ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το μεγάλο ερωτηματικό και ο ρόλος του Έιντε...

= ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το χαμόγελό του έχασε ο σχεδόν μόνιμα χαμογελαστός αστρολόγος Έιντε από τις εξελίξεις στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιόπιστη, διπλωματική πηγή.
 
Όπως μου ανέφερε η πηγή μου, η σοβαρότητα του Έιντε και η κατήφειά του, σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν να κάνουν μόνο με την παράταση των διαπραγματεύσεων με νέα μορφή, μέσω τεχνοκρατών. Περισσότερο τον ενόχλησε η στάση του Γκουτέρες, του νέου ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος του υπέδειξε πως δεν έπρεπε να υποβάλει κάποιο έγγραφο που είχε ετοιμάσει και το οποίο, όπως φημολογείτο δεν είχε την υποστήριξη όλων των πλευρών. "Η ενόχληση του Έιντε ήταν φανερή, όσο κι αν προσπάθησε να την κρύψει" μου ανέφερε η πηγή μου "παρά το ότι γρήγορα προσπάθησε να τα μπαλώσει και εν μέρη τα κατάφερε".
Εκείνο που μένει ως μεγάλο ερωτηματικό για τη συνέχεια, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει ο διπλωμάτης που μου μίλησε "δεν είναι μόνο οι εξελίξεις της διαδικασίας στο Μοντ Πελερέν αλλά και ο ρόλος που θα συνεχίσει να έχει ο Έιντε στο Κυπριακό"...
 
Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που προέκυψε από τη Διάσκεψη της Γενεύης, τη στάση Κοτζιά, πληροφορούμαι ότι "το Προεδρικό δεν έχει πρόβλημα από τη στάση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας και ότι οι δημόσιες ευχαριστίες για τη στάση του είναι ειλικρινείς και σωστές". Από διπλωματική πηγή μου στην Αθήνα μαθαίνω ότι παρά την περίεργη συνέντευξη τύπου του Κοτζιά στη Γενεύη που περιέπλεξε κάπως τη συνεννόησή του με την κυβέρνηση της Κύπρου, "είναι γενικά παραδεκτό πως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας πήγε στη Γενεύη και καλά προετοιμασμένος και έτοιμος για συζήτηση και με αξιόλογη συνοδεία ειδικών". Η παρεξήγηση, όπως μου λέχθηκε αφορά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε και αποδίδεται κυρίως στα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ, τα οποία ο υπουργός θεωρούσε ότι έλεγε off the record, και όχι στην ουσία των θέσεών του. 
 
Ωστόσο ακούω πως ο Κοτζιάς δεν είναι καθόλου ευτυχής με δύο τουλάχιστον αρχηγούς κομμάτων και τις "κατηγορίες που εκτοξεύουν με κάθε ευκαιρία εναντίον του". Μάλιστα μια πηγή μου επιμένει πως υπήρξε σε ψηλούς τόνους διαμαρτυρία από μέρους του στον ίδιο τον Νίκαρο στη Γενευή...
 
Η πηγή μου από την Αθήνα επιμένει πως "η κόντρα με τον Κοτζιά πηγάζει από συγκεκριμένο κομματικό (ή κομματικούς) χώρους στη Λευκωσία, κάτι το οποίο δυσκολεύει πολύ και τους χειρισμούς της Λευκωσίας και τη συνεργασία με την Αθήνα". Προβλέπει μάλιστα ότι σύντομα ο ίδιος ο Νίκαρος θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης, αφού η πρώτη του προσπάθεια δεν πέτυχε τα αναμενόμενα... 
 
Την Παρασκευή εφαρμόζεται στη Βουλή η ηλεκτρονική ψήφος. Μάλιστα ο Συλλούρης έχει διανέμει στους βουλευτές ειδικό έντυπο στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου "μπας και έχουμε κωμικοτραγικά παρατράγουδα" όπως σχολίασε βουλευτής μεγάλου κόμματος.
 
Άλλος βουλευτής σχολίασε περιττή την κυκλοφορία του ενημερωτικού εντύπου λέγοντας πως "όσο τεχνοφοβικός και να είναι κάποιος βουλευτής, δεν πρόκειται να τον βάλουμε να γράψει κώδικα, κουμπάκια θα πατάμε..." υπονοώντας κάποιοι έχουν υποτιμήσει τη νοημοσύνη και τις δεξιότητες των βουλευτών. Παλαιός βουλευτής, διαφώνησε, υποστηρίζοντας πως "καλύτερα να γίνεται λεπτομερής ενημέρωση με κίνδυνο να φαινόμαστε  ανεπίδεκτοι μαθήσεως παρά να το επιβεβαιώσουμε πανηγυρικά στην πρώτη δοκιμή της ηλεκτρονικής ψήφου". 
 
 
 
--------------------------------------  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.    

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X