ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το παρασκήνιο με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ και το «εγιώ εν τζαι» του Μπορέλ

= ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τα... χειρότερα αποφεύχθηκαν με τον Μπορέλ και τις πρωτοβουλίες του για εν λευκώ διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να μην του δώσει το πράσινο φως που ζητούσε και τον περιόρισε στη διερεύνηση τρόπων για μείωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Γιατί ο Μπορέλ πήρε ακάλεστο στο πρόγευμα με Χριστοδουλίδη-Δένδια τον Γερμανό ΥΠΕΞ;

Πηγή μου που γνωρίζει με ενημέρωσε πως το κλίμα για τον Μπορέλ στο Συμβούλιο Υπουργών δεν ήταν και το καλύτερο αφού αρκετοί έκριναν ότι ξέφυγε και μάλιστα αρκετά από τους όρους εντολής του.

Οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας επεδίωξαν να συζητήσουν μαζί του σε ένα πιο ιδιαίτερο κλίμα τα θέματα που προέκυψαν μετά την ανατροπή που προκλήθηκε από τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. Και ιδιαίτερα τις δικές του αναφορές για πρωτοβουλίες. Γι' αυτό και διευθετήθηκε πρόγευμα εργασίας μεταξύ των τριών. Ωστόσο ο Μπορέλ φρόντισε να γίνει πρόγευμα... τεσσάρων φέρνοντας μαζί του, ακάλεστο, και τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, όπως και η Βουλγαρία και η Ρουμανία τάχθηκαν υπέρ των διαπραγματεύσεων που πρότεινε ο Μπορέλ...

Πάντως η παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ στο πρόγευμα δεν στάθηκε εμπόδιο να ειπωθούν και από τον Χριστοδουλίδη και από τον Δένδια τα παράπονα για τις δηλώσεις που έκανε, ιδιαίτερα οι αναφορές του στους Τουρκοκύπριους. Ο Μπορέλ ανέφερε διάφορες δικαιολογίες και επέμενε σε ένα... κυπριακό «εγιώ εν τζαι...». Υποστήριξε ξανά πως παραμένει δεσμευμένος στις ευρωπαϊκές αρχές και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ότι μοναδικός του στόχος είναι η αποφυγή έντασης. Δικαιολογήθηκε δε ότι οι αναφορές του «ίσως να έχουν παρεξηγηθεί» αφού αναφερόταν σε θέσεις του Τσαβούσογλου και όχι σε δικές του θέσεις.

Το γεγονός ότι δεν άναψε πράσινο φως στον Μπορέλ για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και περίπου εν λευκώ διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως ζητούσε οφείλεται τελικά στην αντίδραση μιας σειράς χωρών, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο αντέδρασαν και η Γαλλία και η Αυστρία αλλά και η Σουηδία και η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο. Κάποιες χώρες επέλεξαν να παίξουν τον ρόλο του... επιτήδειου ουδέτερου υποστηρίζοντας ουσιαστικά την προσέγγιση με την Τουρκία όπως την πρότεινε ο Μπορέλ με πρωταγωνίστρια την Ιταλία.

Το δεύτερο θετικό του χθεσινού Συμβουλίου ήταν η απόφαση για προώθηση τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εκτός από τις κυρώσεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες επεμβάσεις και προκλήσεις της.

Χριστοδουλίδης και Δένδιας συζήτησαν τα θέματα που προέκυψαν ταξιδεύοντας μαζί στο ίδιο αεροσκάφος. Ουσιαστικά ο Δένδιας φιλοξένησε τον Χριστοδουλίδη στο ταξίδι επιστροφής από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και οι δυό τους προετοίμασαν με περισσότερη λεπτομέρεια τη σημαντική συνάντηση που θα έχουν σήμερα Αναστασιάδης - Μητσοτάκης στην Αθήνα.

Ας σημειωθεί ότι ο Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα έχοντας και την επίσημα δηλωμένη απόφαση της Γαλλίας για παρουσία στις κυπριακές θάλασσες, κάτι που όπως πληροφορούμαι θα συζητηθεί «με σημαντική προοπτική ενίσχυσης και προέκτασης».

Η πηγή μου επέμεινε πως όλα τα σοβαρά θέματα με τις τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν από τους Αναστασιάδη, Μητσοτάκη και Μακρόν στο Συμβούλιο Αρχηγών με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Πάντως μια νέα, έκτακτη σύγκλιση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ευρωτουρκικά θεωρείται σίγουρη μέσα στον Αύγουστο και εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά...

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση