ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:19
 

#PoliticsBlog Η ευχή του Αβέρωφ, η πρόταση του Τσαβούσογλου και ο θείος Σαμ

= 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Οι φόβοι όσων ανησυχούσαν για το ταξίδι αστραπή του Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Οι τουρκικές εκλογές και οι εσωτερικές πιέσεις, έφεραν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδονται από τα Κατεχόμενα, την τουρκική αντεπίθεση με πρόταση για συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε και ένταση στις επαφές του στα Κατεχόμενα γι’ αυτό και δεν έγιναν δηλώσεις με τον Ακιντζί. Σύμφωνα με πηγή μου από την κατεχόμενη Λευκωσία ο Τσαβούσογλου μετέφερε και πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τους υδρογονάνθρακες με επιθετικές μάλιστα διεκδικήσεις. Οι θέσεις του Τσαβούσογλου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα κατά τις επαφές που θα έχει στον ΟΗΕ και με τον Γκουτιέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο νέος πονοκέφαλος που έφερε ερχόμενος παράνομα στην Κύπρο δεν θα περάσει εύκολα, ούτε με παυσίπονα.


Την έκπληξη έκανε, ξανά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές. Υποστήριξε ξεκάθαρα τον Ερντογάν με την τηλεοπτική του δήλωση: «Να ευχόμαστε τα σημερινά υψηλά του ποσοστά να διατηρηθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών». Ήταν μια δήλωση η οποία προκαλεί ήδη μεγάλες συζητήσεις. Τη θέση του Αβέρωφ αν και την ασπάζονται πολλοί από δεξιά μέχρι αριστερά, κανένας άλλος δεν είχε τα κότσια να βγει και να τη διατυπώσει δημόσια.

Ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη κομμάτων υποστηρίζουν πως αν χάσει την εξουσία ο Ερντογάν «τα πράγματα για την Κύπρο και την Τουρκία μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα». Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο νεοσουλτάνος όταν επιβεβαιωθεί ξανά η δύναμη και η κυριαρχία του. Η Μάνταμ του Φούλη πάντως διατύπωσε άλλη μια φορά τον θαυμασμό της για την τόλμη του Αρχηγού.

Σας έγραφα τις προάλλες – και το αναμετέδωσαν πήραν και άλλα ΜΜΕ – ότι η κρίση στην εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο έχει κάποια βαθύτερα αίτια. Τόσο βαθιά που φθάνουν μέχρι τις αρχιεπισκοπικές εκλογές εάν και όταν αυτές γίνουν. Δεν πέρασαν πολλές ώρες και ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος με επιβεβαίωσε… πανηγυρικά. Όχι με γενικότητες και αοριστολογίες αλλά πολύ συγκεκριμένα και με ονόματα. Όπως είπε, όσοι διέρρευσαν τα πρακτικά για τον ιερέα στην υπόθεση Φραντζή «ήθελαν να με πλήξουν επειδή ξέρουν πως είμαι ο πνευματικός πατέρας του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος είναι μορφωμένος άνθρωπος, με βάθος, με έργο γόνιμης εκκλησιαστικής κοινωνικής και εθνικής δράσης.

Πλήττοντας λοιπόν τον Νικηφόρο αφαιρούν από τον Ησαΐα ένα γερό στήριγμα». Είπε ακόμα ότι δεν τον ενδιαφέρει πια ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μη σπιλώνεται το όνομα και η υπόληψή του. Τον μητροπολίτη Κύκκου ενόχλησε ιδιαίτερα η αναφορά της λέξης «συγκυλισμός» που του αποδόθηκε στα πρακτικά που διέρρευσαν.

Πέραν από το κωμικοτραγικό του πράγματος, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Συνοδικών παραμένουν, το ίδιο και οι τρεις φατρίες για τις οποίες σας έγραψα τις προάλλες: Του Αρχιεπισκόπου, του Λεμεσού Αθανάσιου και του Κύκκου Νικηφόρου.

Οι δημοσιογράφοι πάντως αδημονούν για έναν αντίλογο στα όσα υποστηρίζει ο Νικηφόρος. Όπως έλεγε προχθές συνάδελφος: «Μόνον έτσι θα γίνουν αποκαλύψεις και θα μάθουμε τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ιεράς Συνόδου».


Μεγάλη είναι η συζήτηση που άναψε στο ΑΚΕΛ για το μέλλον της Ομόνοιας και τον συνδυασμό που θα την αναλάβει. Όπως μου είπε η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στην Εζεκία Παπαϊωάννου, στα ρετιρέ του κόμματος διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις. Οι μεν υποστηρίζουν πως με το «ζεστό χρήμα» θα ξελασπώσει η ομάδα και οι δεν πως ο θείος Σαμ εξαγοράζει την «αθλητική ιστορία της αριστεράς». Άλλοι θεωρούν πως ο συνδυασμός που θα αναλάβει την ομάδα θα πρέπει να είχε προηγούμενη εμπλοκή και γνώση των προβλημάτων και άλλοι ευνοούν τον συγκερασμό προτάσεων. Όπως μου είπε η κυρία Γιαννούλα υπάρχει και μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος που υποστηρίζει ότι όσοι θα πάνε να ψηφίσουν θα πρέπει να γνωρίζουν καλά όλες τις προτάσεις αλλά και τα άτομα που ηγούνται και την ιστορία τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μου έκανε η κυρία Γιαννούλα η υπόθεση βρίσκεται σε τελική ευθεία με το ξεκαθάρισμα των προτάσεων να γίνεται στις 24 Απριλίου και την οριστική λύση στις 2 Μαΐου στην εκλογική συνέλευση. «Εάν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει οριστική λύση» κατέληξε.

ΚΟΥΪΖ: Τεράστια είναι η αντιπάθεια που τρέφει για ανώτερο κρατικό λειτουργό γυναίκα σε σημαντικό κρατικό πόστο. Αληθεύει ότι είπε πρόσφατα μεταξύ φίλων της πως «ούτε ζωγραφιστό» δεν θέλει να τον βλέπει;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X