ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η επανίδρυση του Συνεργατισμού και η τριμερής της οργής

= ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σημαντικές εξελίξεις έρχονται στις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις. Όπως μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή, στα τέλη Οκτωβρίου και κυρίως εντός Νοεμβρίου, θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις αλλά και επισκέψεις. Και δεν θα αφορούν μόνο την ενέργεια αλλά και την άμυνα και την οικονομία.

Ο Healthy Nic και η συνοδεία του στη Νέα Υόρκη έκαναν όντως αρκετή δουλειά γι’ αυτό, με τη βοήθεια πάντα και επιφανών στελεχών της ομογένειας. Ο δε ΥΠΕΞ λειτούργησε και λίγο ως τζόκερ... Η μάνταμ του Φούλη με πληροφόρησε πως και ο Μεγάλος Αρχηγός έβαλε το χεράκι του, με επαφές και στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, «ιδιαίτερα με τις γνωριμίες του με το ελληνικό αλλά και το εβραϊκό λόμπι» μου ανέφερε. «Εξάλλου δεν μπορούσε να λείπει ένας αρχηγός από τον χώρο που λαμβάνονται αποφάσεις για το αύριο στο οποίο προορίζεται να πρωταγωνιστεί», συμπλήρωσε, με πολλά υπονοούμενα.

Αντιδράσεις ακούω ότι σημειώνονται για την πρόταση Κουλία που προωθεί ο Συλλούρης περί επανασύστασης του Συνεργατισμού από τα «γερά πορτοφόλια» των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αντιδράσεις, όπως μου ανέφερε άτομο που γνωρίζει σημειώνονται σε δύο επίπεδα: Και από οργανωμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων αλλά και από ιδιώτες. Και έχουν όλοι ένα κοινό επιχείρημα που διατυπώνεται υπό μορφή ερωτημάτων: «Γιατί να πάμε μέσω των πολιτικών να επανιδρύσουμε τον Συνεργατισμό, αφού αυτοί δεν εργάστηκαν για να τον κρατήσουν ζωντανό και υγιή; Ποιος θα εμπιστευτεί μια κατάσταση που κατευθύνεται από τη Βουλή ή ακόμα και από την κυβέρνηση μετά από όλα όσα έχουν συμβεί; Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;».

Μάλιστα, κάποιος υψηλόβαθμος σε συντεχνία του δημοσίου υποστήριξε δημόσια: «Αν θέλουμε δική μας τράπεζα έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση και το χρήμα να την κάνουμε και μόνοι μας». Ειρωνικά σχόλια για την πρόταση ακούστηκαν και από βουλευτή. Όπως υποστήριξε: «η Βουλή όφειλε να δράσει πριν από χρόνια όχι τώρα» και «ποιους θα πείσουμε τώρα, αφού ο Συνεργατισμός έχει ταυτιστεί με τη διαφθορά και την κομματική διαπλοκή; Μήπως να δούμε πρώτα πόσα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και βουλευτές έχουν κόκκινα δάνεια και μετά να πείσουμε τις οργανώσεις των δημόσιων υπαλλήλων να ξαναχτίσουν τον Συνεργατισμό».

Από το κοινοβούλιο, πάντως, μαθαίνω ότι ο Συλλούρης είναι απτόητος και πρόκειται να έχει συναντήσεις για το θέμα. Θέλει λέει να αφήσει κάτι σημαντικό πίσω του. Επιπλέον, μαθαίνω ότι και το ΑΚΕΛ επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στην επανίδρυση του Συνεργατισμού και παραγγέλνει μελέτη σε ειδικό. Η κυρία Γιαννούλα, που ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους τους ΑΚΕΛ, μου αποκάλυψε πρόσφατα πως στα πλάνα του κόμματος είναι να αρχίσει κοινωνικό διάλογο για το θέμα.

Πάντως, την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε ξανά, πανηγυρικά, το «μαζί τα φάγαμε» στον Συνεργατισμό. Οι καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή έφεραν στην επιφάνεια όχι μόνο τα δανεικά και αγύριστα που δόθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα αλλά και κάποια άλλα δάνεια-μαμούθ λίγο πριν κατέβει ο διακόπτης. Σε 700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που έδωσε ο Συνεργατισμός λίγο πριν κλείσει. «Μεταξύ άλλων 9 εκατ. πήρε η Logicom, ενώ δόθηκαν 23 εκατ. σε ξενοδοχείο στην Αμμόχωστο, 19 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστική εταιρεία και 13 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ξενοδοχείων»! Λέτε αυτές οι αποκαλύψεις να προκάλεσαν την έμπνευση για επανασύστασή του;

 

Έχουμε δει πολλές φωτογραφίες με «καππακωτές ττόκες» αλά Βασιλείου από τις τριμερείς, και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ και με την Ιορδανία. Και τις χωνεύουμε... Ωστόσο, η φωτογραφία από μια άλλη, εσωτερική και πολύ χαρούμενη, κατά σύμπτωση τριμερή, με τους Χαμπιαούρη, Ιωνά και Ζαχαρία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ήταν λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των δύο μαθητών που είχαν απαχθεί και οι τρεις αξιωματούχοι με την Κλέλια παραδίπλα φωτογραφήθηκαν με ύφος εφήβων των οποίων η ομάδα μόλις πήρε το πρωτάθλημα. Όπως σχολίασε πολιτικός της συγκυβέρνησης: «Είναι αντιληπτή η ανακούφιση του Χαμπιαούρη μετά από μήνες άγχους και του Ιωνά μετά το φιάσκο με τον παιδεραστή και τον αστείο χειρισμό από μέρους του, ακόμα και η πίεση του Ζαχαρία με όσα βγήκαν τελευταία στη φόρα κατά αστυνομικών. Το να ποζάρουν όμως ως τσάμπα μάγκες για μια υπόθεση που ξεκαθάρισε από πολίτες και αστυνομικούς ξεπερνά κάθε πολιτική και άλλη φαντασία. Και μας προσγειώνει ανώμαλα στην κυπριακή πολιτική πραγματικότητα». 

 

  

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός αναμένει με αδημονία την επιστροφή του Healthy Nic στη Λευκωσία; Αληθεύει ότι έχει έτοιμες δύο ανακοινώσεις για να τον... υποδεχθεί;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση