ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η ανακωχή του κορωνοϊού και ο παρ’ ολίγο ανασχηματισμός

= ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μικρή ανάπαυλα στην κόντρα με τον Νίκαρο επέλεξε το ΑΚΕΛ μετά την επέλαση του κορωνοϊού.

Η κριτική στην κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους και με αναφορές σε «ρατσιστικές και φασιστικές» πρακτικές από πλευράς του ΑΚΕΛ μπήκε στο συρτάρι, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσαν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Και αυτό βεβαίως είναι κάτι που τιμά το ΑΚΕΛ, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. τα οποία δείχνουν, προς το παρόν, διάθεση συνεργασίας και συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση.
Και μετά ήρθε το διάγγελμα...

Η άνοδος του Τατάρ ήταν μια παράπλευρη απώλεια από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Είναι αλήθεια πως οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν σχετικά ήπιες στην τρίτη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Νίκαρος. Τουλάχιστον οι αρχικές. Και βεβαίως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση από αυτό που ο λαός επανειλημμένα ζητάει από τον πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς για ενότητα και από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων «σαν μια γροθιά».

-Μήπως ο Νίκαρος να άρπαζε την ευκαιρία και να δεχτεί τις προσκλήσεις - προκλήσεις από τον Νικόλα αλλά και άλλους για ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τις επιπτώσεις από το πλήγμα του κορωνοϊού;

Ας τους καλέσει στο Προεδρικό ακόμα και με μάσκες. Θα αποτελέσουν ιδανικό εξώφυλλο για τη μάχη που δίνει ενωμένη η Κύπρος ενάντια στον κορωνοϊό που μας άλλαξε τα φώτα, την καθημερινότητα και τη ζωή.
Ο κορωνοϊός πάντως δεν έφερε τα πάνω κάτω μόνο στη δημόσια υπηρεσία και στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον Λόφο. Όπως ακούω από πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο, το Προεδρικό τις τελευταίες ημέρες έμοιαζε με άδειο φρούριο. «Η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν καταθλιπτική. Καμιά ζωντάνια και ελάχιστες παρουσίες», όπως μου την περιέγραψε και πρόσθεσε: «Έχει από τον καιρό του Μακαρίου να δω τέτοια εικόνα ερήμωσης. Θα μου πείτε αυτά και χειρότερα συμβαίνουν στα Malls, δεν θα συμβούν στο Προεδρικό;».

Η πηγή μου όμως μου είπε και άλλα πιο ενδιαφέροντα. Όπως το ότι ο κορωνοϊός μετάθεσε και τον μίνι ανασχηματισμό που φέρεται να προγραμμάτιζε ο Νίκαρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου μετέφερε, υπήρχε το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό δύο τουλάχιστον μελών του Υπουργικού, πράγμα που μετατίθεται για πιο... ζεστές εποχές. «Να περάσει ο κορωνοϊός και βλέπουμε. Καλόν Ιούνιο» μου είπε.

Μου αποκάλυψε πως στα πλάνα του Νίκαρου υπήρχε η αντικατάσταση του Γιώργου Λακκοτρύπη με νεαρή γυναίκα. Μάλιστα, υπήρχε η σκέψη για ένταξη στο Υπουργικό και άλλης μιας γυναίκας. Και αυτό μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε το Προεδρικό για τον παραγκωνισμό των γυναικών στο τελευταίο Υπουργικό. Η μία γυναίκα θα αναλάμβανε νέο χαρτοφυλάκιο στο Υπουργικό, μεταφερόμενη από άλλο σημαντικό πόστο. Κάποιος μάλιστα μου σφύριξε πως δεν αποκλειόταν και μία τρίτη γυναίκα να αντικαθιστούσε αυτή που θα μεταφερόταν όταν άνοιγε ο δρόμος με την αποχώρηση Λακκοτρύπη. Ό,τι και να σκεφτόταν ο Νίκαρος είναι πια παρελθόν μέχρι να καταλαγιάσει η μπόρα και η νέα κρίση. Κανείς δεν ξέρει εάν τα σενάρια θα επανέλθουν. Ούτε καν ο Νίκαρος...
Κάποιοι, μάλλον κάποιες, θα έχουν περισσότερη αγωνία από όλους να τελειώσει το συντομότερο η περιπέτεια με τον κορωνοϊό... Η απόφαση για τη δεύτερη δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό, στην πολύωρη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρξε όπως έμαθα ιδιαίτερα κοπιαστική για πολλούς. Και για τον ίδιο τον Νίκαρο. Όχι μόνο για την κωδικοποίηση των μέτρων, τις συνέργειες και τις συνέπειες που θα είχαν, αλλά και για την ενημέρωση όσων διαμαρτυρήθηκαν την πρώτη φορά ότι έμαθαν τα μέτρα από τον Τύπο. Τουλάχιστον ο Αβέρωφ αυτή τη φορά γνώριζε και μάλιστα καλά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Για αυτό και τις στήριξε με σθένος...

Ενημέρωση έκανε ο Νίκαρος και στον Ακιντζί αναγνωρίζοντας από τη μία την ανάγκη για συνεργασία, αφού ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται και συμβάλλοντας από την άλλη στην ισχυροποίηση της θέσης του Ακιντζί, αφού όλες οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για προβάδισμα του Τατάρ. Ήταν κι αυτή μια παράπλευρη συνέπεια από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων που ορισμένοι τη θεωρούν ασυγχώρητη...

Όπως μαθαίνω συναγερμικές και ακελικές δυνάμεις προβαίνουν τελευταία σε διαβήματα πανταχόθεν με στόχο να υποδειχθεί ότι η εκλογή στα Κατεχόμενα υποψηφίου που αρνείται ομοσπονδία θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Από όσα ακούω για κάποιους αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα μετά τον κορωνοϊό και δεν πρόκειται να το λένε μόνο μεταξύ τους. Σύντομα, αναλόγως και των εξελίξεων με τον κορωνοϊό και την ημερομηνία διεξαγωγής των λεγόμενων εκλογών στα Κατεχόμενα, θα έχουμε εξελίξεις.

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολύ γνωστός βουλευτής πολύ γνωστού κόμματος πολιορκείται από άλλο κόμμα για τις επόμενες βουλευτικές;

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση