ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Fake news και κόντρες στην εποχή του κορωνοϊού

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Από...απόσταση τα είπαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, Πρόεδρος και πολιτικοί ηγέτες για τον κορωνοϊό, τα μέτρα και τις επιπτώσεις τους.
Μεταξύ των αρχηγών, των υπουργών και του Προέδρου διατηρήθηκε απόσταση ασφαλείας με τις καρέκλες να τοποθετούνται αραιά, στη μεγαλύτερη αίθουσα του Προεδρικού ενώ τοποθετήθηκαν άσπρα τραπεζομάντιλα και αντισηπτικό σπρέι για τον κάθε παρευρισκόμενο.
Μάσκες δεν δόθηκαν... 

Αληθεύει ότι τέθηκε θέμα για συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου μέλους της κυβέρνησης;

Αν και οι ηγέτες τα είπαν από απόσταση, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν, όπως πληροφορούμαι, αυτή που τους έφερε τόσο κοντά όσο καμία άλλη στην ιστορία του θεσμού. «Και σε επίπεδο διαλόγου και σε νηφαλιότητα η πολιτική ηγεσία έδειχνε μεταλλαγμένη» σχολίασε παρατηρητής ο οποίος συμπλήρωσε: «Καμιά σχέση με όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση για την Αμμόχωστο και τις τουρκικές διατρήσεις στην ΑΟΖ. Η απειλή του κορωνοϊού ένωσε και κάλμαρε την πολιτική ηγεσία εκεί που δεν το κατάφερε η τουρκική απειλή».

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή μου το ίδιο κλίμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης υπήρξε και στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκαρος με τον Ακιντζί. Συμφωνήθηκε μάλιστα όπως υπάρξει και συνεργασία μέσω της τεχνικής επιτροπής για ανάγκες που θα προκύψουν αλλά και για ενέργειες που πιθανόν να γίνουν προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

 

Ως να μην μας έφταναν τα τεράστια ζητήματα που άνοιξε η κρίση με τον κορωνοϊό που βρήκε και εμάς και τον πλανήτη ανέτοιμους, έχουμε τώρα και τις παράλληλες δημόσιες ή υπόγειες αντιπαραθέσεις.

 
Αναφέρομαι βεβαίως στα θεωρούμενα (ή και υπαρκτά_ fake news για τα δεδομένα που μεταδίδονται αλλά και σε ένα πόλεμο προβολής και αυτοπροβολής, όχι μόνο πολιτικών αλλά και επιστημόνων.
 
Το θέμα των fake news ακούω ότι συζητήθηκε αρκούντως και στον Λόφο. Μάλιστα έγινε και αυστηρή αναφορά από τον ίδιο τον Νίκαρο ο οποίος έσπευσε να κόψει τη φόρα σε κάποιους και να υποδείξει ότι χρειάζεται «σοβαρότητα και ακρίβεια. Ιδιαίτερα σε όσα μεταφέρονται στους λειτουργούς των ΜΜΕ για εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παρανόησης». 
- Αληθεύει ότι τέθηκε θέμα για συγκεκριμένη δήλωση ανώτερου μέλους της κυβέρνησης και υποδείχθηκε «αυστηρή σοβαρότητα, τριπλό φιλτράρισμα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση»;
 
 
Για τον πόλεμο εντυπώσεων μεταξύ πολιτικών αλλά και μεταξύ επιστημόνων ακούω ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
 
Στο μεν πολιτικό μέτωπο άτομο που γνωρίζει κινήσεις και πρακτικές υποστηρίζει: «κάποιοι δεν το χωνεύουν που βρέθηκαν ξαφνικά στην αφάνεια και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ξαναβγούν στην επικαιρότητα. Θα δείτε που σε λίγο όλοι θα ξεμυτίζουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανύπαρκτους λόγους και αιτίες με φωτογραφίες και βιντεάκια». Όντως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν σιγά, σιγά με τα απεγνωσμένα... «υπάρχω» πολιτικών και άλλων.
 
Στο δε «άτυπο» μέτωπο μεταξύ επιστημόνων, φαίνεται να το έχουν ανοίξει ορισμένοι, μετρημένοι ευτυχώς, με μάλλον προσωπικά κίνητρα. Κάποιοι το αποδίδουν στην υπερπροβολή της οποίας τυγχάνουν. «Μια υπερπροβολή η οποία τελικά εκθέτει και τους ίδιους αλλά ενδεχομένως να προκαλεί και προβλήματα συντονισμού όταν αυτοί διεκδικούν πολιτικό ρόλο, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε προσπαθώντας να κάνουν επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων» όπως σχολίασε γνωστός δημοσιογράφος.
 
Σημειώνεται πως και στα δύο «μέτωπα» ο μεγάλος χαμένος είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό και για τα κυβερνητικά μέτρα που όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν για να είναι αποτελεσματικά. 
Εκείνο που συστήνεται και στις δύο περιπτώσεις είναι  η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση. Θα έχουμε μετά χρόνο για τέτοια...
 
  
------------------------------ ----
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.  

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση