ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΛΑΜ: Η στρατηγική εφεδρεία του ΔΗΣΥ

Του Πέτρου Ζαρούνα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Στη δημόσια συζήτηση γύρω από το ΕΛΑΜ κεντρική θέση έχει η άποψη πως το ΕΛΑΜ είναι προέκταση ή παράρτημα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής της Ελλάδας. Με το άρθρο μου αυτό ισχυρίζομαι ότι το ΕΛΑΜ είναι ένα κυπριακό ακροδεξιό μόρφωμα που λειτουργεί σταθερά ως στρατηγική εφεδρεία του ΔΗΣΥ. Τη χρησιμοποιεί όποτε υπάρχει σημαντικός πολιτικός λόγος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και η ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι πρώτοι πυρήνες οπαδών και νεαρών στελεχών του ΕΛΑΜ ξεπήδησαν, πριν καν την επίσημη λειτουργία του, από τους οργανωμένους οπαδούς των μεγάλων δεξιών σωματείων των πόλεων. Επ’ αυτού ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της παρουσίας τους στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ και είχα θέσει το ζήτημα στον τότε και τώρα πρόεδρο της εταιρείας. Τηρουμένων των αναλογιών σημαντικός αριθμός των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ συχνάζει σε διάφορα εθνικόφρονα σωματεία της υπαίθρου και αρκετοί από αυτούς είναι είτε παιδιά ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ είτε και πρώην στελέχη της ΝΕΔΗΣΥ. Για όσους θυμούνται, η σχέση ΕΛΑΜ - ΔΗΣΥ θυμίζει πολύ την αντίστοιχη ΕΟΚΑ Β΄- Ενιαίο Κόμμα (κύριο κόμμα της δεξιάς στην προ του 1974 περίοδο). Να σημειωθεί ότι μετά το πραξικόπημα και την εισβολή οι οπαδοί και τα στελέχη της ΕΟΚΑ Β΄ βρήκαν πολιτική στέγη στο νέο κόμμα που δημιούργησε ο Κληρίδης στη θέση του Ενιαίου, δηλαδή τον ΔΗΣΥ.

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι το ΕΛΑΜ αποτελεί προέκταση της Χρυσής Αυγής επικαλούνται την παρουσία του Χρίστου Χρίστου δίπλα στον Μιχαλολιάκο ή κάποιες ναζιστικές χαιρετούρες άλλων στελεχών του κ.λπ. Ακόμα και δηλώσεις ότι η αρχική πρόθεση ήταν να του δοθεί το όνομα Χρυσή Αυγή Κύπρου που δεν έγινε εφικτό. Δεν τα παραβλέπω. Εκείνο που επισημάνω είναι ότι το ΕΛΑΜ δεν έχει υιοθετήσει τις ιδεολογικές θέσεις άλλων νεοναζιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Οι κεντρικοί πολιτικοί άξονες επί των οποίων κινείται το ΕΛΑΜ είναι ο εθνικισμός/αντιτουρκισμός που βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της κατοχής και της μη λύσης. Επιπρόσθετα ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι ακραίες και ρατσιστικές απόψεις του στο θέμα της μετανάστευσης. Η ανάληψη της προεδρίας της σχετικής υποεπιτροπής της Βουλής δεν είναι καθόλου τυχαία. Τρίτο σημαντικό στοιχείο του ΕΛΑΜ είναι η ενεργοποίησή του κατά συστηματικό τρόπο στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας στα δύσκολα χρόνια του κουρέματος. Να σημειώσω ότι τόσο τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κινήματα όσο και τα ισλαμικά της Μέσης Ανατολής (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) φτιάχνουν κοινωνικά δίκτυα στήριξης που καλύπτουν τα κενά που τα κράτη αδυνατούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν. Το ΕΛΑΜ ισχυρίζεται κατά τρόπο πειστικό ότι τα δικά του στελέχη δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής, κάτι που βαρύνει αρκετά συστημικά κόμματα και ιδιαίτερα τον ΔΗΣΥ.

Στη βάση όλων των πιο πάνω θεωρώ ότι το ΕΛΑΜ δεν είναι νεοναζιστικό ή φασιστικό κόμμα, αλλά απλά ένα ακροδεξιό. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους κατά τα άλλα μετριοπαθείς Κυπρίους πολίτες. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της πολιτικής απομόνωσης και τα δημοκρατικά τόξα που κάποιοι υποστηρίζουν. Η πολιτική αντιμετώπισή του είναι με την ενσωμάτωσή του στο κυπριακό πολιτικό σύστημα και την πίεση για συμμόρφωση στους κανόνες της δικής μας δημοκρατίας όπως αυτοί καθορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους. Η δε πολιτική του αποδυνάμωση θα έρθει με τη συγκροτημένη και συστηματική πολιτική κριτική στις θέσεις και τις απόψεις του από εκείνα τα κόμματα που διαφωνούν με αυτές. Το ΕΛΑΜ παριστάνει το αντισυστημικό αλλά δεν είναι. Κάθε φορά που ο ΔΗΣΥ το χρειάζεται θα είναι εκεί ως η στρατηγική του εφεδρεία. Εξ άλλου πολιτικές του ΕΛΑΜ π.χ. στο μεταναστευτικό έχουν ήδη υιοθετηθεί και από τον ΔΗΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πέτρου Ζαρούνα

Πέτρος Ζαρούνας: Τελευταία Ενημέρωση