ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Θα μείνει αφάγωτο το δείπνο της Σπέχαρ; 

= ΤΡΙΤΗ 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μεγάλη σήμερα η ημέρα. Ο Νίκαρος γνωρίζει από κοντά τον Τατάρ και θα έχει μια πρώτη γεύση του ορισμού της αδιαλλαξίας. Παράλληλα στην άλλη άκρη του πλανήτη οι ΗΠΑ εκλέγουν τον νέο τους πρόεδρο και νέο πλανητάρχη. Μεταξύ των δύο μονομάχων βρίσκεται και ένας παλιόφιλος του Νίκαρου ο Μπάιντεν με πολλές ελπίδες να αναλάβει το τιμόνι της υπερδύναμης. Για το νέο πλανητάρχη όμως θα τα πούμε αργότερα.

Η συνάντηση Νίκαρου - Τατάρ θα γίνει απόψε στην κατοικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τα όσα δήλωσε ο Τατάρ για τη συνάντηση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ρομαντισμού. Παρά το ότι πρόκειται για το πρώτο μεταξύ τους τετ α τετ ο Τατάρ φάνηκε να πηγαίνει στη συνάντηση μανικωμένος για… καυγά. Έτοιμος να προωθήσει τις μαξιμαλιστικές του θέσεις, δικές του και του Ερντογάν, και να ανατρέψει όσα συμφωνήθηκαν μέχρι τώρα και κυρίως τη βάση των συνομιλιών, τη λύση ομοσπονδίας. Και όχι μόνο αυτό. Θα θέσει λέει και θέμα εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους του ενώ οι προκλήσεις από μέρους του χτυπούν κόκκινο. Ιδιαίτερα στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου την οποία άνοιξε σε πείσμα όλων των πιέσεων από διεθνείς οργανισμούς, το Συμβούλιο Ασφαλείας και του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όχι μόνο την άνοιξε αλλά την παρέδωσε κανονικά στις ορέξεις του Ερντογάν ο οποίος ετοιμάζεται για χαρωπό πικ νικ χωρίς να υπάρχει κανένας να τον εμποδίσει.

Οι ατέρμονοι μονόλογοι της εποχής Ντενκτάς μόλις έχουν επιστρέψει

Απόψε λοιπόν ο Τατάρ θα αναπτύξει στον Νίκαρο το όραμά του για το ψευδοκράτος του. Για μια λύση δύο κρατών τα οποία θα λειτουργούν το ένα δίπλα από το άλλο και χωρίς το ενοχλητικό εμπάργκο των Ελληνοκυπρίων.

Από την άλλη ο Νίκαρος θα αναφέρει στον Τατάρ ότι όσα εγκληματικά διαπράττει στην Αμμόχωστο είναι εκτός του διεθνούς δικαίου και εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενώ θα επιμείνει στην λύση ομοσπονδίας και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προγεύομαι, που λέει και ο Κύπρου Μακαριότατος, ότι το φαγητό της κυρίας Σπέχαρ θα μείνει απόψε αφάγωτο. Ότι οι εκτεταμένοι μονόλογοι της εποχής Ντενκτάς επιστρέφουν θριαμβευτικά.

Εκείνο ωστόσο που διερωτώμαι είναι η στάση που θα τηρήσει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ στην Κύπρο κυρία Σπέχαρ. Θα τοποθετηθεί άραγε; Θα πει στον κύριο Τατάρ ότι όλα αυτά που πολεμικά «διεκδικεί» καταδικάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη που την εργοδοτούν; Ότι ο προϊστάμενός της και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούν αναστροφή όσων τετελεσμένων προσπαθεί να δημιουργήσει στην Αμμόχωστο και στο Κυπριακό; Ή θα παραμείνει σιωπηλή και αμέτοχη, περιοριζόμενη στον ρόλο της οικοδέσποινας διερωτώμενη αν είχαν καλή γεύση τα φαγητά της;

Ο Κούσιος πάντως δεσμεύτηκε ότι ο Νίκαρος μετά τη συνάντηση θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό και τους δημοσιογράφους που θα αναμένουν με αγωνία τα νέα. Και πολύ καλά θα κάνει.Για να σας εξομολογηθώ την δική μου αγωνία, δεν θεωρώ πως η σημαντικότερη ενημέρωση είναι αυτή που θα κάνει ο Νίκαρος, την οποία ούτως ή άλλως θα την ακούσουμε ξανά και ξανά, αλλά αυτή της Ελίζαμπεθ προς τον Αντόνιο.

Αυτή μάλλον δεν θα την ακούσουμε ποτέ παρά το ότι είναι και σημαντική και κρίσιμη για όσα θα ακολουθήσουν με την πρωτοβουλία που ετοιμάζεται να αναλάβει ο ΓΓ...

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση