ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από τον Κένεντι στον Τραμπ και από τον Μακάριο στον Healthy

= ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σημαντική και σημαδιακή κρίνεται η επίσκεψη του Μάρσαλ Μπίλινγκσλι σήμερα και αύριο στη Λευκωσία. Ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για αντιμετώπηση θεμάτων οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας έρχεται, όπως αναφέρεται, για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διασφαλίσει ότι η Κύπρος έχει ένα ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κάποιοι θεωρούν πως η επίσκεψη μπορεί να κρύβει και παγίδες, όπως την άσκηση πίεσης για κυρώσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις που ενδεχομένως να επηρεάζουν συμφέροντα της Κύπρου. Άλλοι θεωρούν πως αποτελεί επιβεβαίωση της πρωτοφανούς συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ του κουνουπιού Κύπρου και του Ελέφαντα ΗΠΑ με κανόνες αμοιβαιότητας και ισότητας. Κάποιος παλιός πολιτικός σχολίαζε χθες με τους ώριμους φίλους του σε γνωστό λόμπι της πρωτεύουσας, ότι "έχει από τον καιρό του Μακαρίου και του Κένεντι να δούμε αυτή την προσέγγιση Κύπρου - ΗΠΑ. Έστω κι αν οφείλεται στην αναδιάταξη των συμφερόντων των ΗΠΑ ίσως αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε έστω και τώρα την πολιτική του Λυσσαρίδη για τα εμπλεκόμενα". Άλλος της παρέας διερωτήθηκε αν η προσέγγιση αυτή θα φέρει μόνο θετικά ή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τα αρνητικά και τις αντιδράσεις από "άλλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, όπως οι Ρώσοι".

Και ενώ πυκνώνουν οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο και οι συναντήσεις με Κύπριους ομολόγους τους κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου, κάποιοι εργάζονται πυρετωδώς για τη συνάντηση όλων των συναντήσεων. Αυτή που θα επισφραγίσει τη Άνοιξη στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Δηλαδή τη συνάντηση του Healthy με τον πλανητάρχη, παραπέμποντας σε εικόνες του Ιουνίου του 1962 όταν ο Μακάριος κλήθηκε από τον Κένεντι στην Αμερική όπου και έγινε δεκτός με τιμές.
Από τον Λόφο γίνεται βεβαίως ξεκάθαρο πως "για μας είναι αρκετή και μια απλή συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τις βαρύνουσες δηλώσεις και τις φωτογραφίες που θα την συνοδεύσουν".

Για να επανέλθουμε στην επίσκεψη Μπίλινγκσλι, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με τον Χάρη και τον Χριστοδουλίδη θα δει και τον νεοδιορισθέντα Κωνσταντίνο Ηροδότου. Αναμένεται να ζητήσει πιο στενή συνεργασία της Κύπρου για την καταπολέμης της νομιμοποίησης εσόδων από την τρομοκρατία και παράνομες δραστηριότητες και ενίσχυση της διαφάνειας. Ειδικά το τελευταίο είναι πάγιο αίτημα και των ιθαγενών...

Την έκθεση του Γκουτέρες αναλύουν από χθες όλα τα στρατόπεδα του εσωτερικού μετώπου. Κάποιοι αναζητούν επιχειρήματα για στοχευμένες επιθέσεις και κάποιοι σημεία για να τις αντικρούσουν.
Αληθεύει ότι ο ΓΓ Γκουτέρες άφησε εκτός της έκθεσής του μια πρόταση που όντως υπέβαλε η απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ για νέα συνάντηση όλων των πλευρών στη Γενεύη; Μήπως πρόκειται για την πρόταση που προανήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και την επέκρινε ως "πρόταση φάντασμα" το ΑΚΕΛ;
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, η πρόταση σκόνταψε στους Τούρκους που δεν είδαν με καλό μάτι την εισήγηση για συμμετοχή στην εν λόγω προπαρασκευαστική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη δική τους... αδιαθεσία για νέες συναντήσεις πριν από τον Ιούνιο.

Μεγάλο άγχος επικρατεί σε κάποια κόμματα για τα ποσοστά που θα ανακοινωθούν απόψε στη δημοσκόπηση που θα παρουσιάσει το ΡΙΚ. "Κάποιοι αγωνιούν πολύ γιατί υποψιάζονται τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός τους, κάποιοι επειδή δεν γνωρίζουν τις θα ανακοινωθεί και κάποιοι ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν. Και μάλιστα από πρώτο χέρι και άμεση ενημερώση", μου είπε μια πηγή...

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X