ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Ιωνάς, η κρίση στο πριγκιπάτο και η επίσκεψη-αστραπή Συλλούρη στην Κύπρο

= ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Συναγερμό προκάλεσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για την επαναφορά του ονόματος του Ιωνά Νικολάου ως κύριο στα σενάρια για τη θέση του γενικού εισαγγελέα. Ως γνωστόν, πριν από τα μέσα του 2020, ο Κώστας Κληρίδης ολοκληρώνει τη θητεία του και ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να διορίσει έγκαιρα τον αντικαταστάτη του. Στο ΑΚΕΛ το όνομα του Ιωνά Νικολάου αποτελεί «αιτία πολέμου» και ο Άντρος Κυπριανού το έχει διευκρινίσει αρκετές φορές. Μέχρι και ειδική νομοθεσία για αποκλεισμό του Ιωνά έχει προτείνει το ΑΚΕΛ…

Ωστόσο, φαίνεται πως αντιδράσεις σημειώνονται και από άλλους χώρους, κυρίως με το επιχείρημα ότι πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο η αναστάτωση στο χώρο της Δικαιοσύνης που θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυμένος. Αλλά και από τον ΔΗΣΥ υπάρχει προβληματισμός για τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκληθούν ενόψει και των βουλευτικών του 2020.

Πάντως, ο νέος δήμαρχος Αγίας Νάπας αρχίζει τη θητεία του με δώρα...

Πηγή μου που γνωρίζει, μου έλεγε πως αν και ο Νίκαρος έχει πρώτο-πρώτο το όνομα του Ιωνά στη λίστα του δεν αποκλείει τη συζήτηση και άλλων ονομάτων. «Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η συζήτηση θα είναι… φιλολογική ή ουσιαστική», συμπλήρωσε.

Στη Βουλή οδηγείται την ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις με στόχο την εξιχνίαση εγκλημάτων. Πρόκειται για ένα νέο στοίχημα της κυβέρνησης το οποίο, ακόμα και να περάσει από τη Βουλή, δεν θα πάψει να αποτελεί αιτία διαπληκτισμών και κριτικής. Το ΑΚΕΛ, που κυρίως αντιτίθεται στη σχετική νομοθεσία, δεν πρόκειται να βάλει εύκολα νερό στο κρασί του. Ούτε πριν, ούτε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση, όπως ακούω.

Η διάλυση της συμμαχίας ΔΗΚΟ - Αλληλεγγύης οριστικοποιήθηκε... πανηγυρικά και με τη στήριξη των υποψηφίων για τον Δήμο Αγίας Νάπας. Το ΔΗΚΟ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Χρίστου Ζαννέτου όπως και ο ΔΗΣΥ, ενώ η Αλληλεγγύη της Αιμιλίας Ξύδια, όπως και το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία Πολιτών...  Η Αγία Νάπα πάντα ευνοούσε τους πιο περίεργους συνδυασμούς σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ και την Αλληλεγγύη να τους ξαναδούμε στο ίδιο... μετερίζι θα είναι τρομερά δύσκολο.

Πάντως, ο νέος δήμαρχος Αγίας Νάπας αρχίζει τη θητεία του με δώρα. Ο τέως δήμαρχος Καρούσος και νυν υπουργός Συγκοινωνιών και Μεταφορών υποσχέθηκε κάθε στήριξη στον διάδοχό του, ενώ ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ενημέρωσε πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει 1,3 εκατ. ευρώ για την ανέγερση Αμφιθεάτρου.

Ένταση επικρατεί στο πριγκιπάτο του ΔΗΚΟ, όπως μου αποκάλυψε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα. Όπως μου εξήγησε: «Ενώ οι προκλήσεις για το κόμμα είναι τεράστιες, από το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, την ενέργεια, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά και τα νέα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί και την κομματική ανασύνταξη σε άλλα, εμείς φαίνεται να βρισκόμαστε σε νιρβάνα διαρκείας». Όπως υποστηρίζει: «Κάποια στελέχη μιλούν για χειμερία νάρκη από την οποία όταν ξυπνήσουμε θα είναι αργά και άρχισαν να ρίχνουν την ευθύνη στον Νικόλα που τον τελευταίο καιρό συμπεριφέρεται ως συνταξιούχος».

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα για ολιγοήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Το τελευταίο του ταξίδι ήταν στην Οτάβα του Καναδά όπου συμμετείχε στην 25η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας. Έκανε και παρέμβαση ενημερώνοντας τους συνέδρους για το νέο θεσμό της «Παράλληλης Βουλής» που τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο με τη δημιουργία έξι θεματικών «Παράλληλων Βουλών». Βουλευτής που άκουσε τα σχετικά σχολίασε πως «μόνο στο παράλληλο σύμπαν του Συλλούρη λειτουργούν οι Παράλληλες Βουλές τις οποίες ακόμα δεν τις είδαμε και πήραμε τους δρόμους να τις διαφημίσουμε».

Σε μεγάλο κόμμα η αντιπαράθεση μεταξύ δύο κυριών καλά κρατεί. Όπως μαθαίνω οι ψίθυροι και τα αλληλοκαρφώματα βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από τα ψηλά δώματα του κόμματος.  Όπως έλεγε πρόσφατα στέλεχος του εν λόγω κόμματος «εάν η αντιπαράθεση συνεχίσει με αυτή τη συχνότητα αναμένεται να γίνει σφαγή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

ΚΟΥΙΖ: Ποιος ηγέτης κόμματος που ετοιμάζεται για εκλογικές διαδικασίες ανησυχεί πολύ για το μέλλον; Όχι μόνο του κόμματός του αλλά και το δικό του;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πρόεδρος  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  |  βΟΥΛΉ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση