ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Εμανούελ Μακρόν: ο νέος εθνικός μας ήρωας 

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Λίγο πριν την ανακήρυξή του σε... εθνικό ήρωα της Κύπρου βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Νίκαρο. Όχι μόνο επειδή τα είπε έξω από τα δόντια για τις τουρκικές προκλήσεις ούτε και για τη σταθερή του θέση υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας. Εκείνο που τον εξύψωσε στα μάτια όλων των Ελληνοκυπρίων και των Ελλαδιτών και τον έκανε πρώτο θέμα στις συζητήσεις τους είναι η ανάρτηση που έκανε, στα ελληνικά μάλιστα μετά τη συνάντηση με τον Νίκαρο. Όπως έγραψε στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» .

Η ανάρτηση έρχεται σε μια δύσκολη για τους Έλληνες μέρα με τον Ερντογάν να οργανώνει παρέμβαση με συνοδεία πολεμικών σκαφών στην Ελληνική ΑΟΖ και να μετατρέπει επίσημα και με φανφάρες την εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ανάρτηση ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει στον φίλο του «Νίκος», όπως τον αποκαλεί. Άλλοι λένε πως ίσως και να του έκανε και πολύ καλύτερο δώρο, το οποίο «θα το δούμε σύντομα». Σχολιάζεται επίσης πως ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε άλλος ηγέτης κατάφερε μέχρι στιγμής να αποσπάσει από σημαντικό Ευρωπαίο ηγέτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο σημαντική δήλωση στήριξης.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής η δήλωση του Μακρόν είχε 24 χιλιάδες likes, 3,6 χιλιάδες σχόλια και 6,1 χιλιάδες κοινοποιήσεις! Τη στιγμή που οι αμέσως προηγούμενες αναρτήσεις του δεν ξεπερνούσαν τις 8-9 χιλιάδες likes εκτός από μία που έφθασε στις 14 χιλιάδες. Πάρα πολλές χιλιάδες από αυτούς που έκαναν like και έγραψαν σχόλια κάτω από την ανάρτηση είναι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε σχόλια που τον συγκρίνουν με τον Σραλ Ντε Γκολ, που τον θεωρούν ως τον πιο αξιόπιστο και τολμηρό ηγέτη της ΕΕ, που επιθυμούν να τον δουν πρόεδρο μιας ενωμένης Ευρώπης και άλλα που του ζητούν να γίνει πρόεδρος ακόμα και της Ελλάδας μιας και τον θεωρούν καταλληλότερο να αντισταθεί κατά των τουρκικών προκλήσεων. Δεν ξέρω πόσους πόντους κερδίζει ο Μακρόν στο εσωτερικό της χώρας του με τις πρωτοβουλίες υπέρ των συμφερόντων της Ευρώπης, της Κύπρου και της Ελλάδας κατά της επιδρομικής Τουρκίας, σε Ελλάδα και Κύπρο πάντως μας φαίνεται... πανύψηλος.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον τα λόγια θα μετατραπούν σε πράξεις, πότε και πώς; 

Σύμφωνα με όσα μαθαίνω από πηγή μου που γνωρίζει στις συνομιλίες που είχαν χθες τόσο ο Νίκαρος με τον Μακρόν, όσο και οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου-Γαλλίας λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις οι οποίες ήδη δρομολογούνται. Η αναφορά του Νίκαρου ότι «Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο» είναι ενδεικτική των προθέσεων και του θεμάτων στα οποία θα κινηθεί η στρατιωτική συνεργασία. Το και «όχι μόνο» του Νίκαρου σημαίνει πολλά για κάποιους που γνωρίζουν ή που μπορούν να υποψιαστούν και μένει μόνο η έμπρακτη επιβεβαίωση η οποία ακούω πως δεν θα αργήσει. 

Η πρώτη πάντως επιβεβαίωση της σημαντικότητας όσων αποφασίστηκαν χθες στο μέγαρο των Ιλισίων ήρθε από την οργίλη αντίδραση των Τούρκων κατά του Μακρόν. 

Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ήρθε στη κατάλληλη στιγμή και χάλασε τη σούπα των Τούρκων που ουσιαστικά ανενόχλητοι και χωρίς σημαντικές αντιδράσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Τώρα αναμένονται τα επόμενα βήματα και του Μακρόν, με τη σύγκλιση της σύσκεψης των μεσογειακών χωρών της ΕΕ αλλά και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για την ευρωπαϊκή άμυνα, οι οποίες θα γίνουν γνωστές σύντομα. 

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση