ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Λόφου και η κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σημαντικές αποφάσεις θα λάβει σήμερα ο Νίκαρος για τη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η επιστημονική ομάδα και οι υπουργοί του θα συζητήσουν ξανά στον Λόφο τις εξελίξεις και τις προοπτικές και θα κριθεί το πότε και πως θα ανοίξουν και τα σχολεία και άλλοι χώροι από τις 21 Μαΐου.

Αν και όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων οι επιστήμονες συνιστούν προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ειδικά στα σχολεία. Κάποιοι βάζουν ήδη στοιχήματα κατά πόσον θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία στις 21 Μαΐου, εάν θα ανοίξουν μόνο για τους τελειόφοιτους του δημοτικού ή αν θα παραμείνουν κλειστά για τα νηπιαγωγεία ή και για όλους τους μαθητές. 

Ο Νίκαρος όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και διαμηνύει πως «όλα θα αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο μετά από τις διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες». Όχι μόνο για το άνοιγμα των σχολείων, χώρων εργασίας και συνάθροισης αλλά και των οδοφραγμάτων. Δηλαδή, «αναμείνατε για λίγο ακόμα στο ακουστικό σας...».

Όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει ενδέχεται οι αποφάσεις να μην ανακοινωθούν σήμερα και να αναμένουν την ολοκλήρωση ικανοποιητικού αριθμού αναλύσεων από τους τελειόφοιτους των λυκείων οι οποίοι επέστρεψαν ήδη στα σχολεία τους, κάτι που θα δώσει μικρή παράταση στην αγωνία, ίσως μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

«Δηλαδή ο Πρόεδρος ενδέχεται να αποφασίσει ότι θα αποφασίσει από βδομάδας τι θα ανακοινώσει», όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε, σημειώνοντας όμως ότι «τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι επιστήμονες εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι».

 

Με νευρικότητα αντιμετώπισαν κάποιοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών την υποβολή των τελικών κειμένων από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις αλλά και τα θέματα του τουρισμού. Τα κείμενα υποβλήθηκαν χθες λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη της επιτροπής και κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν πως δεν είχαν χρόνο να τα μελετήσουν. Ωστόσο στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των προνοιών ενώ αύριο Σάββατο σε απογευματινή τηλεδιάσκεψη οι βουλευτές θα συζητήσουν για τις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη. Από πλευράς του ΥΠΟΙΚ Πετρίδη έγινε πάντως ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται, από την πλευρά της να κάνει άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο και πως αυτό είναι το δικό της τελικό κείμενο. 

Όπως μου λέχθηκε από άτομο που γνωρίζει, δεν αποκλείεται τελικά το νομοσχέδιο να περάσει με κάποιες τροποποιήσεις που θα κάνουν τα κόμματα ή κάποια από αυτά. Μία από τις πρόνοιες που προωθείται έντονα από κάποιους και ενδέχεται να κρίνει και την τύχη του νομοσχεδίου είναι η παρουσία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως παρατηρητή στη διαδικασία για τις εγγυήσεις. 

Πάντως ότι και να αποφασίσουν αύριο οι βουλευτές θα είναι υπό την αίρεση των αρχηγών τους, αφού τη Δευτέρα, μια μέρα πριν από την Ολομέλεια, ο Νίκαρος τους κάλεσε στον Λόφο για ανταλλαγή απόψεων σε μια ύστατη προσπάθεια για ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου ή έστω με δυνατή πλειοψηφία... 

Ένας τουλάχιστον πολιτικός αρχηγός φέρεται να έλεγε χθες πως «η απόφασή μας έχει ήδη ληφθεί και δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει θέση η κυβέρνηση». Θα επαναλάβει άραγε τη δήλωση και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στον Λόφο;    

 

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση