ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η απάντηση στην Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Πομπέο 

= ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Εντείνονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας-Αθήνας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ομολόγου τους Μάικ Πομπέο έδωσε, σύμφωνα με πηγή μου που γνωρίζει, ελπίδες για προώθηση πιο σκληρής γραμμής και λήψη πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ αλλά και γειτονικών συμμαχικών χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η δήλωση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη, η οποία εξέφραζε την ανησυχία της ΕΕ για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή μας και την έκκληση της ΕΕ προς τον Ερντογάν για αποκλιμάκωση της κατάστασης δεν έγινε τυχαία. Ούτε και η δημόσια διατύπωση από μέρους του ότι «Ελλάδα και Κύπρος δικαίως παραπονούνται για τις γεωτρητικές ενέργειες». Ωστόσο η συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη με του Ευρωπαίους ΥΠΕΞ μάλλον αφορούσε το Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Λιβύη και όχι τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε πιο σοβαρές τοποθετήσεις από τις δηλώσεις που τελευταία κάνουν για στήριξη Ελλάδας και Κύπρου. Εάν δηλαδή θα ακολουθήσουν την προτροπή του Ζοζελ Μπορέλ προς τον Πομπέο «να μιλήσει αυστηρά προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο».

Όπως μου ανέφερε πηγή μου που γνωρίζει, κατά την τηλεδιάσκεψη ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις τουρκικές ενέργειες και «κάποια μέλη έδειξαν κατανόηση» ενώ υπήρξε και τοποθέτηση από κάποιες χώρες-μέλη. Επιπλέον μου λέχθηκε ότι λήφθηκε δέσμευση για συζήτηση από τους ΥΠΕΞ όλου του φάσματος των τουρκικών προκλήσεων στις 13 Ιουλίου.

Αναμένεται επικοινωνία Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ μεγάλης δύναμης;

Η πηγή μου σημείωσε πως παράλληλα με τις ενέργειες των ΥΠΕΞ συντονίζονται και οι προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο από τον Μητσοτάκη και τον Νίκαρο. Η σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για την σύμπτυξη συμφωνιών και διεύρυνση του μετώπου κατά των τουρκικών προκλήσεων. Ακούω δε ότι «ο Κυριάκος πάει με συγκεκριμένα αιτήματα ή ερωτήματα προς τον Νετανιάχου, τα οποία αφορούν τις προθέσεις του Ισραήλ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις». Νεώτερα για αυτό αναμένονται το μεσημέρι από τις ανακοινώσεις των δύο ηγετών. Αναμένεται δε με μεγάλο ενδιαφέρον και η επίσκεψη του Νίκαρου στο Ισραήλ και στις συμφωνίες που θα συναφθούν με τον Νετανιάχου «ανεξαρτήτως εάν θα ανακοινωθούν όλες ή όχι».

Στον ίδιο... μαραθώνιο επαφών εντάσσεται και η άκρως σημαντική επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου. Η πηγή μου υποστηρίζει πως «ακόμα και το ενδεχόμενο για μερική οριοθέτηση που φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία και ουσιαστική απάντηση στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο».

Ταυτόχρονα τον Λόφο και παραδίπλα το υπουργείο Εξωτερικών, απασχολούν έντονα οι επόμενες πρωτοβουλίες, μετά και τον συντονισμό που έγινε πρόσφατα μεταξύ Νίκαρου και Μητσοτάκη.

Σημαντική αναμένεται Αναμένεται η επίσκεψη του Ζοζέ Μπορέλ την ερχόμενη εβδομάδα για συντονισμό της συζήτησης που θα γίνει για τις τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Ο Μπορέλ θα επισκεφθεί και την Ελλάδα και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την Τουρκία πριν από την σύγκλιση του Συμβουλίου στις 13 Ιουλίου.

Η πηγή μου αναφέρεται και σε μια πολύ σημαντική επικοινωνία που αναμένεται να έχει ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης με ομολογό του μεγάλης δύναμης.

Την ίδια ώρα τον λόφο απασχολεί πολύ η αναπαραγωγή του τουρκικού αφηγήματος από δυνάμεις στο εσωτερικό και η υιοθέτηση της τουρκικής επιχειρηματολογίας «με το αφελές επιχείρημα της προσέγγισης, λες και είναι η πλευρά μας που δημιουργεί τις προκλήσεις». Όπως έμαθα, υπήρξε και εισήγηση για συζήτηση του όλου θέματος στο επόμενο Συμβούλιο Αρχηγών, κάτι για το οποίο δεν λήφθηκε όμως οριστική απόφαση... 

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

O Ονασαγόρας συνεχίζει να μας πλασάρει παραμυθάκια και ότι του φουρνίσουν. Η πολυδιαφημισμένη "ληψη πρακτικών μέτρων" έχει αποτύχει, όπως και η εξωτερική μας πολιτική. Ο Ονασαγόρας θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού, δυστυχώς.

Ένας Πολίτης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση