ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η αγρυπνία για τα νομοσχέδια και η Ολομέλεια εξπρές

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μαραθώνια αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Ζέτα και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου με τα κόμματα για τα νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Άρχισαν στις 6.00 το απόγευμα και τελείωσαν μετά τα μεσάνυχτα!

«Ήταν σαν μια αγρυπνία, κουραστική, πιεστική αλλά αναπόφευχτη» όπως τη χαρακτήρισε κάποιος από τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας πως «ήταν φανερή από όλους τους εμπλεκόμενους η συγκατάβαση και η έγνοια για συνεργασία και στήριξη των πολιτών». 

Η πρόβλεψη είναι πως τα νομοσχέδια θα εγκριθούν στην ολότητά τους

Όπως είπε, οι τηλεπαριστάμενοι συζήτησαν «όσο πιο νηφάλια μπορούσαν» τα νομοθετήματα που ξεπερνούν σε αριθμό τα δέκα και προβλέπουν «ενίσχυση των εισοδημάτων, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, τη στήριξη επιχειρήσεων και τραπεζών» ενώ κάποιοι εκφράστηκαν με θετικά λόγια για το έργο που παρουσίασαν οι υπουργοί η Κεντρική Τράπεζα και την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα με την οποία έδρασαν.

Από τα κόμματα συμμετείχαν στη χθεσινή, δεύτερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών και του Διοικητή της Κεντρικής ο Αβέρωφ Νεοφύτου από τον ΔΗΣΥ, οι Στεφάνου, Δαμιανού, Πολυκάρπου από το ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ, οι Διομήδους, Σολομωνίδης, Ψαράς από την ΕΔΕΚ, ο Λιλλήκας από τη Συμμαχία Πολιτών, ο Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη, ο Περδίκης και η Ξάνθου από τους Οικολόγους, οι Γεάδη και Παπαγιάννης από το ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου.

Ωστόσο δεν ήσαν όλα ρόδινα στην τηλεδιάσκεψη. Υπήρξαν και αντιδράσεις από κόμματα για συγκεκριμένες πρόνοιες στο πακέτο μέτρων και ζητήθηκαν και επεξηγήσεις και προσθήκες. Πάντως με τις προσθήκες που έγιναν αποδεκτές φαίνεται πως μια πρώτη ομοφωνία έχει επιτευχθεί. Η πρόβλεψη είναι πως τα νομοσχέδια θα εγκριθούν στην ολότητά τους, είτε με ομοφωνία, είτε με μεγάλη πλειοψηφία για κάποια από αυτά.

Όπως μαθαίνω ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αναστολή δόσεων προς τις τράπεζες για εννέα μήνες και για τα δύο δισεκατομμύρια που θα παραχωρηθούν στις τράπεζες με μορφή εγγυήσεων για παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων αλλά και για τα θέματα στήριξης των μισθωτών και των αυτοτελώς εργαζομένων.

Αρκετοί από τους προαναφερόμενους θα συμμετέχουν, όπως μαθαίνω και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία θα εξετάσει τα νομοσχέδια και θα τα προωθήσει στην Ολομέλεια για να εγκριθούν σε μια συνεδρία εξπρές. «Και όταν λέμε εξπρές εννοούμε μερικών λεπτών, μόνο για να αναγνωστούν οι τίτλοι των νομοθετημάτων και να ληφθεί η έγκριση της Βουλής» έλεγε χθες πολιτικός αρχηγός φανερώνοντας την παράδοξη κατάσταση που βιώνει και η Βουλή με τα μέτρα για περιορισμό του κορωνοϊού. 

Όπως ακούω αν και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρώσει σχετικά γρήγορα τη διαδικασία, αφού αρκετή δουλειά έγινε κατά τη χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα για τον τρόπο που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια. 

Και σήμερα ακόμα το πρωί πολιτικός αρχηγός έλεγε πως δεν γνωρίζει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τη σύγκληση της Ολομέλειας και ότι αναμένονται οδηγίες μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Το πιθανότερο είναι η σύγκληση της Ολομέλειας να γίνει με τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που προνοεί το Σύνταγμα και βεβαίως με τη λήψη όλων των μέτρων προφύλαξης. 

Βουλευτές εξέφραζαν τις τελευταίες ημέρες προβληματισμό για τους κινδύνους που πιθανόν να εγκυμονεί η μετάβασή τους στο κτίριο της Βουλής και διερευνούσαν το ενδεχόμενο να τεθούν από τα κόμματα κριτήρια για το ποιοι θα επιλεγούν και τελικά θα παραστούν στην Ολομέλεια.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X