ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο δρόμος προς τη Χάγη, ο αναβρασμός στην Πινδάρου και η «δίκη» του Παπαδάκη

= ΠΕΜΠΤΗ 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Ολοταχώς προς τη Χάγη» είναι το σύνθημα που δόθηκε στο ΥΠΕΞ, ως ένα από τα μέτρα για αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια κίνηση που αποκαλύφθηκε από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού και για την οποία όπως φάνηκε δεν γνώριζαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τουλάχιστον όχι όλοι. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν κανένας...

Όπως μαθαίνω, το θέμα συζητήθηκε χθες σε έκταση στο Εθνικό. Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Αρχηγούς ότι η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά στο θέμα. Εξήγησε μάλιστα ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει με επίδοση της ειδοποίησης για την προσφυγή και στην Τουρκία. Και αυτό έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με τρόπο που μπορεί να αποδειχθεί ότι η ειδοποίηση έχει ληφθεί ώστε να υπάρχει η απόδειξη της κοινοποίησης της ειδοποίησης. Το στοιχείο αυτό θα αποτελέσει το αποδεικτικό στοιχείο για να γίνει δεκτή μονομερής προσφυγή της Κύπρου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού η Τουρκία αρνείται για μια από κοινού προσφυγή.

Σύμφωνα με την πηγή μου, υπάρχει η πιθανότητα επιτυχούς προσφυγής στη Χάγη και έκδοση απόφασης υπέρ της Κύπρου για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ. «Σίγουρα δεν μπορεί να έχει άμεση αποτρεπτική σημασία, εάν εκδοθεί αυτή η απόφαση, αλλά θα ενισχύσει ουσιαστικά το οπλοστάσιο της Κύπρου κατά των τουρκικών προκλήσεων» ανέφερε η πηγή μου σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι κρατήθηκε μυστική η υπόθεση για όσο καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη η προεργασία είναι προς πίστη τόσο του υπουργού όσο και των υπηρεσιών αλλά και του ίδιου του Αναστασιάδη για την αυτοσυγκράτηση του... »

Μεγάλη «κίνηση» σημειώνεται στην Πινδάρου μετά το άνοιγμα νέων θέσεων για τα κομματικά αξιώματα και τα βουλευτικά έδρανα. Και άρχισαν ξανά τα σενάρια και η ονοματολογία. Όχι πως έπαυσαν για πολύ...

Όλα τα βλέμματα και τα... αυτιά είναι τώρα στραμμένα στον Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί εάν παραιτείται ή όχι από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Μια θέση στην οποία πολλοί βλέπουν να οδηγείται ο Χάρης Γεωργιάδης. Υπάρχουν ήδη δύο χηρεύουσες θέσεις αντιπροέδρων μετά τις παραιτήσεις της Στέλλας Κυριακίδου και του Νίκου Νουρή και οι υποψήφιοι φαίνεται να είναι περισσότεροι από τη... διαθεσιμότητα. Ακούγονται τουλάχιστον τέσσερα ονόματα: Ευθύμιος Δίπλαρος, Αννίτα Δημητρίου, Δημήτρης Δημητρίου και Ονούφριος Κουλλάς.

Η Μάνταμ του Φούλη μου έλεγε χθες ότι ο μεγάλος Αρχηγός και η ηγεσία του κόμματος θα επιθυμούσε εάν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν ξανά εκλογές και εσωκομματική αναστάτωση για πλήρωση των θέσεων. Φαίνεται όμως πως όλα οδηγούν σε νέο εκλογικό συνέδριο, μάλλον τον Ιανουάριο.

Την απάντηση του Δημήτρη Παπαδάκη αναμένουν στην ΕΔΕΚ για να προχωρήσει η έρευνα του Κωστή Ευσταθίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Παπαδάκης έχει λάβει τα έγγραφα από τον Ευσταθίου με την προτροπή να τοποθετηθεί γραπτώς μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου σε όσα του καταλογίζονται. Πηγή μου από την ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι «είναι πολλά τα λεφτά» για τα οποία υπάρχει διαφωνία και φαίνεται πως η προσφυγή στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος να «είναι μονόδρομος».

Παραμένει βεβαίως ανοικτή και η δικαστική οδός ως λύση για τη διαφορά. Από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή ακούγεται πως το ενδεχόμενο μάλλον δεν θα αποφευχθεί αφού τις δύο πλευρές χωρίζει... χάος. 
 
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  |  Πρόεδρος  |  ΔΗΣΥ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση