ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Όταν λάλησε ο Περδίκης

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιος διερευσε τα έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις στον Al Jazeera; Το ερώτημα πλανάται από την πρώτη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ του αραβικού καναλιού και έφερε τα πάνω κάτω στην Κύπρο. Πέραν από την ουσία του θέματος, που είναι το ξεπούλημα διαβατηρίων και ο εξευτελισμός της Κύπρου διεθνώς από τις λαμογιές ντόπιων κυρίως, τίθεται επανειλημμένα το ερώτημα ποιος ή ποιοι διέρρευσαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα στο Al Jazeera. Και κυρίως το γιατί. Αν δηλαδή το έκαναν με στόχο τη διαφάνεια, αν εξυπηρετούσαν ιδιοτελή ή άλλα συμφέροντα, αν χρηματίστηκαν, αν το έκαναν για να χτυπήσουν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ή την κυβέρνηση, αν, αν...

Ενώ για την ουσία του θέματος διεξάγονται έρευνες και αναμένονται συμπεράσματα, για το θέμα της διαρροής δημιουργήθηκε πολιτειακό θέμα γιατί η αστυνομία ζήτησε να μπει στη Βουλή για έρευνα. Τελικά η βουλή προχώρησε σε δική της εσωτερική έρευνα και προχθές ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης μαζί με τον διευθυντή της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους ανακοίνωσαν πως η διαρροή δεν έγινε από το υπηρεσιακό προσωπικό και άφησαν υπονοούμενα για κάποιον βουλευτή του οποίου οι συνεργάτες επίμονα ζητούσαν να δουν τα έγγραφα που παραδόθηκαν στη Βουλή για τις πολιτογραφήσεις και τα ονόματα που καταγράφονταν σε αυτά. Ήταν οι μόνοι που έδειξαν αυτό το ενδιαφέρον.

Μάλιστα ο Συλλούρης είπε πως δεν επρόκειτο να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή, θα μιλούσε μαζί του και θα άφηνε πάνω το κατά πόσον θα δημοσιοποιούσε το όνομα του. Χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός Omega δημοσιοποίησε το όνομα και του βουλευτή και των συνεργατών του, επιβεβαιώνοντας κάποιες φήμες που μιλούσαν για τον Γιώργο Περδίκη. Ο ίδιος ο Περδίκης βγήκε στο κανάλι και διέψευσε ότι αυτός ή οι συνεργάτες του διέρρευσαν τα έγγραφα και δήλωσε πως είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με την αστυνομία και να ερευνηθεί, ο ίδιος, οι συνεργάτες του και τα γραφεία τους. Δήλωσε ωστόσο πως άλλοι βουλευτές είναι που έκαναν και δηλώσεις στο Al Jazeera, αναφερόμενος στην Ελένη Μαύρου, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών που ήταν η μόνη από τη Βουλή που μίλησε στο κανάλι. Ωστόσο προ ημερών ο ίδιος ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε δημόσια, δυο-τρεις φορές, ότι το Al Jazeera τον προσέγγισε επανειλημμένα και αυτός αρνήθηκε μεν να τους κάνει δηλώσεις γιατί το θεωρεί εχθρικό κανάλι αλλά παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους συνεργάτες του. Δήλωσε μάλιστα πως η δική του θέση είναι ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα έπρεπε ούτως ή άλλως να δοθούν στη δημοσιότητα.

Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Περδίκη ή τους συνεργάτες του για τη διαρροή. Το γεγονός ότι αυτοί εμφανίστηκαν στα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας της Βουλής με κάποια στοιχεία που μπορεί να θεωρηθούν επιβαρυντικά, είναι μια ένδειξη και όχι μια απόδειξη.

Δημιουργούνται ωστόσο κάποια ερωτήματα για την αντίδραση του ίδιου του τέως προέδρου των Οικολόγων τις τελευταίες ημέρες. Για έναν βουλευτή που μας συνήθισε να μην σηκώνει μύγα στο σπαθί του, που με κάθε ευκαιρία φωνάζει υπέρ της λογοδοσίας και της διαφάνειας και κατηγορεί άλλους για κρυφές ατζέντες και διαπλοκή, η σιωπή για δύο ολόκληρες ημέρες, ενώ αφήνονταν σκιές για το σύνολο των βουλευτών, δεν περιποιεί τιμή. Ούτε βεβαίως αγωνιστικότητα, ούτε και πειστικότητα για όσα διακηρύσσει.

Θεωρείται σίγουρο ότι ο Περδίκης γνώριζε από την πρώτη στιγμή σε ποιον βουλευτή αναφέρονταν Συλλούρης και Σωκράτους. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν βγήκε αμέσως να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει αυτά που αναγκάστηκε να πει όταν αποκαλύφθηκε το όνομά του από το Οmega; Πόσο πειστικός μπορεί να είναι ένας βουλευτής ο οποίος ενώ κατηγορεί άλλους για αδιαφάνεια δεν φωτίζει άμεσα τις σκιές που αφήνονται για τον ίδιο και τους συνεργάτες του και προσφέρεται με καθυστέρηση να συμβάλει σε μια εν εξελίξει έρευνα; 

 

------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση