ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticBlog Η νέα λίστα-φωτιά της Χρυσταλλούς και το Strong Room του Συλλούρη

= ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μια... υποθήκη άφησε η τέως Διοικήτρια Χρυσταλλού λίγο πριν αποχωρήσει για πάντα από την Κεντρική Τράπεζα: τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών και άλλων πολιτικών. Και την άφησε στον Δημήτρη Συλλούρη, τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μάλλον την έχει ήδη φυλάξει. Εκεί που έχει φυλάξει και άλλες λίστες οι οποίες δεν πρόκειται μάλλον να δουν το φως της δημοσιότητας. Τουλάχιστον σύντομα...

Ίσως ο Συλλούρης να ήταν ο καταλληλότερος για να παραλάβει τη συγκεκριμένη λίστα. Έπαθε και μάλλον έμαθε πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση μιας λίστας-φωτιά. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το μπάχαλο που δημιουργήθηκε το 2014 με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Συλλούρη και την Χρυσταλλού, τέως Διοικήτρια για μια άλλη "λίστα".

Τότε, τον Μάιο του 2014, το μπάχαλο προκάλεσε η λίστα της Χρυσταλλούς με συναλλαγές που έγιναν την κρίσιμη περίοδο 16 – 27 Μαρτίου 2013. Οι συναλλαγές που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσαν συναλλαγές χωρίς επαρκή και ξεκάθαρα στοιχεία για όσους είχαν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό σε μία περίοδο που ο τραπεζικός τομέας είχε μπει στον γύψο.
Τη λίστα είχε παραδώσει η Χρυσταλλού, τότε Διοικήτρια, στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος πήρε πάνω του το θέμα της δημοσιοποίησης στην οποία εμπλεκόταν ουσιαστικά και η Χρυσταλλού η οποία δεν έλεγξε ικανοποιητικά τη λίστα πριν την παραδώσει στον ανυπόμονο Δημήτρη.

Το χάος που ακολούθησε έδωσε ένα μάθημα και στους δύο. Τέσσερα χρόνια μετά μια άλλη λίστα με πολύ ευαίσθητα δεδομένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών και άλλων πολιτικά εκτεθειμένων που λαμβάνουν και αποφάσεις για τη διαχείριση των δανείων, μεταφέρεται ξανά από τα χέρια της Χρυσταλλούς στον Δημήτρη.

Είναι αλήθεια πως η τέως Διοικήτρια Χρυσταλλού το έφερε βαρέως που δεν διερεύνησε επαρκώς τα ΜΕΔ των πολιτικών. Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 3/12/2018 η Χρυσταλλού είχε εξομολογηθεί πως το φέρει βαρέως που δεν συνέχισε την έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2015 για τα ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). Τότε μάλιστα είχε πει ότι η έρευνά της σταμάτησε διότι είχε γίνει καταγγελία «από βουλευτή» τον οποίο ποτέ δεν κατονόμασε.
Τι αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ο εξευτελισμός της τότε Διοικήτριας που οδηγήθηκε σε πολύωρη κατάθεση και είδε να της κατάσχουν τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή όπως και των συνεργατών της, οι οποίοι τελικά επιστράφηκαν μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ίσως σε ένα από αυτούς τους υπολογιστές να υπήρχε το ιστορικό δεύτερο συμβόλαιο που η Χρυσταλλού ετοίμασε για το διορισμό της και το έστειλε, όπως είπε, στον Healthy αλλά κάπου είχε χαθεί. Ούτε μια φανουρόπιτα δεν έφτιαξε τότε μπας και της το φανέρωνε ο Άγιος Φανούριος και την έβγαζε από τη δύσκολη θέση που βρέθηκε καταγγελλόμενη για πλαστογραφία του συμβολαίου της. Ευτυχώς όμως, όπως είπε τις προάλλες αποχαιρετώντας το προσωπικό της Κεντρικής, "ο μεγάλος Θεός βρήκε στον υπολογιστή της τέως ιδιαιτέρας μου τα κείμενα όπως ήταν γραμμένα".
Στη ζωή πάντα θα γίνονται θαύματα, είτε τα πιστεύεις, είτε όχι.

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Δεκέμβριο η Χρυσταλλού διατύπωσε και ένα άλλο παράπονο λέγοντας: «Βρέθηκα να με μισεί μια κοινωνία γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς, αν υπήρχαν ευνοϊκοί όροι. Αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές και οι τεχνοκράτες μας, είναι να πούμε ότι, ναι, η ΚΤΚ θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και με ποιους όρους έχουν δοθεί».

Οι αναφορές της προκάλεσαν παρεμβάσεις και αντιδράσεις από παριστάμενους βουλευτές που της υπέδειξαν ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να συλλεχθούν και να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως και έγινε. Αρκετά χρόνια μετά. Την ώρα που η Χρυσταλλού κουνούσε συγκινημένη το μαντήλι του αποχαιρετισμού.
Η λίστα (και η μπάλα) βρίσκονται πια στο γήπεδο του Συλλούρη. Κάποιοι λένε πως θα μείνει καλά φυλαγμένη στο Strong Room της Βουλής. Εκεί που μέχρι πρόσφατα φυλαγόταν και ο φάκελος της Κύπρου. Ίσως για να τον βρουν οι επόμενες γενεές, όπως ακριβώς συνέβη με τον φάκελο της Κύπρου που εμφανίστηκε 45 χρόνια μετά την τραγωδία. Εάν στο μεταξύ δεν πλημμυρίσει το Strong Room το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο της Βουλής...
Κάποιοι μιλάνε και για ενδεχόμενη έκπληξη από τον Συλλούρη που δεν αποκλείεται να το "πάρει πάλι πάνω του" και να βγάλει στη φόρα τη λίστα. "Τι έχει πια να χάσει εάν το όνομά του δεν βρίσκεται εκεί μέσα;" διερωτήθηκε βουλευτής που τα...λέει.

Ο ίδιος βουλευτής έκανε και μια άλλη ανάγνωση της τελευταίας "χειρονομίας" της Χρυσταλλούς. Όπως μου είπε: "Ποιος μας λέει πως η παράδοση της λίστας δεν δόθηκε εν είδει προειδοποίησης προς βουλευτές και άλλους, με την επιβεβαίωση της παλιάς φράσης "εγώ ξέρω πολλά για πολλούς"";

Δεν σας το είχα πει πως η Χρυσταλλού δεν θα μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα;

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος από τον τρόπο που διεξάγεται ο προεκλογικός του κόμματός του; Αληθεύει πως έφτασε στο σημείο να απειλήσει και στενούς του συνεργάτες;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X