ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από το lock down στο knockout

= ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σε μια διαφορετική χώρα ξύπνησαν σήμερα οι Κύπριοι. Τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση εξαιτίας του κορωνοϊού, το λεγόμενο lock down αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα μας. Τον τρόπο που δουλεύουμε, που κινούμαστε, που επικοινωνούμε. Σε μια άλλη περίπτωση θα έπρεπε να είχε ξεσπάσει επανάσταση από τη λήψη τέτοιων περιορισμών που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αντικρίζει τα σκληρά μέτρα χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Πολλοί, μάλιστα, ζήτησαν αυτόβουλα την επιβολή της, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, υπογράφοντας σχετική δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως λύση ανάγκης και αναγκαίο κακό για προστασία της δημόσιας υγείας. Ως θέμα ζωής και θανάτου, όπως από επίσημα χείλη ακούσαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Γι’ αυτό και κάποιοι, λίγοι, που σήκωσαν παντιέρα και άρχισαν να διαμαρτύρονται για περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντικρίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων με αδιαφορία και το αίτημά τους για διάλογο επ’ αυτού παίρνει αναβολή για «όταν θα έχουμε την πολυτέλεια να το πράξουμε», όπως δήλωσε και ο γενικός εισαγγελέας. Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να συζητάς για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν καλείσαι να προστατεύσεις την ανθρώπινη ύπαρξη, την ίδια την ζωή των ανθρώπων από ανεύθυνες συμπεριφορές και σε έκτακτες καταστάσεις.

Γινόμαστε εθελοντές και συντασσόμαστε χωρίς όρους για τη μεγάλη μάχη.

Μας το είπαν και μας το ξαναείπαν: βρισκόμαστε σε πόλεμο... Τα σκληρά μέτρα λήφθηκαν σε μια στιγμή που ανακοινώθηκαν παράλληλα και τα περισσότερα κρούσματα από τον κορωνοϊό. Και αυτή ίσως να μην ήταν η πιο ανησυχητική είδηση των τελευταίων δύο ημερών. Πιο ανησυχητικά ήχησε στ’ αφτιά μας η είδηση ότι ο κορωνοϊός χτύπησε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου ακόμα και το τελευταίο που είχε μείνει αλώβητο, αυτό της Λάρνακας. Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δέχθηκε δύο επιθέσεις του ιού και χρειάστηκε να κλείσει, είτε ολόκληρο, είτε κάποιες μονάδες, το ίδιο συνέβη και με το νοσοκομείο Λεμεσού και βεβαίως της Πάφου, το οποίο επίσης έκλεισε και η κατάσταση φαίνεται να είναι η χειρότερη. Σε αυτό το νοσοκομείο 120 λειτουργοί υγείας βρέθηκαν εκτός υπηρεσίας σε προληπτική καραντίνα, ενώ 23 λειτουργοί νοσούν λόγω κορωνοϊού. Παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί ο ιός όχι μόνο δεν κάμφθηκε αλλά σήκωσε κεφάλι.

Έχει απλώσει πλοκάμια στις πιο ζωτικές υπηρεσίες άμυνας και επίθεσης του κράτους, στα οχυρά μέσα από τα οποία θα δοθεί η πιο αποφασιστική η μάχη. Και τα έβαλε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα νοκ άουτ, προσβάλλοντας τους στρατιώτες, τους λοχαγούς ακόμα και κάποιους στρατηγούς πριν καλά, καλά αρχίσουν την μάχη. Πριν καλά, καλά καταλάβουν τι συμβαίνει. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλο και περισσότεροι διερωτούνται «τι συμβαίνει με τα νοσοκομεία» και πως «μπορούμε να δώσουμε τον πόλεμο όταν έχουμε χάσει την πρώτη γραμμή άμυνας και επίθεσης;». Και ενώ δεν είναι η ώρα της μουρμούρας και της εύκολης κριτικής, η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ώρες και μέρες να δείξει με έργα ότι έχει στελεχώσει τα παροπλισμένα οχυρά της πρώτης γραμμής και ότι μπαίνει ξανά, δυναμικά στη μάχη. Ότι έχει προετοιμάσει τις εφεδρείες και ετοιμάζεται για τη μάχη των μαχών.

Μας το έχουν πει πλειστάκις και τα πιο επίσημα χείλη: Πρόκειται για πόλεμο. Βλέπουμε την τραγωδία που συμβαίνει αλλού και το αντιλαμβανόμαστε. Παρακολουθούμε τον πόνο που έφερε ο αόρατος εχθρός γι’ αυτό και οικειοθελώς ανταποκρινόμαστε στον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Και τασσόμαστε δίπλα από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, στηρίζοντας τα σκληρά και ανελεύθερα μέτρα. Από τον τελευταίο πολίτη μέχρι ολόκληρη την πολιτική ηγεσία παραμερίζουμε πολιτικές διαφωνίες, διαμάχες και μουρμούρα. Γινόμαστε εθελοντές και συντασσόμαστε χωρίς όρους για τη μεγάλη μάχη. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέδιο, ότι οι στρατηγοί βρίσκονται ακμαίοι στη θέση τους και πως οι εφεδρείες ετοιμάζονται. Είπαμε, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Το κατανοήσαμε. Αλλά θέλουμε να τον κερδίσουμε. Για να ξανακερδίσουμε τις ελευθερίες μας, το αύριο, τη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση