ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η αποστέρηση υπηκοοτήτων και άλλες προκλήσεις

= ΤΡΙΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πλησιάζει η ημέρα της... κρίσης. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συνέρχεται, Θεού και κορωνοϊού επιτρέποντος, στις 1 και 2 Οκτωβρίου και θα αποφασίσει τελεσίδικα τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία αλλά και την Κύπρο...Θα προχωρήσει άραγε με τις κυρώσεις για τις οποίες κανένας πια δεν μιλά; Θα εξακολουθήσει η Κύπρος να διασυνδέει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Να ασκεί ουσιαστικά βέτο για να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση;

Από τον Λόφο πάντως το μήνυμα που σταθερά εκπέμπεται είναι πως ο Νίκαρος παραμένει σταθερός και θα ζητήσει «στους πιο ψηλούς τόνους» από τους ευρωπαίους αρχηγούς να τερματίσουν την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».Για να δούμε τι θα δούμε...

Τι έμαθε ο Νουρής από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Επιτροπή Εσωτερικών;

Κάποιοι... όψιμοι συμπατριώτες μας μάλλον θα χάσουν τα «χρυσά τους διαβατήρια». Ο Νουρής ετοιμάζεται να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει μάλλον τη Δευτέρα, αίτημα για αποστέρηση 19 υπηκοοτήτων. Το αίτημα του Νουρή στηρίζεται στα αποτελέσματα έρευνας της τριμελούς επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, η οποία ερεύνησε 42 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων και εισηγήθηκε την αποστέρηση 19 από αυτές.

Από τον Λόφο πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία τον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος για τις πολιτογραφήσεις και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο Πρόγραμμα. Γι' αυτό και οι στοχεύσεις Νίκαρου, Νουρή και Πετρίδη είναι όπως υπάρξει εκτόνωση το συντομότερο δυνατό. «Τώρα που υπάρχουν τα νομικά εργαλεία θα αφαιρεθούν κάποιες υπηκοότητες εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας από την επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας», μου ανέφερε η πηγή μου. Ωστόσο στον Λόφο δεν επικρατεί και μεγάλη αισιοδοξία ότι ο έντονος, δημόσιος διάλογος για το θέμα θα ολοκληρωθεί σύντομα. Και η αντιπολίτευση και η Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν βάλει το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες τους. Οπόταν η συνέχεια είναι εξασφαλισμένη και κάποιοι, υποστηρίζουν πως θα είναι και θεαματική. Τουλάχιστον ο Νουρής το έχει αντιληφθεί πλήρως αυτό από τη συμπεριφορά βουλευτών και άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπή εσωτερικών, η οποία εξέτασε τα δημοσιεύματα του Al Jazeera για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που κάποιοι για συντομία ονομάζουν «χρυσά διαβατήρια».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του υπουργείου Παιδείας κατά του καθηγητή, διευθυντή και καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ, τα έργα του οποίου ενόχλησαν πολλούς και δέχθηκε έντονες επικρίσεις, κυρίως από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά δέχθηκε και ισχυρή στήριξη, κυρίως από το ΑΚΕΛ.Όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα. Ο Γαβριήλ ελέγχεται για δύο κατηγορίες: πιθανή δυσφήμηση της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ή της θέσης του και για πιθανή μη πρέπουσας συμπεριφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Εξετάζεται ακόμα κατά πόσο με τις ενέργειές του έχει προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου στο οποίο εργάζεται.

Το ΑΚΕΛ, το μόνο κόμμα που έχει στηρίξει μέχρι σήμερα δημόσια τον Γαβριήλ, με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι τα έργα του καθηγητή είναι στην ελεύθερη κρίση του κάθε πολίτη. «Όμως, η πειθαρχική έρευνα και η προσπάθεια δίωξης του καλλιτέχνη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι απαράδεκτη και παραπέμπει σε άλλες εποχές», αναφέρει.

Λόγω της πολιτικής διάστασης που έλαβε το θέμα - υπήρξε επίσημη έκκληση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόδρομο να τερματιστεί η έρευνα ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, επίσης από τον Πρόδρομο όπως ο Γραβριήλ τεθεί εκτός εκπαίδευσης - η ολοκλήρωση της έρευνας και το αποτέλεσμά της αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.

Ακόμη και πέραν από τον Γαβριήλ και τις δικές του καλλιτεχνικές και πολιτικές απόψεις και επιδιώξεις. Όπως ακούω, δεν αποκλείεται η υπόθεση να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες, ανάλογες περιπτώσεις που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη δημόσια εκπαίδευση καθώς ο Προδρόμου επιμένει ότι η έρευνα δεν αφορά τον καλλιτέχνη αλλά τον εκπαιδευτικό Γαβριήλ και ο ίδιος εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία.

--------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση