ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η απόφαση του Ανωτάτου και το εφιαλτικό σενάριο 

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι στραμμένα σήμερα τα μάτια και τα αυτιά όλων. Ειδικά της κυβέρνησης και των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των κομμάτων και κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη, αφού αναμένεται μια άκρως σημαντική απόφαση. Πρόκειται για την πολυ αναμενόμενη τοποθέτηση του Ανωτάτου στις εφέσεις που καταχωρήθηκαν κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηριου για τις αποκοπές των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Ως γνωστό το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε πριν από ένα χρόνο ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες βάσει των οποίων έγιναν οι αποκοπές μισθών και μειώσεις συντάξεων του δημόσιου τομέα μετά την κρίση του 2013.

Θα ισοδυναμεί με οικονομική βόμβα στα ήδη βομβαρδισμένα ταμεία του κράτους...

Σήμερα που βιώνουμε ανάλογη και πιθανότατα πολύ χειρότερη οικονομική κρίση από το 2013 μια δικαίωση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων τρομάζει πολλούς. Η πιθανότητα να έχει να χειριστεί το υπουργείο Οικονομικών μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί τρόμο σε κάποιους, λόγω κυρίως των τεράστιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη διαχείριση της κρίσης για τον κορωνοϊό.

Όπως έλεγε χθες άτομο που ασχολήθηκε πολύ με το θέμα: «ενδεχόμενη δικαίωση τους που θα συνεπάγεται με επιστροφή των αποκοπών θα ισοδυναμεί με οικονομική βόμβα στα ήδη βομβαρδισμένα ταμεία του κράτους». 

Ένα τέτοιο σενάριο προβάλλει εφιαλτικό αφού ενδέχεται το κράτος να κληθεί σε άμεση επανόρθωση των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή την άμεση επιστροφή όσων αποκοπών έχουν γίνει, κάτι που πρακτικά θα σημάνει ότι τινάζεται στον αέρα ο όποιος οικονομικός προγραμματισμός έχει γίνει. 

Απ' όσα ακούω η κυβέρνηση έχει κάνει προεργασία για τον χειρισμό των «όποιων εξελίξεων». Πηγή μου που γνωρίζει με ενημέρωσε πως επί τούτου υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» με τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και τη Βουλή και «κάποια κομματικά επιτελεία».

Το θέμα απασχόλησε και απασχολεί και όλα τα κόμματα. Όπως μαθαίνω «κάποιοι αθκιασεροί» έχουν έτοιμες δηλώσεις, είτε η απόφαση είναι θετική, είτε αρνητική.  

Η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι...

Άγχος για τον επαναπατρισμό των Κυπρίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό έχει καταλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας. Όπως μαθαίνω η διαχείριση του θέματος απαιτεί τεράστια προσπάθεια και συντονισμό πολλών υπηρεσιών, πέραν των δύο υπουργείων. 

Οι χιλιάδες των εγκλωβισμένων στο εξωτερικό είναι αρκετές και η επιστροφή τους με συντονισμένο τρόπο ενδέχεται να διαρκέσει για μήνες. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν και στα οποία εργάζονται επισταμένα αρκετοί λειτουργοι. Πρώτο: να γίνει ο επαναπατρισμός τους σχετικά έγκαιρα με τη σωστή προτεραιότητα για συγκεκριμένες ομάδες και χωρίς παρατράγουδα και το δεύτερο: να μην υπάρξουν διαρροές ασυμπτωματικών κυρίως φορέων του κορωνοϊού, ιδιαίτερα από νεαρά πρόσωπα κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους και διαμονή τους σε δεκαπενθήμερη καραντίνα.  

Είναι τα δύο διλήμματα που υπήρχαν εξαρχής στην κυβέρνηση και που τώρα ήρθε η στιγμή να τα αντιμετωπίσει.

Ο χειρισμός τους θα κρίνει πολλά, αφού και η αντιπολίτευση βρίσκεται σε θέση μάχης με έντονα κριτική διάθεση ενώ και οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι και οι συγγενείς τους ασκούν αφόρητες πιέσεις. 

-Αληθεύει πως υπήρχαν ελπίδες για χορηγίες στο θέμα του επαναπατρισμού ασθενών και φοιτητών που ξέμειναν στο εξωτερικό αλλά έχουν διαψευστεί; 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικές ασφαλισεις κλπ ώσπου να πεθάνουν και αφήστε τους άλλους να ψοφήσουν... ζωή χαρισάμενη...

Αρμαγεδών

Όπιου δεν του αρέσει η απίφαση μπορεί να παραιτηθεί και να πάει στον ιδιωτικό τομέα να διαπρεύσει....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X