ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ποιος και πώς διοικεί στην Κύπρο;

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με ανησυχία παρακολουθεί ο Λόφος τις τουρκικές απειλές και την ακραία αδιαλλαξία της Άγκυρας, λίγο πριν από την νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου. Η Κύπρος μοιάζει πια να είναι το επίκεντρο ενός υβριδικού πολέμου και πεδίο ασύμμετρων απειλών και πολιτικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τον Λόφο, η αύξηση της τουρκικής αδιαλλαξίας αναμενόταν, ιδιαίτερα μετά τις υπογραφές νέων συμβολαίων για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η ένταση με την οποία εκφράζεται. Επιπλέον οι κινήσεις τακτικής με τις μετακινήσεις των γεωτρυπάνων και των ερευνητικών πλοίων του Ερντογάν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αυξάνουν τον πονοκέφαλο του Healthy και του ΥΠΕΞ για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση. Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας είναι όχι μόνο απρόβλεπτη από την πλευρά μας αλλά πολύ καλά προετοιμασμένη από μέρους τους. Κι αυτό αυξάνει σε τεράστιο βαθμό δυσκολίας την πρόβλεψη και τον χειρισμό τους. 

Την ίδια ώρα με το εσωτερικό μέτωπο είναι κατακερματισμένο, τα μεγάλα προβλήματα να ζητούν λύσεις και τα πυρά της αντιπολίτευσης προς τον Healthy να είναι καθημερινά, το έργο της κυβέρνησης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

'Οπως μου έλεγε άτομο που γνωρίζει τις εξελίξεις στον Λόφο, "ο Πρόεδρος προσπαθεί να μην ασχολείται με τις κατηγορίες και την κριτική που εκτοξεύονται εναντίον του και να αφοσιωθεί στα όσα θα προωθήσει στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Ωστόσο αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε εφικτό", και έφερε ως παράδειγμα την κόντρα στην εκπαίδευση και τη διαμάχη με τους εκπαιδευτικούς.

Ο Healthy φέρεται να είχε αναφωνήσει τη φράση "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια" όταν του τέθηκαν πιεστικά τα προβλήματα στην εκπαίδευση με τον φόβο να επαναληφθούν οι κινητοποιήσεις και τα απεργιακά μέτρα του 2018. Η εσπευσμένη συνάντησή του με τους οργανωμένους γονείς όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα αλλά εκνεύρισε τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών και μάλλον οδήγησε σε σκλήρυνση της στάσης τους. Η μία οργάνωση μετά την άλλη ανακοίνωσαν τη λήψη απεργιακών μέτρων προκαλώντας εκνευρισμό στον Λόφο και στο υπουργείο Παιδείας.

Ως έκφραση της αγανάκτησης του Healhty ερμηνεύεται και η αναφορά του χθες βράδυ "δεν είναι οι συνδικαλιστές που κυβερνούν, αλλά, με βάση το Σύνταγμα, εκείνος που ο λαός ορίζει για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου" και η προσθήκη "δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ανάλογες συμπεριφορές".

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα, ακούγεται όλο και πιο έντονα η κριτική κατά του Healthy. Και λίγο πριν αρχίσουν οι προσπάθειες για συνεργασίες και ο προεκλογικός για τις βουλευτικές δεν πρόκειται κανένας να του χαριστεί. Όχι δηλαδή πως του χαρίστηκαν σε άλλες περιπτώσεις...

Πολιτικός αρχηγός έλεγε χθες βράδυ, απαντώντας στο επιχείρημα του Healthy: "Αναμένουμε αυτός που κυβερνά με βάση το Σύνταγμα να κυβερνήσει πραγματικά και να δώσει λύσεις, όχι μόνο στα προβλήματα της Παιδείας και της Υγείας και της Οικονομίας αλλά και στο Κυπριακό. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα, τα έργα είναι που θα αποδείξουν ποιος πραγματικά κυβερνά. Ο λαός που τον εξέλεξε για να κυβερνήσει αναμένει να δει τις πράξεις του".

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι όντως καθοριστικές για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Healthy. Από τον τρόπο που θα χειριστεί τα μεγάλα, ανοιχτά προβλήματα του τόπου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα κριθούν πολλά. Όχι μόνο η ικανότητά του να διοικήσει αποτελεσματικά αλλά και η δυνατότητα του να υπερβεί τα νέα αδιέξοδα ή να δημιουργήσει άλλα, χειρότερα...


----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X