ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

= ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Είναι ντροπή!» ήταν η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη το πρωί της Πέμπτης στο ΡΙΚ για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε σχετικά με τον χρόνο αποχώρησής του από τη Νομική Υπηρεσία και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Το «ντροπή!» το είχε ξαναπεί και μάλιστα στον ίδιο τον Νίκαρο τον Απρίλιο του 2015 για την αντιπαλότητα που ξέσπασε μεταξύ του και του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου η οποία οδήγησε στην παύση και την καταδίκη του δεύτερου.

Αυτή τη φορά ο απερχόμενος Γενικός χρησιμοποίησε το «ντροπή» επειδή η κυβέρνηση εξήγγειλε ημερομηνία για την τελετή διαβεβαίωσης για τους νεοδιορισθέντες στη Νομική Υπηρεσία «βάζοντας αχρείαστη πίεση στο Γενικό Εισαγγελέα». Ο ίδιος, όπως άλλοι νομικοί αναφέρουν «είχε γνωματεύσει για τον εαυτό του να αποχωρήσει την 1η Αυγούστου, υπηρετώντας όλη την προαφυπηρετική του άδεια ενώ η κυβερνητική θέση ήταν η τελετή διαβεβαίωσης να γίνει στις 10 Ιουλίου».

«Που είναι ο λαλίστατος Γενικός Ελεγκτής εδώ που θα πληρώσει το κράτος δύο μισθούς Γενικών Εισαγγελέων;»

Η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως η παράδοση του πηδαλίου στο νέο Γενικό Εισαγγελέα στις 10 Ιουλίου θα ισοδυναμούσε με παραίτηση αντί για αφυπηρέτηση. Παραγνωρίζοντας ίσως ότι αυτό έπραξαν και όλοι οι προκάτοχοί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα για να διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης και την ομαλή διαδοχή στη Νομική Υπηρεσία, όπως δήλωσε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης. Πρόκειται για τον δικηγόρο που είχε παλαιότερα δηλώσει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «είναι σύμβουλος της Κυβέρνησης και όχι η Κυβέρνηση». Όπως δήλωσε το πρωί: «Ο Πέτρος Κληρίδης είχε παραιτηθεί, Ο Νικήτας είχε παραιτηθεί, ο Αλέκος Μαρκίδης είχε παραιτηθεί, ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης είχε παραιτηθεί απλώς για να διευκολύνουν τον Πρόεδρο του οποίου ήταν σύμβουλοι». Και συνέχισε πως η απόφαση του Προέδρου αποτελεί εφαρμογή του Συντάγματος σημειώνοντας το απαράδεκτο κατ' αυτόν, ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης «να γνωματεύει για τον εαυτό του» παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες προηγήθηκε η τεράστια αναστάτωση στη Δικαιοσύνη με τις καταγγελίες του Κωστα Κληρίδη με τις δημόσιες καταγγελίες του κατά δικαστηρίων «επειδή ενδεχόμενα να έκαναν χατίρια σε δικηγόρους στα γραφεία των οποίων εργαζόντουσαν παιδιά δικαστών». «Τώρα που γνωματεύει ο ίδιος για τον εαυτό του και μάλιστα για ζήτημα που έχει και χρηματική πτυχή που πάνε αυτά που δήλωνε για τα δικαστήρια;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εδώ μου κάνει και κάτι άλλο εντύπωση: που είναι ο λαλίστατος Γενικός Ελεγκτής εδώ που θα πληρώσει το κράτος δύο μισθούς Γενικών Εισαγγελέων που δεν είναι και ευκαταφρόνητο ποσό, είναι στις 12.000 περίπου ο μηνιαίος μισθός». Και ο κ. Βελάρης συμπλήρωσε: «Επομένως γιατί είναι κακοήθεις οι δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει αυτό το πράγμα και γιατί δεν τους απαντά με ένα νομικό επιχείρημα».

Ο Κώστας Βελάρης δεν έμεινε μέχρι εκεί, παρέθεσε και ένα άλλο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς, πρωτίστως τον ίδιο τον Κώστα Κληρίδη. Όπως ανέφερε για τον νυν Γενικό Ελεγκτή «τα κατηγορητήρια που θα κληθεί να υπογράψει μετά την 8η Ιουλίου ενδεχομένως να κριθούν άκυρα από τα δικαστήρια με συνακόλουθη απαλλαγή όλων των ατόμων τα οποία θα κατηγορηθούν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες μιας τέτοιας περίπτωσης; Οι γνωματεύσεις οι οποίες θα δίδει εάν του ζητηθούν αυτή τη περίοδο ποια εγκυρότητα θα έχουν; Δεν μας έχει αναφέρει ότι χειρίζεται η Α ή Β σοβαρή υπόθεση και δεν θέλει να τις αφήσει στη μέση».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η συμπεριφορά του Κώστα Κληρίδη είναι και υποτιμητική προς τον νέο Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Και κατέληξε: «Θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να πει «έχει γίνει αυτό το ανακάτεμα, υποβάλλω την παραίτησή μου και φεύγω», ποιο θα ήταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι με το πείσμα του δεν θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση της οποίας ήταν σύμβουλος. Θέλει να φέρει το κράτος σε μια πολύ δύσκολη θέση το οποίο είναι πολύ λυπηρό, ένας ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος έχει πάρει από το κράτος πολύ περισσότερα από όσα έχει δώσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο».

Ακούγοντας κάποιος όσα λέχθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες από τον Κώστα Κληρίδη, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και από τον Κώστα Βελάρη όντως μια λέξη μπορεί να ψελλίσει ή και να βροντοφωνάξει: Ντροπή!

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση