις μεγαλύτερες ηλικίες που όπως λένε οι επιστημονικές ομάδες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και πολλών άλλων χωρών, δεν κατοχυρώνονται με τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca, υπό το φως της απουσίας δεδομένων. Θα ανέμενε κανείς, έστω και την υστάτη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη να θέσει ως οφείλει την ασφάλεια των πολιτών της Κύπρου υπεράνω της δημόσιας εικόνας που επιφυλάσσει ενδεχομένως στον εαυτό του ο κάθε υπουργός, μέσω ενός ράλι εμβολίων. Και εάν ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν αντιλαμβάνεται, γιατί δεν μπορεί να χορηγεί εμβόλιο σε συγκεκριμένες ηλικίες για τις οποίες δεν υπάρχουν δεδομένα (όπως παραδέχεται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τον οποίο επικαλείται), τότε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι υποχρεωμένος να του το εξηγήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Tote pros ti tosos kavgas apo tin EC afou to emvolio den voitha stis ilikiakes omades me to megalitero risko? Gia pio logo egine tosi fasaria? Eftase i EC mexri kai na sikosi skliro sinoro stin Irlandia! Ola auta eginan giati to emvolio ine aneparkes? Kai episis to gegonos oti ena "mi sovaro kratos" me "katholou sovares iatrikes domes" (opos eukola sinepagete me vasi tous sinirmous sto arthro sou) molis exi emvoliasi 15ek 70+ ... diladi milame gia hard data apo to pragmatiko kosmo kai oxi theoritika apo klinikes dokimes oi opoies ine austira elegxomenes.. mipos oi apofaseis ton xoron melon exun kai ligo politiko kritirio mesa? Trofi gia skepsi..

K.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση