ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Αναμένοντας το θερμό επεισόδιο του Ερντογάν και μια δήλωση της Σπέχαρ...

= ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έτοιμος για να πάρει το αίμα του πίσω στο θέμα των οδοφραγμάτων φαίνεται ο Νίκαρος, όπως ακούω από πηγή μου που γνωρίζει. Οι παλινδρομήσεις του κατοχικού καθεστώτος και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων έχουν φέρει νευρικότητα στον Λόφο με τον Νίκαρο να δυσφορεί και να ετοιμάζει διαμαρτυρίες σε Ηνωμένα Έθνη και αλλού. «Κανονικά κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει από το πρωί της Τρίτης όταν έγινε γνωστό πως η συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί δεν επρόκειτο να εφαρμοστεί και το κατοχικό καθεστώς έθεσε επιπλέον όρους και προσκόμματα».

Οι δύο ιστορικές συμφωνίες και οι άλλες που... έρχονται.

Σύμφωνα με την πηγή μου, αυτό που αναμένεται με ανυπομονησία από κάποιους στον Λόφο, του Νίκαρου συμπεριλαμβανομένου, είναι οι αντιδράσεις, εάν υπάρξουν, της κ. Σπέχαρ...

Συναγερμό σήμαναν σε Αθήνα και Λευκωσία οι ευθείες απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως πληροφορούμαι από πηγή μου που γνωρίζει, οι απειλές του νεοσουλτάνου αν και γίνονται με πρώτο στόχο τον εντυπωσιασμό και το τουρκικό ακροατήριο σε μια δύσκολη γι' αυτόν περίοδο, αξιολογούνται ως σοβαρές. Και αυτό όχι μόνο για τον τόνο που χρησιμοποιήθηκε αλλά και για την κορύφωση και σκόπιμη κλιμάκωση των απειλών τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την πηγή μου λόγω των απειλών «έγιναν τηλεφωνήματα και μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας αλλά και με άλλες χώρες και της περιοχής και μακρύτερα».

Πηγή μου από την Αθήνα μου έλεγε πρόσφατα πως τα σενάρια για ένα θερμό, μεθοδευμένο επεισόδιο, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο εξετάζεται σοβαρά από επιτελείς και διπλωμάτες. Όπως μου ανέφερε: «Ακόμα και το ενδεχόμενο ενός... «ατυχήματος» φαίνεται να «παίζει» και πρόσθεσε: «Για όλα τα σενάρια καταρτίζονται αντι σενάρια επί χάρτου και δυναμική ελληνική απάντηση είτε η Τουρκία παραβιάσει με ερευνητικό σκάφος, είτε με γωτρύπανο την ελληνική ΑΟΖ».
Η πηγή μου κατέληξε πως «είναι σημαντικό ο Ερντογάν να αντιληφθεί πως η ελληνική απάντηση θα δοθεί και θα είναι άμεση εάν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές».

Δύο ιστορικές, όπως χαρακτηρίστηκαν, συμφωνίες απασχόλησαν χθες την δημοσιότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, παρά τους ενδοιασμούς ότι οι συζητήσεις θα τελεσφορήσουν. Με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και δίνεται μια ηχηρή απάντηση στις αιτιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε και η είδηση που σας έγραψα χθες ότι ο Δένδιας ετοιμάζει βαλίτσες για Κάιρο για συζήτηση της οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο. Μια εξέλιξη που σίγουρα θα προκαλέσει νέο παροξυσμό στον νεοσουλτάνο και δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις προκλήσεις του σε Ελλάδα και Κύπρο. Απ' όσα ακούω οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επίσης επανέρχονται «χωρίς όμως να υπάρχει, ακόμα κάτι χειροπιαστό».

Την ίδια ώρα στην Λευκωσία ανακοινωνόταν η συμφωνία με τις Βρετανικές Βάσεις για τις αναπτύξεις στο έδαφος των Βάσεων. Η συμφωνία, που σύμφωνα με ανάρτηση του Νίκαρου στο Twitter αποτελεί ιστορική εξέλιξη για τους κατοίκους που διαμένουν σε κοινότητες εντός των Βάσεων, προβλέπει την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη της γης τους επί της ίδιας βάσης με τη Δημοκρατία.

Όπως σχολίασε γνωστός πολιτικός: «πρόκειται για ουσιαστική συμφωνία που θα προσφέρει τεράστιο όφελος στους κατοίκους των Βάσεων ενώ παράλληλα δηλώνεται και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων που αγγίζουν τις συμφωνίες για ίδρυση του κυπριακού κράτους». Σημείωσε ωστόσο πως: «Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία της συμφωνίας, πραγματικός ήρωας θα είναι ο Πρόεδρος που θα υπογράψει τη συμφωνία με την οποία οι Βρετανικές Βάσεις θα μας αποχαιρετήσουν για πάντα και θα δοθούν όλα τα εδάφη στους Κύπριους για αξιοποίηση όπως αυτοί θέλουν».

ΚΟΥΙΖ: Σε ποιο μεγάλο κόμμα το ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές του 2021 έχει σχεδόν κλείσει αλλά όχι και οι κόντρες μεταξύ υποψηφίων και... δελφίνων;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

όντως ένα θερμό επεισόδιο είναι αυτό που μας έλειπε...

Αρμαγεδών

Τελικά το κράτος μας δίνει την δέουσα σημασία για την ενίσχυση της άμυνας; Γιατί το θερμό επεισόδιο θα γίνει και δεν θα έρθουν οι Ισραηλινοί η οι Αιγύπτιοι να μας σώσουν ούτε καν οι Έλληνες που θα έχουν το Αιγαίο να ανησυχούν.

Leon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση